Başhekim açığa alındı, olaya çifte soruşturma başlatıldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Şubat 2007 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADANA'daki Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören bazı hastaların görevliler tarafından dövülmesi ve madde bağımlısı hastalara uyuşturucu sbatıldığı görüntülerinin televizyonda yayınlanması üzerine Sağlık Bakanlığı ve savcılık soruşturma başlattı. Soruşturma çerçevesinde Başhekim Dr. Cem Uraldı açığa alındı.

Star TV'deki ?Deşifre' programı ekibinden bir muhabirin Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde gizli kamera ile çektiği görüntüler dün gece yayınlandı. Programda 500 kişinin görev yaptığı, ruh hastaları ve uyuşturucu bağımlılarının tedavi gördüğü hastanede, günün her saatinde hastalara şiddet uygulandığı ileri sürülerek görüntüler yayınlandı. Hastalardan bazılarının ?vakitsiz namaz kıldığı', bazılarının yemek yemediği veya yemek kabını kaldırmadığı gerekçesiyle dövüldüğü belirtildi. Hastaların öfkeli hasta bakıcılar tarafından tokatlanması, aralarında çocukların da bulunduğu hastaların acımasızca tekmeli tokatlı şiddete maruz kalması görntülerdez yer aldı.

Programda yayınlanan görüntelere göre hastalar, yedikleri dayak ve küfürleri pencerelere çıkarak program ekibine ?Şok veriyorlar, iğne vuruyorlar, dövüyorlar' diyerek anlattı. Programda yayınlanan görüntülerde görevlilerin hastalara bulaşık yıkattığı, yerleri temizlettiği, tedavi gören hastaların 10- 15 kişilik grup halinde üzerlerine hortumla su sıkılarak bir arada banyo yaptırıldığı dikkati çekti.

UYUŞTURUCU SKANDALI

Programda yayınlanan görüntülerde uyuşturucu tedavisi gören hastalara, uyuşturucuyu hastane görevlilerinin sattığı ileri sürüldü. Tedavi için burada bulunanlar, hastane bahçesinde uyuşturucu içerken, biri defalarca bahçede uyuşturucu kullandığını öne sürdü.

Hastanede kadın ile erkek hastaların bir arada barındırılması taciz iddialarını gündeme getirdi. Kadın hastalar, taciz edildiklerini öne sürerken çocuklara işkence çektircesine ilaç veren hasta bakıcılardan birinin attıkları dayak konusunda, ?Vurdum elmacık kemiği filan kalmadı'' dediği duyuldu. Hastanedeki bu şiddete doktor ve hemşirelerin engel olmadığı da öne sürüldü.

BAKANLIK HEYET GÖNDERDİ

Hastalara dayak atılması görüntülerinin Deşifre programında yayınlanmasından sonra Adana İl Sağlık Müdürlüğü'nce soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın selameti açısından geçen nisan ayından beri görevde bulunan Başhekim Dr. Cem Uraldı açığa alındı. Adana Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, tüm iddiaların en ince detayına kadar inceleneceğini açıkladı.

Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ndeki dayak ve uyuşturucu ticareti ile ilgili görüntülenerek yayınlanması üzerine Sağlık Bakanlığı, Ankara'dan da inceleme heyeti gönderdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada ?Deşifre Programı'nda yayınlanan görüntülerin kabul edilemez olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

?Adana Dr. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde yaşananların ve ekrana yansıyanların insan ve hasta hakları ve sağlık hizmetinin gerekleri açısından kabul edilemez olduğu açıktır. Ülkemizde kaliteli sağlık hizmeti sunumundaki bütün olumlu gelişmeler yanında maalesef adı geçen özel dal hastanesindeki bu olumsuz görüntüler izlenmiştir. Konu hakkında kararlılık ve titizlikle gerekenler yapılacaktır.'' Açıklamada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatı ile müfettişlerden oluşan heyetin inceleme için yola çıktığı belirtilerek, ?Valilikçe soruşturma başlatılmış olmasına rağmen, Sayın Bakanımızın direktifleriyle konuyla ilgili Müsteşar Yardımcımız, Teftiş Kurulu Başkanımız, Birinci Hukuk Müşavirimiz ve bakanlık müfettişlerimizden oluşan heyet tarafından inceleme ve soruşturma başlatılmış ve derhal olay yerine hareket edilmiştir'' denildi.

?HASTALAR DENEYİMSİZ İNSANLARA TESLİM EDİLİYOR''

Adana Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosman, skandalının tek sorumlusunun Sağlık Bakanlığı olduğunu söyledi. Hastaların deneyimsiz, temizlik işlerini yapan kişilere emanet edildiğini öne süren Küçükosman, hastanelerde deneyimsiz kişiler çalıştırıldığını iddia ederek şöyle dedi:

?Hastabakıcı olarak adı geçen bu insanların çoğu bu konuda deneyimsiz, temizlik şirketinin personeli. Geçen yıl Malatya Çocuk Bakım Evi'nde ortaya çıkan olayın benzeri durum ile karşı karşıyayız. Siz hastanın sorumluluğunu deneyimsiz bir insana bırakırsınız olacağı budur. Hastanede yöneticileri suçlamanın yanı sıra asıl suçlu Sağlık Bakanımız Recep Akdağ'ın kendisidir.'' Küçükosman, dayak ve uyuşturucu işinin üzeri kapatılmadan bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini savunurken, hastanenin bir an önce denetimden geçirilerek, sorumluların cezalandırılması gerektiğini ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber