Acaristanbul'a izin veren Prof.'a dekanlık yolu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Şubat 2007 10:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul Beykoz'daki Serdaroğlu ormanını imara açan ve Acar ailesinin bu ormana villa yapmasını sağlayan bilirkişi raporunu hazırlayanlardan Prof. Dr. Zekai Görgülü, dekan olma yolunda. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Görgülü, fakültenin dekanlık seçimlerinde en yüksek oyu alarak, Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) atanmak üzere gönderilen üç kişilik listede ilk sırada yer aldı.

SEÇİMLERDE 66 OY ALDI

9 Şubat'ta YTÜ Mimarlık Fakültesi'nde yapılan dekanlık seçimlerinde rektörlük kararı ile fakültedeki tüm profesörler "dekan adayı" olarak ilan edildi. Yalnızca beş profesör dekanlık için aday olmadığını belirtti. Acaristanbul'a yapı ruhsatı verilmesinde yasal açıdan sakınca bulunmadığı yönünde rapor veren beş kişilik bilirkişi raporunda adı bulunan Zekai Görgülü'nün de aralarında yer aldığı 17 profesör dekanlık için yarıştı. Seçimlerde 66 ile en yüksek oyu, Görgülü aldı. YTÜ Rektörü Prof. Dr. Durul Ören, Görgülü ile birlikte seçimlerde ikinci sıradaki Prof. Dr. Oya Pakdil ile üçüncü olan Prof. Dr. Uğur Tanyeli'den oluşan üç kişilik dekan adayı listesini YÖK'e ilk sıraya Görgülü'yü koyarak gönderdi. YÖK bu üç isimden birini dekan olarak atayacak. 2547 sayılı Kanun'a göre dekan rektörün önerdiği üç profesör arasından YÖK tarafından üç yıl süre ile atanıyor. Görgülü Orman Bakanlığı ile Acarlar arasındaki tespit davasında "Acaristanbul"a yapı ruhsatı verilmesini uygun bulan bilirkişi heyetinde yer alıyordu.

Yıkım kararı alınmadı

Acaristanbul için ormanlık alana inşa edilen 138 villanın yıkımı, Beykoz Belediyesi ile Çevre ve Orman Bakanlığı ve Mimarlar Odası arasında hukuk savaşına neden oldu. Danıştay 6'ncı Dairesi, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nin açtığı davada, Beykoz Belediyesi'nce Acaristanbul'a verilen yapı ruhsatının iptal edilmesine ilişkin İstanbul İdare Mahkemesi kararını onadı. 138 yapının yasal hale getirilmesi için Acarlar İnşaat A.Ş'ye tanınan bir aylık süre 18 Ocak 2007 tarihinde sona erdi. Ancak Beykoz Belediyesi Encümeni henüz villalar için yıkım kararı almadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber