Meclis Lojmanları yerine yapılacak otel projesi askıya alındı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2007 17:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM lojmanları alanındaki araziyi otel yapımı amacıyla alan Volkan Başeğmez, Dünya Ticaret Merkezi projesinin iptal edilerek, konut ağırlıklı projeye dönülmesi nedeniyle, otel yapımını askıya aldı.

Başeğmez, ''Şu anda, konut yoğunluklu ve ana trafik arterleri dışında kalan bu yere otel yapmayı düşünmüyoruz. Konut projesindeki gelişmelere bakıp, ne yapacağımıza karar vereceğiz'' dedi.

Başeğmez, TBMM lojmanlarının TOKİ'ye devrinden sonra arsanın fiyatının değer kazanması konusunda ise ''İhale sürecinden kaynaklanan bir aksama söz konusu değil. Biz üçüncü ihalede arsayı aldık. Türkiye'de şartlar değişti, emlak çok değer kazandı. Tersi bir rüzgar olsaydı, yatırımcılar zarar edebilirdi'' diye konuştu.

TBMM lojman alanının Dünya Ticaret Merkezi Projesi kapsamında Maliye Bakanlığı tarafından satışı sürecinde, söz konusu arsanın satışı için 2 kez ihale yapıldığını, ancak teklif edilen fiyatların düşük bulunması nedeniyle ihalelerin iptal edildiğini anlatan Başeğmez, 3. ihale sürecinde ise büyük gazetelerde defalarca ilan verildiğini hatırlattı.

Söz konusu 3 ihaleye girerek arsayı satın aldıklarını kaydeden Volkan Başeğmez, şu bilgiyi verdi:

''Bizim aldığımız arazi, üzerinde otel düşünülmüş. Biz Dünya Ticaret Merkezi içinde bir otel yeri satın aldık. Diğer birimler ticari amaçlı değerlendirilseydi, böyle bir otel anlamlı olurdu. O tarihte yabancı proje firması ile anlaşarak otel inşaatına başladık. Daha sonra geri kalan alanların satılamamasından kaynaklanan zorunlu proje değişikliğine gittik. Şu anda orsa konut alanı oldu. Önümüzde bir sürü konut var. Arka planda kalmış bir otel mümkün değil. Proje değişikliği yapacağız, ama ne olacağına karar vermedik. Öndeki projelerin seyrini gözlüyoruz. Ona göre karar vereceğiz. Konut yapsanız kime satacaksınız? Günün koşullarına göre karar vereceğiz.''

SATIŞ FİYATI TARTIŞMASI

TBMM lojmanlarının TOKİ'ye devrinden sonra yapılan hasılat paylaşımı ihalesinde arsaların metre kare fiyatındaki artış nedeniyle yaşanan tartışmaları da değerlendiren Volkan Başeğmez, ihaleyi tamamen o günün şartlarında değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

Kendilerinin 3. ihalede arsayı aldığını hatırlatan Başeğmez, şöyle devam etti:

''O zaman TEKEL'in içki bölümü, POAŞ da ucuza gitti. TEKEL'in içki bölümünü, en yüksek teklifi veren firma 220 milyon dolara aldı. Firma yatırımını yaptı, bir yıl sonra 900 milyon dolara sattı. Bunun tam tersi de olabilirdi. Türkiye'de ters bir rüzgar eserdi, yatırımcı zarar da edebilirdi. Biz de bu araziyi satın alırken DTM içinde bir otel birimi arsası aldık. Bu arsa için 3 kez ihale açıldı. İlk iki ihale fiyatlar düşük kaldığı için iptal edildi. Biz üçüncü ihalede, ilk ihaledeki fiyatın yüzde 100 fazlası fiyat vererek aldık. İhale süresince defalarca büyük gazetelerde ilan çıktı. Biz burayı aldıktan sonra, Maliye, konut birimlerinin satışı için tekrar ihaleye çıktı, burayı satarken, ilanlarda yine DTM ve otel biriminin satıldığına işaret etti. Bizi kullanarak diğer birimleri satmayı denedi ama satamadı. Biz tamamen o günkü koşullarda, o projeye inanarak bu ihalede yer aldık. Çok farklı da olabilirdi. Bir başkası daha yüksek para verseydi alabilirdi. 10 kez ilan edildi 3 ihale yapıldı. O gün benim 100 bin dolara sattığım dairenin fiyatı şimdi 280 bin dolar. O günkü koşullar öyleydi. Türkiye'de emlak 3 yılda çok farklı konumlara geldi. İhale sürecinden kaynaklanan bir durum yok. Bu tamamen Türkiye'deki koşulların değişmesinden kaynaklanan bir durum. şartlar değişti.'' Diğer taraftan, TBMM milletvekili lojmanları içindeki 13 nolu ticari birimi alan Merkez Müteahhitlik A.Ş, alan üzerinde alışveriş ve eğlence merkezi yapıyor. Alışveriş merkezinin Eylül ayında hizmete açılması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber