Şemdinli'de Başsavcılığın itiraz yetkisi yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2007 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Şemdinli olaylarıyla ilgili davanın temyiz aşamasında, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, 1. Ceza Dairesi'nin verdiği ?görevsizlik? kararına itiraz yetkisi olmadığına karar verdi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1. Ceza Dairesi'nin görevsizlik kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı itirazı bugün ikinci görüşmede sonuçlandırdı. Kurul, 1. Ceza Dairesinin görevsizlik kararına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itiraz etme yetkisi bulunmadığına karar verdi. Kurul, Yargıtay Yasası ve Yargıtay Başkanlar Kurulu kararı ile dairelerin iş bölümünün belirlendiğine işaret etti. Kurul, bu nedenle Başsavcılığın bir dairenin verdiği görevsizlik kararına itiraz hakkı bulunmadığını belirtti. Karar, oy çokluğuyla alındı.

Kurul'un bu kararı gereği, dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesine gidecek. 9. Ceza Dairesi de ?görevsizlik? kararı verirse, görevli daireyi Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu belirleyecek.

DAVA SÜRECİ

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Şemdinli'de meydana gelen olayların ardından açılan davada sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'i, ?adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs? suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırmıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinde, yerel mahkeme kararının eksik soruşturma ve esastan bozulmasını talep etmişti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 18 Ocaktaki duruşmanın ardındantemyiz incelemesinin terör ve devlete karşı işlenen suçlara bakmakla görevli 9. Ceza Dairesince yapılması gerektiğine işaret ederek, görevsizlik kararı vermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 1. Ceza Dairesinin bu kararına itiraz ederek, kaldırılmasını istemişti. Başsavcılık, ?duruşma açıldıktan sonra görevsizlik kararı verilemeyeceği? gerekçesiyle karara itiraz etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber