'İstanbul'daki komutanların getirilmesini organize etti'

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişimini planladığı belirtilen eski tuğgeneral Gökhan Sönmezateş'in, İstanbul'daki komutanların derdest edilerek Akıncı Üssü'ne getirilmesini de koordine ettiği belirlendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2017 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'İstanbul'daki komutanların getirilmesini organize etti'

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Akıncı Üssü'ndeki darbe faaliyetlerine ilişkin hazırlanan iddianamede, Sönmezateş'in FETÖ/PDY silahlı teror örgutunun yoneticisi ve Yurtta Sulh Konseyi Uyesi oldugu belirtildi.

Suç tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Şube Başkanlığında Muşterek Hava Harekat Merkezi (MUHAYM) Başkanı olarak görev yapan Sönmezateş'in, darbecilerin hazırladığı listede MİT Müsteşarlığına atandığı ifade edildi.

Sönmezateş'in 6, 7, 8 ve 9 Temmuz 2016 tarihlerinde darbe faaliyetini yonetip organize eden Adil Oksuz'un liderliginde Ankara Konutkent'de bulunan villada yapılan toplantılara katıldıgına yer verilen iddianamede, Sönmezateş'in darbeye teşebbus eyleminin organizasyonunda ve eylemin icrasında gorev aldıgı, eylemleri bizzat gercekleştiren şuphelilere emir ve talimat verdigi kaydedildi.

Gökhan Sönmezateş'in, şüphelilerden Yarbay Olgun Acuce'yi telefonla arayarak 15 Temmuz'da Ankara'ya çağırdığı ve Akıncı 4. Ana Jet Us Komutanlıgı Harekat Komutanı Albay Ahmet Ozcetin'e yonlendirdigi anlatılan iddianamede, 11 Temmuz'da da şüpheli Başçavuş Yılmaz Bahar'ı askeri hattan aradıgı, ekiplerini hazırlamalarını, malzeme ve techizatların tam olmasını ve bir goreve cıkabilecegini soyledigi bildirildi.

İddianamede ayrıca, Sönmezateş'in darbe girişiminden bir gün önce Konya MAK timinin komutanı Binbaşı Gokhan Maldar ile Binbaşı Mehmet Fatih Ozkan'ı İstanbul'a cagırdıgı, Maldar ve Ozkan'a "yarın sıkıyonetim ilan edilebilir, goreviniz komutanları alıp Akıncı'daki yonetim merkezine teslim etmek, irtibatlı olacagız, benim komutamdasınız." dedigi bilgisine yer verildi.

Sönmezateş'in, İstanbul'daki bir dugunde bulunacak Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Unal ve diger sekiz paşanın isimlerini Maldar ve Ozkan'a verdigi aktarılan iddianamede, bu goruşmeden sonra MAK timlerinin Konya'dan İstanbul'a geldigi, Mehmet Fatih Ozkan'ın da helikopterleri Konya'dan İstanbul'a getirdigi, Gökhan Sonmezateş'in talimatları dogrultusunda komutanların düğünden zorla alıkonulup Akıncı Üssü'ne getirildiği kaydedildi.

- Vurulacak yerleri işaretledi, resmini çıkardı

İddianamede, Sönmezateş'in darbe girişimi gecesi vurulacak yerleri çalıştığı da anlatıldı.

Buna göre, Sönmezateş, 9 Temmuz'da Yüzbaşı Ali Pehlivan'ı arayarak, MUHAYM Başkanlığına çağırdı. Sönmezateş, Pehlivan'a burada konuşulan işlerle ilgili kimseye bilgi vermeyeceğine yemin ettirdi.

Sönmezateş, bilgisayarda yüklü CAS programını Pehlivan'a actırarak, bu program vasıtasıyla darbe faaliyeti sırasında vurulacak yerleri haritada işaretledi, hedeflerin resmini cıkardı ve secilen hedeflerin koordinatlarını haritalar uzerine işletti.

Bu kapsamda, MİT Musteşarlıgı, Polis Ozel Harekatın egitim alanı, İcişleri Bakanlıgı, Başbakanlık, Golbaşı Ozel Harekat, Dikmen Vadisi'nde bir blok, Ahlatlıbel'de TİB binası, Umitkoy'deki Turk Telekom binası, Golbaşı'ndaki TÜRSAT binası, İstanbul'daki Kalender Orduevi karşısındaki Cumhurbaşkanlıgı Koşku, Kalender Orduevi, Fenerbahce Orduevi, Samandıra'daki askeri kışlanın haritadan fotografları cıkarılarak koordinatları tespit edildi.

- Telefonda koordinat istemiş

İddianamede, Sönmezateş'in, darbe gecesi Ali Pehlivan'ı askeri hattan arayarak Marmaris Okluk Koyu'ndaki Cumhurbaşkanlıgı binasının koordinatını telefondan istedigi, koordinatı Ali Pehlivan ve Yarbay Veli Bilgin'den aldıgı da belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişiminin organizasyonunda da görev aldığı ifade edilen Sönmezateş hakkında Muğla Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açıldığı hatırlatıldı.

Sönmezateş'in darbeye teşebbus eyleminde belirlenen hedeflerin tespitinde gorev aldıgı, İstanbul'daki komutanların Konya MAK timi vasıtasıyla zorla alıkonulup kacırılarak Akıncı Ussu'ne getirilmesi eyleminin organizasyonunu yaptığı, diğer darbe yöneticileriyle eylem ve iş birliği içinde hareket ettiği vurgulandı.

Ferdi Türkten

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber