Aygün: İşçinin, memurun konut sahibi olması hayal...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, hükümetin konut arzını artıracak yeni önlemler almadan seçim için çıkardığı mortgage yasasının, bu haliyle konut fiyatlarını balon gibi şişirmekten başka bir işe yaramayacağını kaydetti. Aygün, mevcut faiz oranlarıyla 10-20 yıl borçlanmanın doğru olmadığını belirterek, makro ekonomik istikrar sağlanamdığı için değişken faizle borçlanmanın da büyük risk olduğuna işaret etti. Aygün, ?Bu sistemle işçinin, memurun konut sahibi olması hayal" dedi.

Aygün yaptığı açıklamada, sistemin yeterli konut arzı yaratılmadan başlatılmasının konut fiyatlarını çok hızlı bir şekilde artıracağına dikkat çekti. Yasanın ilk gündeme gelmesinin bile konut fiyatlarını yapay bir şekilde yükseltmeye yettiğini belirten Aygün ?Hükümetin bu sistemden önce devam eden konut yatırımlarının tamamlanmasını ve yeni konut projelerinin başlatılmasını teşvik etmesi gerekiyordu" dedi. Aygün, konut ihtiyacını karşılamaya ve mevcut inşaatları hızlandırmaya yönelik adımların bir an önce atılması gerektiğini bildirdi.

SABİT GELİRLİLER SİSTEM DIŞINA ÇIKARILDI

Yasanın uygulamayı vergiyle teşvik etmemesi nedeniyle baştan ölü doğduğu görüşünü yineleyen Aygün, ?İlk konutunu alanlara kullandıkları kredinin faizinin gelir vergisi matrahından indirilmesine ilişkin maddenin yasadan çıkarılması, sabit gelirli önemli bir kesimin baştan itibaren sistem dışına itilmesine yol açtı. Bu yüzden sistemden yararlanabileceklerin sayısının yüzde 10 az olacağı tahmin ediliyor" dedi.

Makro ekonomik istikrar kalıcı olarak sağlanamadığı ve faiz oranları yüzde 10'un altına inmediği sürece sistemin beklentileri karşılamayacağını belirten Aygün, aylık yüzde 1.5-1.8 oranları arasındaki mevcut faiz oranlarıyla 20-30 vadeli yıl borçlanmanın doğru bir tercih olmadığını belirtti. Aygün, değişken faizle borçlanmanın ise henüz makro ekonomik istikrar sağlanmadığı için büyük bir risk içerdiği uyarısını yaptı.

"MORT'GAGEZEDE OLABİLİRSİNİZ"

Bu faiz oranlarından ve mortgage beklentisiyle şişirilmiş konut fiyatlarıyla konut kredisi kullanarak konut alanların ev sahibi olmak yerine ?mort'gagezede" olabileceklerini belirten Aygün şunları söyledi:

?Vatandaşta ?kira öder gibi ev sahibi" olma beklentisi yaratıldı. Oysa yüksek faiz oranları yüzünden kredinin geri ödemeleri çok yüksek rakamlar tutuyor. Dolayısıyla sistemden yararlanarak ev almak isteyenler ?üç hatta dört kira ödemek" zorunda kalacaklar. Aylık taksitlerin rahat karşılanabilmesi için faiz oranlarının daha düşük olması gerekir. Ancak faiz oranları düşse bile bu düşüşe paralel olarak konut fiyatları artacağı için sabit gelirlilerin konut sahibi olması yine güçleşecek."

SOSYAL YANI YOK

Aygün, getirilen sisteminin hiçbir sosyal yanının bulunmadığını konut bedelinin en az yüzde 25'ini karşılayacak kadar birikimi olmayanların sistemden yararlanamayacaklarını vurguladı.

Aygün, mortgage kapsamında kullandırılan kredilerin teminat gösterilerek çıkarılacak tahvillerin vergilendirilmesinin de bu kağıtların piyasasının gelişmesini engelleyerek bir finansman sorunu yaşanmasına yol açabileceğini bildirdi.

Sinan Aygün, Türkiye'deki tapu harçlarının yüksekliği nedeniyle gayrimenkul alım satımlarında gerçek bedelin beyan edilmediğini Devlet dahil herkesin bildiğini de hatırlatarak, yeni sisteme geçişle birlikte tapu harçlarının düşürülmemesinin büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Hükümeti mortgage yasasıyla halkı yıllardır ?kira öder gibi konut sahibi olacaksınız" beklentisine sokmakla suçlayan Aygün, yasayla işçinin, memurun, dar ve sabit gelirlinin konut sahibi olmasının mümkün olmadığını bildirdi. Aygün, ?Hükümetin konut arzını artıracak yeni önlemler almadan seçime yetişsin diye aceleyle çıkardığı yasa, bu haliyle konut fiyatlarını balon gibi şişirmekten başka hiç bir işe yaramayacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber