Mahkeme Başkanı: Komutanına olanları niye bildirmedin?

- İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davanın öğleden önceki oturumunda tutuklu sanık eski 125. Filo Komutanı Yarbay Mehmet Beşir Kanat savunma yaptı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2017 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mahkeme Başkanı: Komutanına olanları niye bildirmedin?

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 270 kişinin yargılandığı davaya Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları katıldı.

Kanat, tutuklu sanık eski albay Ramazan Elmas'ın kendisine 13 Temmuz'da "Konya'da helikopter pilot görevlendirilecek, sen seç" dediğini, darbe girişimi akşamı ise Elmas'tan "4 uçak, 2 helikopter hazırla" ve "Saat 22.00'de bir helikopter Ege Ordu Komutanlığına gidip oradaki güvenlik personelini alsın" yönünde emir geldiğini söyledi.

Ege Ordu Komutanlığına giden helikopterin personel olmadığı için Çiğli'ye geri döndüğünü aktaran Kanat, darbe girişimi haberleri üzerine Elmas'ın 'Olaylarla ilgimiz yok. Darbeye karşıyım. Üs ve Kalkıç'ın güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz.' dediğini ileri sürdü.

Kanat, "Kalkışmadan önceden haberim olsaydı hazırlıkları önceden yapardım. Yıllık izinleri vermezdim. Sivil giyimli kişilerin amiral olduklarını bırakıldıktan sonra öğrendik. Kendi rızamla emniyet personelini bekledim. Hiçbir toplantı ve görüşmeye katılmadım. Kalkışma için herhangi bir konuşma yapmadım, kimseye ateş etmedim. Kanunsuz emir almadım. Bütün telefon görüşmeleri herkesin içinde yaptım. O akşam 2 helikopter ve 4 uçuşluk personel görevdeydi. Darbeye yönelik emir almadım ve vermedim. Televizyonda bir grubun kalkışması haberlerini gördüm. O biz değildik." şeklinde savunma yaptı.

- "Komutanına olanları niye bildirmedin"

Mahkeme Başkanı'nın "O akşam tüm Türkiye teyakkuzda. Üsde de bir hareketlilik var. Darbeye karşı önlemler alınan bir üsde komutanına olanları niye bildirmedin" sorusu üzerine Kanat, "Darbe yapılacak olsa bizim üssümüzde silahlı helikopterler yok." dedi.

Mahkeme Başkanı'nın "Üssü ele geçirdin mi biter. İlla bomba mı yağması gerekiyor. Senin üssünde uçuşlar yapılıyor. Personel getirilecek deniliyor. Her şey ortaya çıkmış. Hasan Hüseyin Demirarslan ve Ramazan Elmas'a söylemiyorsun. Ne oluyor endişesini paylaşacak kimse yok mu?" sorusunu Kanat, "Ekstradan darbe ile ilgili faaliyette bulunulduğuna dair konuşma geçmedi." diye yanıtladı.

Derdest edilen amiralleri Akıncı Üssü'ne götürme görevi verilen tutuklu sanık pilot Müjdat Sarısoy söz alarak Kanat'a birçok kez "Neden Akıncı'ya gidiyoruz. Akıncı'ya gidecek yakıtımız yok" dediğini iddia etti.

Mahkeme Başkanı'nın "Darbecilerin Akıncı Üssü'nü ele geçirdiği aşikar. Çiğli'den Akıncı'ya niye göndermek istiyorsun onu" sorusuna Kanat, "Ben ona Müjdat, emir gelmeden kalkma dedim." cevabını verdi.

Sarısoy'un Kanat'ın "Derhal kalkın" dediğini öne sürmesi ve ikilinin sürekli birbirini yalanması nedeniyle kısa süreli tartışma yaşandı.

Meriç Ürer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber