Sokak çocuklarıyla alışverişe ceza

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesinin işbirliğiyle sokakta çalışan çocuktan mendil, sakız ve benzeri eşya satın alan veya camını sildirenlere ceza geliyor.

Diyarbakır'da çocuğunu istismar boyutunda sokakta çalıştıran aileler hakkında suç duyurusunda bulunulmasının ardından, bu kez sokakta çalışan çocuktan alışveriş yapan vatandaşa da cezai yaptırım uygulanacak.

Çıkarılması planlanan ve alt yapı hazırlıkları tamamlanan, İl Güvenlik Tedbir Kararı, Valilik makamının onaylanması ve Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından uygulamaya konulacak. Kararda çocuklardan alışveriş yapan kişilere para cezası verileceği bildirildi.

Sosyal Hizmetler il Müdürü Zülfü Toman , AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce kentte 25, 30 bin civarında sokakta çalışan çocuk olduğu şeklinde basında haberlerin yer aldığını, Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü, Sağlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube ve belediyenin desteğiyle 8 ayrı ekiple, yaklaşık 30 meslek elemanının katılımıyla yaptıkları araştırmada, Diyarbakır'da 3 bin 302 çocuğun sokakta çalıştığını tespit ettiklerini anımsattı.

Çocukların yüzde 60'ının günde 1-4 YTL, yüzde 32'sinin 5-9 YTL, yüzde 9.7'sinin de 10 YTL ve üzerinde para kazandığını hatırlatan Toman, sokakta çalışan çocukların yüzde 97'sinin okula devam etmesinin anlamlı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Okulda öğretmeni, okul idaresinin yürüteceği rehberlik hizmeti, sosyal hizmetlerin, belediyenin yapacağı rehberlik hizmetleri ve ailelere de sağlanacak bazı imkanlarla bu çocukları sokaktan çekebilecek noktasındayız ve çektiklerimizden hareketle bunu söylüyoruz. Yüzde yüz bütün çocukların sokaktan çekilebileceğine inanmıyorum, ama hedef budur. Hedefte sorunsuz, suçun hiç işlenmediği, sosyal dokusuyla, yaşamıyla mükemmel bir toplumdur. Çocukların kontrolünü elden bırakmıyoruz.''

-AİLEDEN SONRA VATANDAŞA DA CEZA-

Toman, geçen yıl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesinin işbirliğiyle uyarıya rağmen çocuğunu sokakta çalıştırmakta ısrar eden 5 aile hakkında suç duyurusunda bulunduklarını, bu sayının şu ana kadar 14'e yükseldiğini, 170'in üzerinde aileye de ihtarname çekildiğini bildirdi.

Ailelerden sonra çocuklardan alışveriş yapanlara da bir yaptırım uygulanması için çalışma başlattıklarını anlatan Toman, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü ve sosyal hizmetler olarak, bir çalışma başlattık. 'İl Güvenlik Tedbir Kararı' dediğimiz bir karar çıkartmak için barodan da destek aldık. Bunun yasal alt yapısını hazırladık. Diğer illerde de örnek uygulamalar var. Onlardan da yararlanarak Diyarbakır'ın şartlarına uygun düzenleme yapmayı planlıyoruz. Çocuğa, camını sildiren veya bir eşya satın alanlara yönelik bazı yaptırımlar gündeme gelecek. Konuyla ilgili mercilerin onayıyla, karar yürürlüğe girecek.

Örneğin, bir vatandaş olarak çocuktan mendil aldım, arabamın camını sildirdim, ona para verdim. Bu çocuğu çalıştırmaktır. Bu kişilere para cezası verilecek. Bununla ilgili Kabahatlar, Çocuk Koruma ve Türk Ceza Kanunu'nda çok sayıda yasal yasal düzenleme var. Karar valilik makamından onaylandıktan ve Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra karar yürürlüğe girecek.''

-''ÇOCUĞUN ÇALIŞMAMASI LAZIM''-

Toman, İl Güvenlik Tedbir Kararında sokakta çocuktan alışveriş yapan, çocuğun çalışmasını teşvik eden kişilerin bilinç kazanması için cezai işlemlerin uygulanacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Çocuğun çalışmaması lazım. Çocuğu çalıştıran ailesi olduğu kadar çocuğu çalışmaya teşvik eden bir kesim var. Yani vatandaş, bizler, merhamet duygularıyla çocuktan bir mendil alarak onu sokağa bağlıyoruz. Güvenlik tedbir kararıyla amacımız çocuğun istismarını önlemektir. Emniyet ve zabıta gibi sorumluluk yüklenen birimler bu kararı yerine getirecek.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber