Sayımda yanlış beyan veren mağdur olur

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Şubat 2007 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Beşir Atalay, vatandaşları Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde yanlış beyan vermemeleri konusunda uyardı. Atalay, 'İkamet ettiği yerde değil de başka yerde kaydını yaptıran vatandaşlarımız, başta çocuklarının okul kayıtları olmak üzere, adrese dayalı yürütülen tüm hizmetlerin alımında büyük zorluk yaşayacaklar. ' dedi.

Devlet Bakanı Beşir Atalay, Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TUİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde gelinen noktayla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. 'Şu anda ülkemizde nüfus sayımı yapılıyor. Bazı illerimizde tamamlandı. Ama, 10 yılda bir gün yapılan nüfus sayımı kadar dikkat çekici ve belirgin değil. ' diyen Atalay, 'TUİK bu sistemi 2007 içinde kuracak, sonra yürütülmesi için İçişleri Bakanlığına devredecek. Sistemin sahibi ve bundan sonra bunu sürekli güncelleyerek yürütecek olan İçişleri Bakanlığıdır. ' dedi.

Atalay, proje çerçevesinde, belediyelerin ve il özel idarelerinin kendi yerleşim yerlerindeki adresleri ulusal adres veri tabanına işlediklerini aktardı. Çalışmanın tamamlanmasının ardından bir daha nüfus sayımına benzer bir çalışmanın yapılmayacağını, nüfus hareketlerinin güncel olarak takip edileceğini dile getiren Atalay, sistemin getireceği kolaylıkları şöyle sıraladı: 'Çocukların okul kayıtı bu sistemden yürüyecek. Hangi okullara hangi öğrencilerin gideceği buradan belirlenecek. Nerede ne kadar dersliğe, öğretmene ihtiyaç olduğu tespit edilecek.

Aşı ve diğer tüm sağlık hizmetleri bu veri tabanı üzerinden adresler esas alınarak yürütülecek. Tüm adresler standart ve aynı olacak. Elektrik, doğalgaz, su fatura adresleri, hatta ÖSYM adresleri standart ve güncel şekle getirilecek. Vergi mükelleflerinin adresleri standart ve güncel olacak. Bu çalışma ile, yurt dışında yaşayan insanlarımızla ilgili mükerrerlik olmadan güncel bilgilere sahip olacağız. Burada ayrı bir sistem söz konusu olacak. Bu vatandaşlarımızın ülke ve il bazında kaydı tutulacak ve güncel takibi sağlanacak. Ülkemizde yaşayan vatandaşlar için de ayrı bir veri tabanı oluşturulacak. İdari kararları da bu sayede daha sağlıklı alınabilecek. 'NUMARALAMA ÇALIŞMALARININ YÜZDE 95'İ TAMAMLANDIAtalay, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile ilgili gelinen nokta hakkında da bilgi verdi. Türkiye genelinde numaralama çalışmalarının yüzde 95 oranında tamamlandığını aktaran Atalay, 'Kalan yerleşim yerlerindeki çalışmalar da bu ay sonunda tamamlanmış olacak. Bu kapsamda 35 milyon adres ulusal adres veri tabanına girilmiştir. İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Manisa, Muğla, Denizli, Bursa, Kocaeli, Sivas, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Erzurum, Van illerinde biraz gecikme yaşandı. Bu ay sonunda bunlarda tamamlanmış olacak. ' diye konuştu. Atalay, bu çalışmalarda 50 bin kişinin görev aldığını belirtti.

İKİNCİ AŞAMADA NÜFUS ADRES VERİ TABANINA GÖRE SİSTEME GİRİLECEKAtalay, sistemin ikinci aşamasını; nüfusun, adres veri tabanına göre sisteme girilmesi olarak açıkladı.

'Tüm köylerimizde şu anda nüfusun sisteme girilmesi kısmı tamamlanmıştır. ' diyen Atalay, 'Bazı illerimizde yine bu nüfus sayımı kısmı tamamlanmıştır. Tamamlanan bu iller; Nevşehir, Aksaray, Kırşehir, Niğde, Karabük, Sinop, Çankırı ve Kastamonu. Bu illerde kalite kontrol çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, Çanakkale, Bartın ve Bingöl illerimizde çalışma yüzde 90 oranında tamamlanmıştır. Bir kaç gün içinde bitecektir. ' dedi.

Beşir Atalay, 2007 başından itibaren yurt genelinde istihdam edilen 25 bin anketörün, haneleri tek tek ziyaret ederek, kayıt sistemi iç in gerekli bilgileri hanelerden topladığını söyledi. Atalay, bugün itibariyle 17 milyon vatandaşın bilgilerinin MERNİS kayıtları ile uyumlu bir biçimde programa kaydedildiğini açıkladı. Atalay, sisteme günde ortalama 1 milyon kişinin kaydı yapıldığını aktardı.

GERÇEĞE AYKIRI BEYANDA BULUNAN VATANDAŞLAR MAĞDUR OLACAK Bazı yerleşim yerlerinde, nüfusun düşeceği endişesi ile orada fiilen ikamet etmeyenlerin, ediyor gibi gösterilmeye çalışıldığını söyleyen Atalay, 'Bu yönde az da olsa bazı çaba ve teşebbüsler görülmektedir. Vatandaşlarımızın, bu yeni sistemde yanlış beyanın şimdi veya daha sonra yol açacağı mağduriyetin farkında olmaları gerekir. ' ifadesini kullandı.

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun yanlış beyanda bulunanlar için belli bir ceza öngördüğüne dikkat çeken Atalay, şöyle devam etti: 'Daha da önemlisi ikamet ettiği yerde değil de başka yerde kaydını yaptıran vatandaşlarımız, başta çocuklarının okul kayıtları olmak üzere, adrese dayalı olarak yürütülen tüm hizmetlerin alımında büyük zorluk yaşayacaktır. Bu konuya özen gösterilmesi gerekmektedir. Yalan beyanda bulunmuş olmanın bizzat kendisi önemli bir mağduriyet nedeni olacaktır. Bu sistem geçmiş nüfus sayımlarından çok farklıdır. Bu sadece bir nüfus sayımı değil. Sistem kendi içinde zaten denetlemekte ve mükerrerliklere müsaade etmemektedir. 'Sistemde, kişinin sürekli ikamet adresi ile TC kimlik numarasının bir veri tabanında birleştirildiğini vurgulayan Atalay, 'Bu yüzden yanlış beyanların bulunması da çok kolay olacaktır. Biten yerlerde de bu denetlemeler yapılmaktadır. ' diye konuştu.

'VATANDAŞLARIN, TUİK GÖREVLİLERİ GELMEDEN TC KİMLİK NUMALARINI ÖĞRENMELERİ GEREKİYOR'TUİK görevlilerinin ev ziyaretleri ile, hanelerde yaşayan kişilerin bilgilerini aldığını aktaran Atalay; bu ziyaretlerin akşam saatleri ile hafta sonları da yapılabileceğini kaydetti. Atalay, vatandaşlardan görevliler gelmeden TC kimlik numaralarını öğrenmelerini ve mutlaka eve gelen yetkililerden kimlik sormalarını istedi. Atalay, 'Bütün vatandaşlarımızın yanlış beyan ile doğru iş yapılamayacağı bilinci ile sisteme girmelerini istiyorum. ' dedi.

Sistemin Haziran ayı sonunda tamamlanmasının ardından İçişleri Bakanlığı'na devredileceğini belirten Atalay, Nisan ayında sayım sonuçlarının askıya çıkarılacağını ve itirazların alınacağını söyledi.

'GELİR VE GEÇİM İLE İLGİLİ SORULAR VATANDAŞLARA YÖNELTİLDİ'Beşir Atalay toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, sayım sırasında vatandaşlara etnik ve mezhep ile ilgili sorular yöneltilmediğini kaydeden Atalay, Hane Halkı Bilgi Formu'nda gelir ve geçim ile ilgili sorular bulunduğunu bildirdi.

Atalay, yazlığı olan vatandaşların isterlerse bunu ikinci bir adres olarak bildirebileceklerini aktardı.

'SİSTEMİN KURULMA MALİYETİ 100 MİLYON YTL'Atalay, 'Sistemin maliyeti ne olacak?' şeklindeki soruya karşılık, yalnızca kurulma maliyetinin 100 milyon YTL olduğunu açıkladı. Atalay, ilerleyen dönemlerde sistem ile ilgili güncelleme çalışmalarının yapılması için de 2 bin personel istihdam edileceğini kaydetti.

Atalay, İller Bankası'ndan daha fazla pay alınabilmesi için yapılan mükerrer yazımlara ilişkin, böyle bir şeyin dikkat çekmesi halinde derhal müdahale edileceğini belirtti.

Atalay, İller Bankası paylarına ilişkin kararın idari bir karar olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber