Elyazısı yaz-boz tahtası

Gazete Habertürk yazarı Murat Bardakçı, okullarda bitişik el yazısından dik temel harflere geçilmesini yazdı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 12 Nisan 2017 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elyazısı yaz-boz tahtası

Okullarda elyazısından kitap yazısına dönülmesi kararına gerekçe olarak velilerden uzun müddettir gelen yoğun şikayetler ve öğrencilerin yazmakta hakikaten zorlanmaları gösteriliyor.

KÜÇÜK HARF, VAKİT İSRAFIDIR

Aynı şikayetleri çocukları ilkokula giden arkadaşlarımdan da işitiyorum ama elyazısı öğretiminin başarısızlığında bence daha önemli iki sebep var: En erken üçüncü sınıfta öğretilmesi gereken elyazısının ilkokula daha yeni başlamış beş-altı yaşındaki çocuğun önüne konması ve daha da önemlisi, öğretmenlerden bazılarının elyazısında acemi olmaları, yani günlük hayatlarında bu yazıyı kullanmamaları...

Elyazısının ilkokullarda öğretilmesi gayet yerinde bir proje idi ama pilot uygulamalar olmadan başlanması, defter ile kalemi ilk defa görmüş küçük çocukların bu yazıyı kullanmaya zorlanmaları, üstelik öğretmenlerin çoğunun gerçek elyazısından uzak yetişmiş olmaları, bu yazıyı velilerin de bilmemeleri ve Milli Eğitim'in "bitişik eğik elyazısı" diye bir "italik" merakına kapılması projeyi maalesef çökertti.

Elyazısı seri şekilde yazmayı sağlamasının yanısıra estetik hissini de geliştiren bir karakter aynasıdır ama bizler bu aynadan maalesef mahrumuz!

Düzgün elyazısının ne olduğunu ve nasıl yazılacağını öğrencilerden önce öğretmenlerine belletmediğimiz takdirde müfredatı istediğimiz kadar değiştirelim, yazı niyetine bu kargacıkburgacık karalamalardan kurtulamayız!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber