Kocaeli Büyükşehir'den erken Mortgage

Haber Giriş : 26 Şubat 2007 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi başlattığı konut atağıyla dikkat çekiyor. Belediye iktisadî teşekkülü olarak kurulan Kent Konut vasıtasıyla 5 yılda 20 bin konut yapmayı hedefliyen Büyükşehir, bir yandan da gerçekleştirdiği Kentsel Dönüşüm Projeleriyle de takdir topluyor.

Yeni Akarca Konutları'nı 10 ayda teslim eden Kent Konut, Arslanbey Taçyaprak Evleri'nde de 16 ayda 544 daireyi teslim etmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Kasım 2007'de teslim edilecek daireler için ikinci satış kampanyası düzenleyen Kent Konut'un Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Karadağ, yaptığı açıklamalarla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Mortgage Yasası çıkmadan nasıl düşük faizli ve uzun vadeli kredi seçeneğini vatandaşa sunduklarını anlattı.

21 Şubat Çarşamba günü Taçyaprak Evleri'nde 120 ay vade için % 1.30 kredi oranıyla kampanyaya çıktıklarının altını çizen Karadağ; laminant parke zeminli, Fransız tarzı balkonlu, kombisi içinde, otopark ve ulaşım sorunu olmayan Arslanbey Taçyaprak Evleri'nde Bahçe katlarda 59.500 YTL'ye 120 ay vade ile daire sattıklarını, peşin alımlarda ise % 15 indirim yaparak 49.725 YTL'ye daire satmakta olduklarını dile getirdi.

İstanbul'a yaklaşık 100 km mesafede ve Uludağ'dan sonra Marmara Bölgesi'nin en büyük kayak ve eğlence merkezi Kartepe'nin eteklerinde doğayla iç içe yaşamak isteyenlerin kaçırmaması gereken bir fırsat olarak Taçyaprak Evleri göz kamaştırıyor.

KENT KONUT SOSYAL YARAYA NEŞTER VURMUŞ

Kent Konut tabi sadece daire yapıp satmıyor. Aynı zamanda sosyal bir yaraya da neşter vurarak, bir belediye iktisadî teşekkülü olarak Kentsel Dönüşüm Projesi'ni de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi adına yürütüyor.

Kentsel dönüşüm sadece eskimiş binaları ve gecekonduları yıkıp yerine modern ve güvenli konutlar yapmak değildir. Kentsel Dönüşüm aynı zamanda şehrin sosyal olarak da dönüşmesi ve gelişmesidir. Toplum içindeki farklılıkların minimize edilmesinin yanı sıra insanlarımıza bir umut sunulmasıdır. Bugün bir hâkim ile bir simitçinin ya da bir işçinin veya üst gelir dilimine sahip bir vatandaşın çocuğunun aynı parkta oynaması ve aynı yaşam standartlarında yaşaması oldukça zor. Ama Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Kentsel Dönüşüm Projesiyle bu gerçekleşiyor. İnsanlar üst refah düzeyinde ve yüksek yaşam standartlarında eşitleniyor.

Bunun örnekleri gerçekleşmeye başladı bile?

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Kentsel Dönüşüm Alanı olarak ilan ettiği bölgede şu anda yaşayan gecekondu sahipleri ile pazarlık yapılıyor. Kamulaştırmaya gidilmiyor.

Gecekondusu olan vatandaşa deniliyor ki; ?Bakın sizin gecekondunuz kamu arazisi üzerinde ya da imar plânına aykırı veya ruhsatsız? Biz bunun yerine çağdaş standartlarda evler inşa edeceğiz.?

Vatandaşlar konuyu anlayışla karşılayıp yardımcı oluyor. Yoksa vatandaşın desteği olmadan bu büyüklükte bir projeyi gerçekleştirmemiz zaten imkânsız. İnsanımız 2007 yılını yaşadığımız şu çağda itfaiye aracının giremediği, müthiş bir otopark probleminin olduğu, çarpık yapılaşma ve plânsızlık nedeniyle kamu hizmetinin çok maliyetli ve zor ulaştığı bir bölgede yaşamak istemiyor?

İŞÇİ VE HAKİM ÇOCUĞU BİRLİKTE OYNAYACAK

Söz konusu pazarlık usulü ile bölgede yaşayan vatandaşların gecekonduları alınarak; müthiş bir ek maliyet oluşuyor.

Kentsel Dönüşümde inşaatların arsa maliyetleri çok ciddi rakamlara ulaşıyor. Üstelik bir de söz konusu plânsız yapılaşmanın olduğu bu bölgede inşa edilmekte olan plânlı ve çağdaş şehirciliğin bütün gereklerine uygun evlerde arsa israfının önüne geçerek ortak yeşil alanlar ve otoparklar oluşturuluyor. Dolayısıyla bu bölgede plansız bir yerleşimle şu anda 469 aile yaşamakta. Oysa biz plânlı bir şekilde, hem de çok daha fazla yeşil alan oluşturarak 624 aile bölgede iskân edilecek.

Daire yerine nakit para isteyenler de göz önüne alınırsa çok ciddi miktarda yeni konut arz etmiş olunuyor. İşte bu evlere hâkim, savcı, doktor veya mühendis gibi toplum içinde gözde meslek mensupları talip oluyorlar. Dolayısıyla da bir hâkim ile bir işçinin çocuğu, bir mühendis ile bir seyyar satıcı vatandaşımızın çocuğu aynı oyun parkında ve bahçede oynayacaklar?

Çocukların arasında sosyal bir uçurum oluşmayacağı gibi, bu şekilde örneğin bir işçi çocuğu yarın öbür gün örneğin alt komşusu gibi bir hâkim olmak için gayret gösterecek.

İLK ETAPTA BİN DAİRE İNŞA EDİLİYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin resmen ?kentsel dönüşüm projesi' olarak tanımladığı 2 büyük çalışması var. Biri şu anda kısmen tamamlanma aşamasında Erenler-Cedit Konutları'nın birinci adasındaki 624 konutun Kasım 2007'de teslim edileceği toplam 1000 daire inşa ediliyor. Bu bölgenin toplam alanı 193 bin metrekare.

İkincisi ise, toplamda 310 bin metrekare alan üzerinde oluşan ve ilk aşamada 750 daire inşa edilecek olan 2. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi.

Toplamda yaklaşık 5400 daire inşa etmeyi ve bunları 2009 yılına kadar tamamlamayı plânlıyor.

Kent Konut'tan daire seçmiş Kentsel Dönüşüm kapsamındaki hak sahiplerine evleri kendilerine teslim edilinceye kadar. Her ay kira yardımı yapılıyor. Üstelik bu uygulama 2006'dan beri devam ediyor.

TOPLAM 1. KENTSEL DÖNÜŞÜM 2. KENTSEL DÖNÜŞÜM

TOPLAM PARSEL 412 parsel ( 4 Ada + Yeni eklenen) 420 parsel (39 Ada)

TOPLAM ARSA M² 193.018 m² 310.815 m²

TOPLAM MALİK 469 Kişi 701 Kişi

SATIN ALINAN M² 63.380 m² (Kamu parselleri hariç) -

SATIN ALINAN EV ADEDİ 70 adet -

2009 yılı Kent Konut'un hedefi olarak seçilmiş.

SOSYAL KONUTTA KALİTE ÇITASINI KENT KONUT YÜKSELTTİ

Vatandaşların kentsel dönüşüm kapsamında çok farklı talepleri var. Bu gibi taleplerle karşılaşıldığında bölgede inşa edilmekte olan 5 farklı tip daire farklı seçenekler olarak vatandaşlara sunuluyor. 165 m² ile 75 m² arasında değişen beş farklı büyüklükte daireler var. Üstelik 165 m² dairelerdeki yaşam standartlarıyla ile 75 m²'lik daireler arasında hiç fark yok. Onlarda salon ve oda zeminleri laminant kaplama, ıslak zeminler kaymaz seramik, kombiyi Kent Konut takıyor. Merkezi kamera sistemi ile parkta top oynayan çocuğunuz düştü mü, kalktı mı izleyebiliyorsunuz. Mesela, çift asansörlü, oda kapıları laminant kaplama gibi? Bütün özellikler aynı. Hep denildiği gibi, sosyal konutta kalite çıtası Kent Konut ile epey yükselmiş.

Üstelik geri ödeme de uygulanan taksit oranları da gayet cüzi. Örneğin geçen Çarşamba günü satışa çıkan Arslanbey Taçyaprak Evleri'nde 10 yıl vadeli bir krediye % 1.30 faiz oranı uygulanıyor. Ki, şu anda böyle bir oranla konut almak mümkün değil. Bu da Kent Konut'un ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin aslında halka büyük bir hizmeti.

ULAŞIM KUZEY-GÜNEY AKSINA KAYIYOR

Kocaeli bir deprem bölgesi. Bu gerçek değiştirilemeyeceğine göre, karşı tedbir alarak buna göre plânlamalara yapılmalı diye düşünen Kent Konut yetkilileri, şehrin kuzey cephesi deprem yönünden çok daha güvenli şeklinde tespitte bulunmuşlar. Bu nedenle de Kocaeli'ni kuzey aksına doğru taşıma faaliyetine girişmişler. Ancak Kocaeli'nin Kuzey-Güney hattında ne yazık ki fazla bir ulaşım ağı yok. Şehir genelde Doğu-Batı ekseninde genişlemiş. Bu nedenle de Kentsel Dönüşüm alanı içinden yaklaşık 25 m. Genişliğinde bir yol ile söz konusu Kuzey-Güney hattı inşa ediliyor.

Yolun olduğu yerde gelişme de kendiliğinden olacaktır. ?Tabi bu gelişim kendi kendine olsun diye bırakmayacağız projelerimizle bunu hızlandıracak ve Kocaeli'ni kuzeye yani güvenli bölgeye taşıyacağız? diyen Kent Konut Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Karadağ, ?Ayrıca bu yolla Kocaeli Üniversitesi'nin merkez kampusunun (yerleşkesinin)ve üniversite hastanesinin de şehir merkezi ile bağlantısı tesis edilmiş olacak. Mevcut yolda kar yağdığında üniversiteyi tatil etmek zorunda kalıyoruz. Günümüzde artık ilkokulların dahi kar tatiline girmesi garip karşılanırken biz Türkiye'nin sanayi başkentinde üniversiteyi kar tatiline sokuyoruz. İşte bahsettiğim bu yolla üniversitemize yaklaşık 50 bin öğrencimiz güven içinde gidip gelebilecek. Ayrıca üniversite hastanemizin imkânlarından kışında Kocaelili hemşehrilerimiz faydalanabilecekler? diyor.

Karadağ sözlerini, ?Biz kentsel dönüşümle sadece bir bölgeyi kurtarmıyoruz. Aslında bütün ülkeye katkı sağlıyoruz. Düşünün plânsız iç içe geçmiş tek katlı evlerden oluşan bir sokakta ne kadar güvenli bir şekilde kaçak elektrik, su veya telefon kullanımını kontrol altına alabilirsiniz. Tabii sadece kaçak kullanım değil, aynı zamanda aynı maliyetle 8 katlı binaya su hattı çekip 32 dairenin bundan faydalanması var, bir de tek tek gecekondular için o masrafı yapıp hat döşemek var. Bu yönden de bakıldığında hem belediyecilik açısından, hem de ülke ekonomisi açısından ?Kentsel Dönüşüm' bu ülke için çok önemli bir tasarruf da olmuş olacak. 80 milyon insanımızın vergilerinin de israfı bu şekilde önlenecek? şeklinde tamamlıyor.

Haber 7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber