Enver Paşa, savaş kararını tek başına almamış

Enver Paşa'nın Osmanlı İmparatorluğunu tek başına Birinci Dünya savaşına soktığu yönündeki iddialar, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nde önceki gün açılan belgeler ile yalanlandı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Mayıs 2017 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Enver Paşa, savaş kararını tek başına almamış

Osmanlı İmparatorluğunun Birinci Dünya Savaşına girişi, resmi tarih yazımında Enver Paşa'nın bireysel kararı olarak gösterilmektedir. Bunun aksine bir çok hatıra olmasına rağmen, yaygın kabul gören anlayış bu şekildedir.

İstanbul''daki Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nde önceki gün yeni ve çok önemli bir bölüm araştırmacıların hizmetine açıldı.

Tarihçi Murat bardakçı bu belgelerin bir kısmını Habertürk gazetesindeki köşesinde yayımladı.

İşte Murat Bardakçı'nın yazısının ilgili bölümü

Birkaç örnek vereyim: Şimdiye kadar yayınlarda genellikle anlaşmanın İttihad ve Terakki'nin başta Enver Paşa olmak üzere önde gelen birkaç lideri tarafından padişaha ve hükümete haber verilmeden gizlice imzalandığı ve bu işin bir oldu-bittiye getirildiği ileri sürülürdü...

Ortaya yeni çıkan belgeler bu iddiaların tamamının yanlış olduğunu, zamanın hükümdarı Sultan Reşad'ın Said Halim Paşa'ya anlaşmaları imzalaması için önceden yetki belgesi verdiğini, konunun hükümette her yönü ile görüşüldüğünü, hatta Almanlar'ın ittifak anlaşmalarına dayanarak Türkiye'nin askeri ve siyasi işlerine müdahalelerine göz yumulmaması konusunda bile karar alındığını gösteriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber