YAŞ mağdurları , Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında neden atıldıklarını sordu

Haber Giriş : 18 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Askeri Şûra kararlarıyla ordudan atılan subaylar, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında Milli Savunma Bakanlığı'na dilekçe ile başvurarak uzaklaştırılma gerekçelerini öğrenmek istedi.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında yasalaşan Bilgi Edinme Kanunu'ndan yararlanmak için başvurular başladı. Eski Deniz Hakim Yüzbaşı Ahmet Karamanlı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden uzaklaştırılmasına neden olarak gösterilen disiplinsiz davranışlarının neler olduğunu sordu. Karamanlı, 28 Şubat sürecinde ?Köstebek Davası? olarak bilinen davaya bakmıştı. 1998'de ?disiplinsizlik' gerekçesiyle orduyla ilişiği kesilen eski Hakim Binbaşı Yusuf Çağlayan da başarılarla dolu meslekî hayatı boyunca hiçbir disiplin cezası almadığına dikkat çekerek, TSK'yla ilişiğinin kesilmesini gerektiren sebepler hakkındaki bilgi ve belgeleri ordudan talep etti.

Ahmet Karamanlı, dilekçesinde, orduyla ilişiğinin kesilmesi işleminin "disiplinsizlik ya da ahlaki durum sebebi" ile "yasadışı, siyasi, yıkıcı, bölücü görüşleri benimsemek veya bu tür faaliyetlerde bulunmak" şeklindeki gerekçelere dayandırıldığını hatırlattı. Karamanlı, YAŞ kararlarının gizli olması nedeniyle TSK ile ilişiğinin kesilmesini gerektiren gerçek nedenleri ise çok istemesine karşılık öğrenemediğine işaret etti.

Dilekçesinde, güvenlik soruşturmasından geçerek 13 yıl askerî hakimlik yaptığı bilgisine yer veren Karamanlı, ordudan uzaklaştırılmasının gerçek nedeninin Köstebek Davası'nda tüm baskılara rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Bülent Orakoğlu ile onbaşı olarak askerlik yapan Kadir Sarmusak'ın beraati yönünde oy kullanmasından kaynaklandığı kanaatini taşıdığını vurguladı. Köstebek Davası'nın hemen ardından askerî yargı tarihinde bir ilk olarak Deniz Kuvvetleri'nden alınarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na tayin edildiğini anlatan Karamanlı, kendisi gibi beraat oyu veren diğer kıdemli hakimin ise Malatya DGM'ye yedek hakim olarak atandığını aktardı.

Eski Deniz Hakim Karamanlı, haklarında yapılan bu işlemlerin yargı bağımsızlığı ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını öne sürerek dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Bu gelişim ve süreç, YAŞ'ta alınan kararların kararnamede gösterilen yasa ve yönetmelik maddelerinde belirtilen nedenlere değil, 28 Şubat sürecinde her şeye rağmen hakimlik onurunu, yargı bağımsızlığını ve mahkemelerin tarafsızlığını koruyarak kullandığım beraat oyuna ve neticede kurulan beraat hükmüne dayalı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Köstebek Davası'nda verilen beraat kararı Askerî Yargıtay 4. Dairesi'nce onanmış, başsavcılığın itirazı üzerine Askerî Yargıtay Daireler Kurulu'nca da görüşülerek onanmıştır. Bu da hakim olarak oy kullandığım, mahkemece tesis olunan kararın ne derece isabetli olduğunu göstermiştir. "YAŞ kararı ile ordudan uzaklaştırılma" işleminin 13 yıl şerefle sürdürdüğü mesleki onurunu zedelediğini savunan eski Deniz Hakim Ahmet Karamanlı, hakkındaki karara gerekçe olarak gösterilen sicil, fotoğraf, görüntü, ses kaydı, rapor veya buna benzer belge veya bilgilerin tarafına gönderilmesini talep etti.

TSK'dan neden atıldım?
Dilekçe hakkından istifade etmek isteyen bir başka isim de eski Hakim Binbaşı Yusuf Çağlayan. Çağlayan da dilekçesinde, TSK'dan uzaklaştırılmasına ilişkin YAŞ kararının "disiplinsizlik" gibi onur kırıcı bir gerekçeye dayandırıldığını belirterek 28 Şubat sürecinin devam ettiği günlerde ilişiğinin kesildiğini bildirdi. Meslek hayatı boyunca Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Askerî Yargıtay'ca verilen mesleki sicillerinin mükemmel olduğunu, hiçbir disiplin cezası almadığını, hatta ilişiğinin kesildiği tarihlerde dahi başarıları ve yüksek askerî disiplini nedeniyle takdirnameler aldığını aktaran Yusuf Çağlayan şöyle konuştu: "Çalışma hayatımı yok eden, mesleki onurumu zedeleyen bu idari işlemin hangi mesleki disiplinsizliğimden, zafiyetimden ve başarısızlığımdan dolayı tesis edildiğini bilmemekteyim." Çağlayan, bu konudaki bilgi ve belgelerin kendisine gönderilmesi talebinde bulundu.

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 15. maddesi çerçevesinde, Yüksek Askerî Şûra kararları gibi yargı denetimi dışında kalan işlemlerden kişinin çalışma hayatını ve mesleki onurunu etkileyecek nitelikte olan konularda ilgili kurumdan bilgi istenebiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber