YPG'ye Türkiye güdümlü füze

Türkiye'nin bütün itirazlarına karşın YPG'ye ağır silah vermeye başlayan ABD'nin silah listesinden olduğu ileri sürülen ısı güdümlü füzeler dikkat çekti. Savunma uzmanlarına göre, bu sofistike silahlar, Türk helikopter ve uçaklarına karşı büyük tehdit oluşturacak

Haber Giriş : 12 Mayıs 2017 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YPG'ye Türkiye güdümlü füze

KENAN BUTAKIN

Türkiye, ABD'ninYPG'ye ağır silah verme kararına sert tepki gösterirken, dün, IŞİD Karşıtı Koalisyon Güçleri'nin Sözcüsü Amerikalı Albay John Dorrian, listede mühimmat ve ağır makineli tüfeklerin yanı sıra havan topu ve tanksavarların olacağını açıkladı. Silahların tamamını açıklamayan Dorrian, IŞİD ile mücadeleden sonra silahların geri alınmayacağını da ekledi. Tamamı açıklanmayan silahlar arasında ise, havan mermileri, ısı güdümlü füzeler, doçka ağır makineli tüfekler, otomatik silahlar, ağır otomatik silahlar, zırhlı araçlar ve tanklar olduğu ileri sürüldü. Özellikle IŞİD'in sahip olmadığı helikopter ve uçaklara karşı da kullanılabilen ısı güdümlü füzelerin neden terör örgütüne verileceği soru işaretlerine neden oldu.

YPG'ye verilecek silah sistemlerinin bölgede zaman zaman uçuşlar yapan Türk savaş uçakları, İHA'lar ve halen bölgedeki tanklar için büyük bir tehdit olacağına dikkat çeken savunma sistemleri uzmanları ise Karar'a önemli bilgiler verdi. Silah ve Savunma Uzmanı Aydın Çetiner, ağır silahlar, tanklar ve zırhlı araçların büyük kargo uçaklarıyla Suriye'nin kuzeyindeki Rimelan ve geçtiğimiz günlerde IŞİD'den alınan Tabka'daki ABD üslerinin uzatılan pistlerine indirileceğini söyledi. Nakillerin başladığını kaydeden Çetinter, ağır silahlar arasında olduğu ileri sürülen Stinger füzeleri ile tanksavarların TSK askerleri için risk teşkil ettiğini kaydetti.

OMUZDAN 5 BİN METRELİK ATIŞ!

Çetiner, ABD'nin uzun vadeli planları olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sadece kısıtlı kara gücü olan IŞİD ile mücadelede, YPG'ye ısı güdümlü uçaksavar füzesi neden verilir sorusunun cevabı yok. Bu sorunun yanıtı kesinlikle IŞİD ile ilgili değil. ABD yapımı Stinger füzeleri veya benzeri olan Rus yapımı SA-7 füzeleri omuzdan ateşleniyor. Helikopter, uçak veya İHA'ları 4-5 bin metre mesafeden vurabiliyor. Bu oldukça yüksek bir irtifa. Bu füzelerin ısıya yönelen bir özelliği var. Bunların IŞİD bahane edilerek bölgeye sokulmasının tek bir siyasi anlamı var. Bu da, bölgede uçağı olanlara, başta Türkiye olmak üzere ABD işbirlikçisi güçler tarafından bir tehdit yöneltilmesi. Yani ABD'nin uzun vadeli hedefleri var. Bu durumda, oradaki YPG-PKK unsurlarına müdahale ettiğiniz anda tankımızı tanksavar, uçağımızı da uçaksavar ile hedef almak isteyecekler. "

Verilecek tanksavarların da son derece büyük bir tehdit olduğunu söyleyen Çetiner, şöyle devam etti:" Isı güdümlü füzelerin verileceği açıklanmadı ama tanksavarların verildiği resmen açıklandı. Bunlar Milan ve Javeline tanksavar füzeleri. Milan'ın menzili 2 bin 500 metre, Javelin füzelerinin de 4 bin metre. Bu tanksavar füzeleri tanklarımız ve zırhlı birliklerimiz için de büyük bir risk. Javelin, tankların en zayıf noktasından yani tepesinden vuran bir özelliğe sahip."

Elektronik harp ve savunma uzmanı olan Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğretim görevlisi Doç. Dr. Aşkın Demirkol da, tanksavarların bile bir aparatla değiştirilebileceğini söyledi. Demirkol, "Tanksavarlar bir aparat takılarak hava araçlarını hedef almak için kullanabilir. Bu açıdan bile çok riskli. Zaten bölgede tanklarımız da var. Bölgede zaman zaman Fırat Kalkanı harekatında olduğu gibi uçaklarımız da uçuyor" dedi.

İLK DEFA DİREKT TESLİM!

Karar Yazarı ve Güvenlik Uzmanı Mete Yarar ise ısı güdümlü füzelerin ikmali ile ilgili kesin bir bilginin olmadığını ancak verilecek ağır silahların büyük bir endişeye yol açtığını söyledi. ABD'nin ilk defa bu tarzda bir silah yardımı yaptığına dikkat çeken Yarar, "ABD bu tür silahları direkt olarak vermez. Bu silahlar başkalarının eline geçmesin diye kendisi kullanır. Ama ilk defa direkt olarak bu ağır silahları YPG'ye kalıcı olarak teslim ediyor. Bu açıdan tartışmaya çok açık" diye konuştu.

BENZER FÜZEYLE HELİKOPTERİMİZİ DÜŞÜRDÜLER

Diğer yandan Karar'a bilgi veren istihbarat kaynakları YPG'ye karşı tek hava tehdidinin TSK güçleri olduğuna dikkat çekerek, silahların yurtiçine sokulması durumunda PKK operasyonları için risk oluşturacağını belirttiler. Kaynaklar Hakkari'de düşürülen Kobra tipi helikopterimizin de aynı özellikteki Rus füzesi ile vurulduğuna dikkat çekti.

PENTAGON HALA AÇIKLAMA DERDİNDE

Londra'daki Somali Konferansı'na katılan Başbakan Binali Yıldırım ile ABD Savunma Bakanı Jim Mattis yüzyüze bir görüşme gerçekleştirdi. Pentagon'dan görüşme ile ilgili açıklama geldi. Pentagon sözcüsü Dana White, Mattis'in Başbakan Yıldırım görüşmesinde ABD'nin NATO müttefiki Türkiye'yi korumaktaki kararlılığını yinelediğini ve görüşmede her iki liderin de Irak ve Suriye'deki barış ve istikrara verdikleri desteği teyid ettiklerini ifade etti.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber