Yargıtay'da atama krizi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Mart 2007 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay'ın boşalan üyeliklerine aylardır atama yapılamıyor. Bakan Çiçek'in, HSYK'daki dengelerin aleyhine değişmesi nedeniyle atama yapılmasını engellediği öne sürüldü

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), aylardır Yargıtay'ın boşalan 22 üyeliğine atama yapamıyor. Kuruldaki oy dengelerinin aleyhine değişmesi nedeniyle Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in atama yapılmasını engellediği iddia edilirken, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Hükümetin gerçek niyetini gösteren bir olay. Yargıya müdahale niyeti apaçık görülüyor" dedi.

Mevzuata göre, 250 üye ile çalışması gereken ve büyük bir iş yüküyle boğuşan Yargıtay'ın 22 üyeliği geçen eylülden bu yana, emekliye ayrılanlar nedeniyle boşaldı. HSYK, buna rağmen 4 aydır boş üyeliklere atama yapamadı.

Yargı kulislerinde dile getirilen iddialara göre, HSYK'nın atama yapamaması, kurulun değişen oy dengelerinden kaynaklanıyor. Çiçek'in başkanlığını yaptığı kuruldan, Eylül 2006'da üye Engin Selimoğlu, Kasım 2006'da Başkan Vekili Celal Altunkaynak görev sürelerinin bitmesi nedeniyle ayrıldı. Bu isimlerin yerine, Yargıtay üyeleri Musa Tekin ile Kadir Özbek atandı. HSYK Başkan Vekilliği'ne üyelerden Mahmut Acar seçildi. Bu atamalarla kuruldaki oy dengeleri değişti. 7 üyeli kurulda Çiçek ile Adalet Bakanlığı Müşteşarı Fahri Kasırga dışındaki üyelerin ortak hareket ettikleri iddia edildi. HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay kökenli üyelerinin, boş 22 üyeliğe oylama yöntemiyle atama yapılmasını istediği belirtildi. İstediği isimlerin atanamayacağı endişesiyle Çiçek'in kontenjan formülünü savunduğu, bu nedenle üye seçiminin kilitlendiği öne sürüldü.

Süreci yakından izlediğini söyleyen Kart, "HSYK'da, Adalet Bakanı ile müsteşarı yer alıyor. Müsteşarın katılmadığı toplantıda vekillerinden birinin oylamaya girmesi lazım. Söz konusu atamalar olduğunda, toplantılara girilmeyerek, konunun görüşülmesi engelleniyor. Bakan, oylama yapılmadan atama istiyor. Diğer üyeler karşı çıkıyor" dedi. Kart, konuyu soru önergesi ile TBMM'ye taşımayı tasarladığını belirtti.

Adalet Bakanlığı'nın elinde

HSYK, Adalet Bakanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı ile Yargıtay kökenli 3, Danıştay kökenli 2 üyeden oluşuyor. HSYK Kanunu'nda bağımsız olduğunun belirtilmesine rağmen kurulun ayrı bir sekreteryası bulunmuyor. HSYK'nın iş ve işlemleri Adalet Bakanlığı'nca yürütülüyor. Kurulun gündemini, HSYK Başkanı sıfatını da taşıyan Bakan belirliyor.

Bakan'ın katılmadığı toplantılarda, bir yedek üye toplantıya katılıyor. Bakanlık Müsteşarı'nın katılmadığı toplantılara, vekillerinden birinin girmesi gerekiyor. Vekili de katılmazsa, kurul toplanamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber