Eğitimcilere göre yeni OKS dershanelere ve özel okullara yarayacak!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Mart 2007 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Çelik, OKS'nin kaldırılmasına yönelik yeni sistemin "öğrenciyi okula daha çok bağlayacağını" söylemişti. Ancak eğitimcilere göre sistem, öğrencileri yabancı dil soruları yüzünden özel okullara ve dershanelere itecek

Her yıl 800 bin öğrencinin girdiği Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nın (OKS) kaldırılarak yerine kademeli sınav modeli konulması, eğitimciler arasında farklı yorumlandı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS'nin kaldırılmasına yönelik yaptığı açıklamada "yeni uygulamanın öğrencileri dershanelere yönlendirmeyeceğini, okuldaki dersler dikkate alınarak soru stili geliştirilmesinin öğrenciyi okula daha çok bağlayacağını" savunurken, bazı eğitimciler yeni sistemin öğrenciyi daha çok dershane ve özel okullara iteceğini öne sürdü.

Eğitimcilerin görüşleri şöyle:

Özel okullara yaradı

Hanefi Bostan (Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Müdürü): "Öğrencinin yıl içinde başarısı ve sosyal durumu göz önüne alınarak not verilmesi güzel görünüyor. Ancak burada maksat şuydu; öğrencileri sınavla yüz yüze bırakmadan problemi çözmekti. Bu yapılmadı.

Tam tersine üç sınav getirildi. Dershaneler devre dışı bırakılacaktı. Oysa şimdi daha fazla devreye girecekler. Yani Bakan'ın söylediği gibi bu sistem dershaneleri ortadan kaldırmıyor.

Ayrıca bu sistemle özel okul öğrencileri avantajlı konuma geçiyor. Çünkü devlet okullarında yabancı dil eğitiminde büyük eksiklik var. Özellikle kırsal kesimde okuyan öğrencilerin hiçbiri bu sınavı kazanamayacak demektir."

OKS gelince de aynısını söyledi

Alaaddin Dinçer (Eğitim-Sen Genel Başkanı): "Bakan'ın açıklamaları bana hiç inandırıcı gelmedi. Çünkü üç yıl önce Bakan, OKS'yi getirirken de 'Dershaneye bağımlılık azalacak' demişti.

Ancak üç yılda dershane ve öğrenci sayısında yüzde 50'lik bir artış oldu. Şimdi sınavları geriye yayarak, sistemin içine dağıtarak seviye belirleme sınavı yaptılar.

Bu ilköğretim 5. sınıftan itibaren dershane sürecinin başlayacağı anlamına geliyor. Yabancı dil eğitiminin de önerilebilmesi için öncelikle o alanda yeterli düzeyde öğretmen istihdamına gereksinim vardır. Bugün yabancı dil öğretmenlerinin büyük kısmı özel okullarda toplanmış. Bu noktada özel okul öğrencileri yarışa bir puan önde başlıyor.

Yılsonu başarı puanı da geçmişte süper liselerde karşımıza çıkmıştı. Okullar öğrencilerin notlarını şişirerek puanlarını yükseltmişti. Bu noktada da bir istismar olabilir."

Yabancı dil dahil edilmemeli

Prof. Dr. Betül Aydın (Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Anabilim Dalı Başkanı): "Okullar ve öğretmenler arasındaki farkı nasıl izole edecekler, belli değil. Yani bazı okullarda öğretmenlerin notları daha kıt. Ayrıca, Türkiye'de yabancı dil eğitmeni istihdamı konusunda büyük bir açık var. Bence yabancı dil sınava dahil edilmemeli. Özellikle devlet okulları açısından çok dezavantajlı olur. Yeni sistem iyi niyetle başlanmış bir model. Çok acele etmemek gerekiyor. Kademe kademe uygulamaları gerekiyor. Çünkü eğitim kurumları arasında çok fark var. Bir standart yok."

Özel okullara ilgi artacak

Enver Yücel (Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı): "Kademeli sınav sistemi öğrencinin yaşadığı sınav stresini yıllara yayacağı için olumlu. Ayrıca öğrenci, eğitimden kopmamış olacak, o yıl gördüğü derslerden sınava gireceği için öğrencinin dışarıdan destek alması da azalacak. Seviye belirleme sınavları sadece öğrencileri değerlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda okulların başarısını değerlendirmede de kriter olabilecek. Böylece öğretmenlerin performansı artacaktır. İçerikte yabancı dilden soruların eklenmesi büyük bir yeniliktir. Böylelikle Türkiye'de okullarımızda yabancı dil eğitimine daha fazla önem verilecek. Bu durumda özel okullara daha fazla rağbet olacak. Biz eğitim müfredatlarımızı yeni sisteme göre hazırlayacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber