Askeri Mahkeme'den Anayasa Mahkemesi'ne ?bağımsızlık' başvurusu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 11 Mart 2007 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri Mahkeme'den hukukçu olmayan subay çıkarılsın İlerlemeye esas siciller arasında sayılan 'subay sicil belgesi' çıkarılsın Askeri hakim ve savcıların atamaları diğer TSK mensuplarından farklı esasa tabi olsun

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'ne mahkemenin yapısında radikal değişiklikler olması anlamına gelen sürpriz bir başvuruda bulundu. Başvuruda hukukçu olmayan subayların askeri mahkemelerdeki heyetlere katılımını düzenleyen yasa hükmünün iptali ile asker hakim-savcıların sicil ve atamalarında ?karargah? etkisinin azaltılması istendi.

Üç kritik maddenin iptal edilmesi istendi

Genelkurmay Askeri Mahkemesi, önüne gelen bir davada tarafların askeri mahkemelerle ilgili bazı düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasını yerinde buldu. Askeri Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu ile Askeri Hakimler Kanunu'ndaki 3 kritik maddenin iptal edilmesini istedi.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nin iptalini istediği ilk düzenleme, askeri mahkemelerin yapısını düzenliyor. Askeri Mahkeme, Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesinde yer alan ?Askeri mahkemeler iki askeri hakim ve bir subay üyeden kurulur? hükmündeki ?subay? ifadesinin iptal edilmesini istedi. İptal istemi kabul edilirse, Askeri Mahkemelerde hakim olmayan subaylar görev alamayacak.

Askeri hakim için liyakatta esas alınmasın

İptalin istendiği ikinci düzenleme ise Askeri Hakimler Kanunu'nda yer alıyor. Mahkeme, askeri hakim subayların rütbe terfii, rütbe kıdemliliği, kademe ilerlemesi yapmalarını temin edecek yeterliliklerinin saptandığı siciller arasında sayılan subay sicil belgesinin çıkarılmasını talep etti. Askeri Mahkeme, askeri hakimlerin sicillerinin ?mesleki sicil belgesi? ile sınırlı tutulması gerektiğini belirtti.

Atamalar diğer TSK'lılardan ayrı olsun

Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istediği üçüncü düzenleme ise askeri hakimlerin nakil ve tayinlerinin diğer TSK mensupları hakkındaki hükümlere göre yapılmasını düzenleyen madde oldu. Askeri Mahkeme, askeri hakimlerin nakil ve tayinlerinde diğer TSK mensuplarıyla aynı esaslara tabi olmanın yargı bağımsızlığına ve hakim güvencesine aykırı olduğunu savundu.

Anayasa Mahkemesi, Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nin bu başvurusu ile ilgili ilk incelemesini tamamladı ve başvurunun esastan görüşülmesine karar verdi. Yüksek Mahkeme, iptal talepleri ile ilgili raportörün raporunu hazırlamasından sonra davaya ilişkin kararını verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber