Bakanlık denetime çıkınca ehliyet sınavındaki başarı düştü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Mart 2007 08:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sürücü kurslarının, müracaat eden herkese ehliyet verdiği ve sınavlarda kopya çekildiğine yönelik şikayetler Milli Eğitim Bakanlığı'nı harekete geçirdi.

Ehliyet sınavlarında kopya çekildiği ve gözlemcilerin de buna göz yumduğu söylentileri üzerine bakanlık harekete geçti.

Denetimler artınca sınavlardaki başarı oranı yüzde 48'e düştü. En keskin azalma Hakkari'da yaşandı, ehliyet sınavını geçenlerin oranı yüzde 53'ten 20'ye indi. Ankara'dan temsilci göndererek vilayetlerde yerinde denetim yapan bakanlık, bir yandan da kopya çekildiği tespit edilen sınavları iptal etti. Aralık ayında 3 bin, şubatta da 4 bin 500 adayın imtihanı geçersiz sayıldı. Kopya vakalarının çoğu Doğu illerinde gerçekleşti. Batman'da 444, Şırnak'ta 119, Van'da 105, Hakkari'de 245, İstanbul'da 394, Mardin'de 157, Siirt'te 152, Adıyaman'da 86, Diyarbakır'da 399 kişinin sınavında usulsüzlük tespit edildi. Zaman'ın sorularını cevaplayan Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, küçük yerleşim yerlerinde herkes birbirini tanıdığı için sınavlarda kolaylık sağlandığını ve 'hak edilmeyen bir başarı sağlandığını' söyledi.

Sürücü belgesi almak için yapılan sınavlardaki yüzde 60-70'lik genel başarı oranı Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetimlerini artırması üzerine yüzde 50'lere düştü. Bakanlık, 'trafik canavarına dur' demek için 5 yıldır merkezi sistemle yapılan ehliyet sınavlarında kopya çekildiği yönündeki şikayetler üzerine Batman, Hakkari ve Mardin gibi bazı illerdeki her sınav binasına birer veya ikişer 'bakanlık temsilcisi' gönderdi. Temsilcilerin görev yaptığı Batman'ın sınavdaki başarısı yüzde 48'den yüzde 33'e, Hakkari'nin başarısı 53'ten 20'ye indi. Birkaç vilayete bakanlık denetçisi gönderilmesi üzerine neredeyse tüm illerin de başarısının düşmesi dikkat çekti. Bakanlığın denetime çıkmış olmasının diğer illeri de etkilediği kaydedildi. 17 Şubat 2007'de yapılan son ehliyet sınavının sonuçları geçen hafta açıklanırken, sınavdaki başarı ehliyet sınavları tarihinin en düşük oranı olarak kayda geçti. Bakanlık son iki sınav için bazı illere özel denetim uygularken, son sınavın başarısı yüzde 48,2 olarak gerçekleşti. Bir önceki sınav olan 9 Aralık 2006'daki sınavda ülke genelindeki başarı yüzde 48,2'ye kadar düştü. 364 bin kişinin girdiği son sınavda iptal sayısı 4 bin 500'e yükseldi.

Başarıda 5 yıl geriye dönüldü

22 Nisan 2006'da yapılan ehliyet sınavında yüzde 72'lik başarı ile rekor kırılırken, 18 Şubat 2006 tarihli sınavda ülke genelinde yüzde 65'lik başarı sağlandı. 8 Temmuz 2006 tarihli sınavda başarı yüzde 58, 26 Ağustos 2006 tarihli sınavda ise başarı yüzde 62,7 olmuştu. 19 Ekim 2002 tarihli ilk ehliyet sınavında başarı yüzde 49,8'de kalmıştı. Son yapılan sınavdaki başarının yüzde 48,2 olduğu dikkate alındığında bakanlık denetimi 5 yılda giderek artan başarıyı ilk sınavdaki başarısızlığın da altına düşürmüş oldu.

Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, 'il veya bölge farkı olmadan genel olarak küçük yerleşim yerlerinde tanıdık olduğu için sınavlarda kolaylık sağlandığını ve hak edilmeyen bir başarının alındığını' düşünüyor. Sınav görevlilerinin de il veya ilçelerinin başarısı düşmesin diye kopyaya göz yumduklarını kaydeden Önal, "Denetim sonucunda başarının düşmesi kopya çekildiğinin göstergesi. İnsanlar kolay ehliyet almak için İstanbul'dan kalkıp memleketine veya başka illere gidiyor. Eğitime devam etmemiş, ders almamış ama o ilde kolaylıkla sınavları geçebiliyor." diye konuşuyor. Önal, sorunun çözümünün sınavların internet ortamında yapılmasında görüyor.

'Sınavda en fazla kopyanın çekildiği ve ehliyet kolay alındığı için batı illerinden buraya gelindiği' eleştirilerine muhatap olan Batman'ın Milli Eğitim Müdürü Şinasi Soyer, "Ehliyet sınavını bizden daha sıkı yapan yok. Bizzat işin başındayım, bir taraftan biz, bir taraftan da bakanlık sınav salonlarını denetliyor." sözleriyle kenti savunuyor. Sınav gözcülerini her sınavda değiştirdiklerini, müfettişlerin birkaç kez sürücü kurslarını denetlediğini anlatan Soyer, "Aralıktaki sınavda 10, şubattaki sınavda 19 bakanlık temsilcisi geldi. Her binaya bakanlık iki kişi gönderdi. Eğer iddia edildiği gibi Batman'da herkes sınavda kopya çekiyor olsaydı başarının yüzde 10 civarında çıkması gerekirdi." diyor. Denetimin sıklaşmasının adayları ders çalışmaya iteceğini düşünen Soyer, başka illerden ehliyet almak için Batman'a gelindiği iddialarına şu cevabı veriyor: "Öğrenci sürücü kursunda derse devam ediyorsa ortada hiçbir sorun yok demektir. Herkes istediği ilde sürücü kursuna devam edip, o ilde sınava girebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber