Kredi kartları 'bozuk para' yerine de geçiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Mart 2007 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyada 30 bin noktada kullanılan ve küçük meblağlı nakit ödemelerde uygulanan temassız ödeme, önümüzdeki dönemde yaygınlaşması beklenen Türkiye'de de alternatif ödeme şekli olarak görülüyor.

Banka veya kredi kartlarına yerleştirilen antenler aracılığıyla gerçekleştirilen ödemenin, Türkiye'de 30-35 YTL'nin altındaki meblağları kapsaması hedefleniyor.

Visa Türkiye İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nur Öztin Kurak, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Avrupa'da ortalama nakit ödemelerin yüzde 75'inin 15 avronun altında olduğunu, yılda 361 milyar adet nakit işlem karşısında 60 milyar adetlik nakit dışı işlem yapıldığını belirtti.

Dünyada işlemlerin ortalama yüzde 85'e yakın kısmının nakitle gerçekleştirildiğine işaret eden Kurak, düşük değerli nakit işlemlerin ağırlıklı olarak market, tekel ve gazete bayileri, kafeler, hızlı restoran, taksiler, cep telefonuna kontör yükleme gibi işlemlerde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Banka veya kredi kartıyla yapılmayan nakit işlemlerin ödemelerinin de kartla yapılmasını amaçladıklarını belirten Kurak, alış verişlerde artık kuyrukların kısa zamanda ilerlemesi için hızlı bir ödeme aracına ihtiyaç olduğunu, temassız ödemeyle de bunun en iyi şekilde yapılacağını söyledi.

Temassız ödemede tüketicilerin kartını, anten işareti olan satış noktasında kartını dokundurarak şifreye gerek kalmadan gerçekleştirebileceğini ve bunun kartlı geçiş sistemine (KGS) benzediğini ifade eden Kurak, belirli bir limit dolduğunda işlemin çevrim içine girerek şifreli hale dönüştüğünü anlattı.

Türkiye'de bugünkü mevcut altyapıyı maksimize edecek şekilde kart ve terminal değişikliği yaparak bu teknolojinin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını dile getiren Kurak, yarım saniyenin de altında 300-400 mili saniye civarında bir zamanda gerçekleştirilen işlemlerle tüketicilere rahatlık ve hız sağlandığını vurguladı.

Nur Öztin Kurak, temassız ödemenin üye iş yerleri açısından ise nakite oranla daha fazla işlem yapma, işlem süresinde azalma, satın alma sıklığında artış gibi faydalar getirdiğine dikkat çekti.

Sistemin banka veya kredi kartına yerleştirilen antenler vasıtasıyla çalıştığını belirten Kurak, şu an için Türkiye'de temassız ödemede 35 YTL'nin altındaki işlemlerin hedeflendiğini bildirdi.

Bu ödeme sisteminin gerçekleştirilebilmesi için bankaların kartlarını yenilemesi, terminallerini buna uygun hale getirmesi gerektiğini belirten Kurak, bunun şifreli işleme geçişle karşılaştırıldığında son derece küçük bir yatırım gerektirdiğini söyledi.

CEP TELEFONU, SAAT, BİLEZİKTE TAŞINABİLİR

MasterCard Türkiye Ofisi Yeni Teknolojiler Direktörü Derya Göknar ise MasterCard'ın PayPass adını verdiği teknolojiyle oluşturduğu temassız ödemenin aslında işlem ücretlerinin düşük fakat işlem sayılarının yüksek olduğu iş yerleri için geliştirildiğini, bunun, geleneksel olarak kartlı ödeme sistemlerinin girmediği iş yerlerini de kartsız ödeme sistemine almak için iyi bir fırsat yaratacağını vurguladı.

Temassız ödemenin aldığı zamanın 300 mili saniye civarında olduğuna dikkat çeken Göknar, antenin kart katmanlarının arasına yerleştirildiğini ve kartın dört köşesini dolaştığını, okuyucuya değdirildiği anda etkileşime girdiğini anlattı.

Göknar, temassız ödemenin antenin yerleştirilmesi şartıyla cep telefonu, saat, anahtarlık, bilezik gibi eşya üzerinde de taşınabildiğine işaret ederek, ''Bizim bu konudaki teknolojimiz hazır. Bankalardan böyle bir istek gelirse bunu hemen uygularız'' dedi.

Şu anda Londra'da ve New York'ta pilot olarak yapılan toplu taşımacılığın banka veya kredi kartıyla yapılmasına olanak tanıyan uygulamanın 2008 yılında Türkiye'de de pilot şekilde hayata geçirilebileceğini kaydeden Göknar, bu konuda daha sonra yaygın kullanıma geçilebileceğini ifade etti.

22 BİNE YAKIN BONUS TRİNK KULLANICISI...

Garanti Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin de Türkiye'de temassız ödemeyi Bonus Trink ile gerçekleştirdiklerini, düşük bedelli harcamalar için ''öde-geç'' özelliğine sahip ''PayPass'' sistemini Temmuz 2006 sonunda pilot olarak başlattıklarını hatırlatarak, kullanıcıların küçük miktarlı ama zaman alan harcamalarını daha kısa bir sürede gerçekleştirebildikleri için uygulamaya yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.

Sezgin, şu anda 22 bine yakın Bonus Trink kullanıcısının kartlarını 600 üye iş yerinde kullanabildiğini bildirdi.

MasterCard'ın ürünü PayPass'ın, pratik ve hızlı kullanımıyla kasa kuyruklarını azaltırken, nakit para yerine de geçtiğini belirten Sezgin, sistemin dünyada New York metrosunun dahil olduğu 30 bini aşkın noktada kullanılabildiğini belirtti.

Kart üzerindeki çipin, kredi kartından bağımsız olarak başka bir şeye entegre edilmesini de mümkün kıldığına işaret eden Sezgin, çok yakın bir gelecekte müşterilerin ödeme sistemlerinin farklı kullanım şekilleriyle tanışacağını vurguladı.

''TEMASSIZ ÖDEMEDE DE ORTAK POS''

Temassız ödemenin Türkiye'deki uygulamalarında çözüm ortağı olan Planet AŞ Genel Müdürü Alpay Sidal ise temassız ödemede ortak POS kullanımını hedefleyerek projeler geliştirdiklerini söyledi.

İş yerlerinde 5-6 bankanın tek bir cihaz üzerinden çalışabildiğini, aynı ortaklığı temassız ödemede de gerçekleştirmek istediklerini belirten Sidal, büyük bankaların ortak POS çerçevesinde buna sıcak baktıklarını, aksi takdirde gerekli yatırımı bankaların ayrı ayrı yapması gerekeceğini ifade etti.

Sidal, Türkiye'de temassız ödemenin bu yılın ikinci yarısından itibaren yaygınlaşmasını beklediklerini, ancak bunun için yine de her bankanın bir milyon doların üzerinde yatırımı hayata geçirmesinin şart olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber