Ağrı kesiciler böbreklere zararlı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Mart 2007 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ağrı kesicilerin sık kullanılmasının böbrekler için sakıncalı olduğunu belirten uzmanlar, böbrek hastalarını sık sık ağrı kesici kullanmamaları konusunda uyarıyor.

Bursa Diyaliz Hastaları Derneği Başkanı Dr. Adnan Bıyıklı, Türkiye'de 42 bin böbrek hastasının bulunduğunu belirterek, bir hastanın devlete yıllık maliyetinin 28 bin dolar olduğunu söyledi. Bu konuda yapılması gereken çok şey olduğunu belirten Bıyıklı, "Bu hastalardan yüzde 76'sı hemodiyaliz tedavisi görürken, yüzde 13'ü periton tedavisi görüyor. Böbrek hastalığının en önde gelen sebepleri arasında halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet ve hipertansiyon gelmektedir. Hastalık konusunda hasta olmayanları bilgilendirmenin yanında, böbrek hastalırının da yaşam koşullarını iyileştirmemiz gerekiyor." dedi.

Sık ağrı kesici kullanmanın böbreklere zarar verdiğini belirten Uzman Dr. Mehmet Usta ise, ilk hedefin hastalanmadan önce böbrekleri korumak olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bunun için bilinçli olmak önemlidir. Böbreğin geri dönüşsüz hastalanması kronik böbrek hastalığı demektir. Diyaliz hastaları böbrek fonksiyonlarının yüzde 90'ını kaybettikten sonra diyalize giriyorlar. Buna diyabet ve hipertansiyon sebep oluyor. Her 10 kişiden 1'inde diyabet, 1'inde de hipertansiyon görülüyor. Ayrıca her baş ağrısı, her kas ağrısı için ağrı kesici içilmemelidir. Parasetamol hariç diğer ağrı kesiciler böbrekler için olumsuz etki yapıp deformeye sebep oluyor. Ayrıca romatizmal hastalık tedavisi sırasında da dikkatli olunmalıdır. Diyabeti ve hipertansiyonu olan hastalar sıklıkla tahlil yaptırıp doktorlarına sonuçları göstermelidir".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber