Bakan Çelik, ÖSYM Başkanının açıklamalarını değerlendirdi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2007 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, küreselleşmenin bütün dünyanın gündeminde ve Türkiye'nin de bundan kaçamayacağını belirterek, "Küreselleşme olgusundan kaçmak mümkün değildir. Biz gençlerimizi bugünün ihtiyaçlarına göre değil, yarının ihtiyaçlarına göre yetiştirmek zorundayız. Küreselleşmenin farkında olan kendi ülkesinin değerleri ile donanmış ama dünyaya antenleri açık olan bir nesil yetiştirelim ozaman biz hedefi 12'den vururuz" dedi.

Bakan Çelik, Hilton Oteli'nde Özel Okullar Derneği'nce düzenlenen 'Küreselleşme ve AB Sürecinde Eğitim' konulu konferansına katıldı. Küreselleşmenin bütün dünyanın gündemini işgal ettiğini belirterek, bu süreçten kaçınılamayacağını vurguladı. Çelik, esas küreselleşmenin fiziki değil manevi olduğunu belirterek, küreselleşmenin çok farklı boyutları olduğuna işaret etti. Küreselleşmenin felsefi ve ütopik gibi farklı boyutlarını olduğunu ifade eden Çelik, küreselleşmenin ekonomik ve emperyalist gibi boyutlarının da olduğunu dile getirdi. Çelik, dünyada küreselleşmenin iki kutup olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kalkınma ilerleme, teknoloji ve bilimi insanlığın ortak paylaştıkları olarak ele almak lazım. Özellikle bütün dünyayı avucu içine almak isteyen haklının kuvvetli olduğu tezine değil, kuvvetlinin haklı olduğu tezine inanan bin emperyalist anlayış vardır. Bu emperyalist anlayıştan yola çıkarak topyekun olarak küreselleşmenin ekonomik, ticari ve kalkınma boyutuna karşı bir tavır geliştirecek olursak bu süreçten zarar görürsünüz" diye konuştu. Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri Kofi Annan'ın 'Küreselleşmeye karşı çıkmak yer çekimine karşı koymaktır' sözlerini anımsatan Çelik, kendisinin bu sözü desteklediğini ve küreselleşmeye hiçbir şekilde karşı çıkılamayacağını belirtti. Bakan Çelik, küreselleşmenin yeryüzündeki malların, sermayenin hizmetin ve üretim faktörlerinin serbest dolaşımının adı olduğunu ifade ederek, küreselleşmenin çok geniş bir kapsamlı bir tanımının olduğunu ifade etti. 20. yüzyılın en büyük icadının internet olduğunu kaydeden Çelik, internetin keşfedilmesinin küreselleşmenin en hızlı ve en önemli bir boyutu olduğunu belirtti. Çelik, internet sayesinde bilgiye ulaşmanın ve bilgiyi kullanmanın kolay bir hale geldiğini belirtti. Dünya borsalarında yaşanan dalgalanmalara da değinen Çelik, "Tokyo borsasında Japon Borsasında biri öksürdüğü zaman, New York borsasında insanlar nezle oluyor. Bir anda Rusya'da ya da Güney Kore'de en ufak bir kriz baş gösterse bir anda dünya borsaları allak bullak oluyor. Amerika'daki mortgage sisteminde bir dalgalanma oldu. Dün Türkiye bu anlamda sallanmaya başladı. Dünya her yönüyle birbirinden etkilenir hale geldi. Ekonomi, siyaset, hukuk hatta terör bile küresel bir hale geldi. Biz eğitimciler yarının nesillerini bu baş döndürücü gelişmeyi göz ardı ederek yetiştiremeyiz. Biz bugünün ihtiyaçlarına göre gençlerimizi yetiştirirsek, biz yarını kaybederiz. Yarının ihtiyaçlarına göre çocuklarımızı eğitmek zorundayız. İlköğretim ve ortaöğretimdeki yavrularımızı küresel dünyanın ihtiyaçlarına göre istedikleri özelliklere göre yetiştirmek zorundayız" diye konuştu.

Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) kaldırılmasına değinen Çelik, 12 yıl boyunca ilk ve ortaöğretimde okuyan öğrencilerin 5 kelimeyi kullanarak İngilizce konuşamadıklarını söyledi. İlköğretimdeki öğrencilerin OKS'de İngilizce, teknoloji, resim, müzik gibi dersler sorulmadığı için bunları gereksiz gördüklerini ve öğrenmek istemediklerini Türkiye'nin bu bakımdan yabancı dil eğitimi öğretiminde en zayıf ülkelerden birisi olduğunu belirten Çelik, Arap ülkelerindeki ilköğretim çağındaki öğrencilerin bile çok iyi İngilizce konuştuklarını ifade etti. Küresel dünyanın çok iyi yabancı dil bilen, bilişim teknolojisini çok iyi kullanan, dünyadaki emsalleri ile rekabet edebilen bir gençliğin gerektiğini söyledi. Çelik sözlerine şöyle devam etti:

"Gençlerimizi sadece Türkiye'nin iç şartları ile yetişebilen değil, dünya şartları ile rekabet edebilen insanlar olarak yetiştirmeliyiz. Küreselleşmenin farkında olan kendi ülkesinin değerleri ile donanmış ama dünyaya antenleri açık olan bir nesil yetiştirelim ozaman biz hedefi 12'den vururuz. Küreselleşmeden kendimizi soyutlayacağız. Avrupa Birliği'ne karşıyız. İstenmezci bir anlayışla küresel rekabetin içinde yer alamazsınız. Biz bu sürecin içerisinde olmak zorundayız. Bizim tarihi misyonumuz bunu gösterir . Biz muz cumhuriyeti değiliz falan değiliz. Dış politikamız buna göre olmalıdır. Türk solu büyük bir şaşkınlık içerisinde enternasyonalizm ile başladılar. Sığ bir ulusalcılıkta karar kıldılar. Bu vatanın bir karış toprağı bizim namusumuzdur. Bizim varlık sebebimizdir. Türkiye'ye ipekböcekçiliği politikası yaptırmaya kimsenin hakkı yoktur".

Bakan Çelik, çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Çelik Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın kaldırılarak, yerine üç aşamalı olarak Seviye Belirleme Sınavları hakkında ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan'ın "Bir yerine üç sınav getirilecek olması suistimal yaratır" sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Her gün basın yayın organlarında haklı veya haksız bazı eleştiriler var. Biz 10 Nisana kadar bir süre tanıdık. Katkı mahiyetindeki eleştirileri hepsini ele alıyoruz. Ben her gün bu konuda yorum yapana cevap verme durumunda değilim. 10 Nisana kadar kimin ne söyleyeceği varsa söylesin" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber