AKP'li vekillerden 'köşk anketi'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2007 15:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP yönetimi, cumhurbaşkanlığı seçimi adaylık süreciyle ilgili parti yerel yöneticilerinin görüşlerini almaya başlaması parti içinde farklı yorumların yapılmasına neden oldu.

AKP Genel Merkezi'nin tüm örgütlerin ana kademe yöneticilerine gönderdiği anket formunda, Erdoğan'ın aday olmaması halinde alternatif isim olarak, Devlet Bakanları Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan'ın gösterilmesi ve eşlerinin başı açık dört AKP'linin adının verilmesi özellikle eşi türbanlı milletvekilleri arasında, "Anayasal engel yok ki, kimsenin gözü koltukta değil" yorumlarına neden oldu. Ankette adı bulunan DYP kökenli Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, adının yeralmasından gurur duyduğunu söyledi.

Kulislerde adı cumhurbaşkanlığı adayları arasında geçen AKP'li Burhan Kuzu, "Bu isimleri anketi yapan şirket belirlemiş. Eşinin başının kapalı olması o milletvekilinin cumhurbaşkanlığı adaylığına engel değil. Anayasal engel yok" değerlendirmesinde bulundu.

AKP'li Hüsrev Kutlu, "son sözü AKP Grubu söyleyecek" derken, Halil Özyolcu, "Anketten haberimiz yok, milletvekilleri içinde hazırlanıyor" tepkisinde bulundu. Haluk İpek ise "Eşlere değil adaylara bakarız" dedi. AKP'nin muhalif isimlerinden Ertuğrul Yalçınbayır ise "bu anketi basından önce parti yönetimi tartışmalıydı" diye tepkisini dile getirdi.

Anket ile ilgili milletvekillerinin görüşleri şöyle:

GURUR DUYDUM

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan: "Böyle önemli bir makam için partimin benim adımı göstermesi bile gurur verici. Şu aşamada başka şey söyleyemem."

ANKETTEKİ İSİMLERİ ŞİRKET BELİRLEMİŞ

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu: "Eşinin başının kapalı olması, cumhurbaşkanı adayı olmasına Anayasal bir engel yok. Bilmiyorum. Bu isimleri anketi yapan şirket belirledi diye biliyorum. Bu isimlerin eşlerinin başının açık olmasını parti yönetimi değil, şirket belirlemiş olabilir. Dolayısıyla bu isimleri anketi yapan şirket belirlemiş, Genel hatlarıyla öyle görünüyor. Sonuç olarak sormadık teşkilata. Bizim haberimiz yoktu. Milletvekillerine haber verilmemiş. Muhtemelen bize de gelecek. Başbakan aday olamayacak sonucu çıkarmamak lazım. Başbakanın kendisiyle ilgili daha çok soru sorulmuş. AKP Gurubu karara verecek. Aşağı yukarı bu isimler zaten geçiyordu. Konunu boyutunu bilmiyorum. Eşinin kapalı olmasına yönelik bir Anayasal engel yok. İsimleri kim belirledi bilmiyorum."

SON SÖZÜ AKP GRUBU SÖYLEYECEK

AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu: "Bu anketten haberimiz yoktu. Biz eşlere değil, adaylara bakarız. cumhurbaşkanlığı seçimlerden son sözü AKP Grubu söyleyecek."

EŞİ DEĞİL, KENDİSİ ÖNEMLİ

AKP Ankara Milletvekili Haluk İpek: "Kim aday gösterilirse biz destekleriz. Bizim için bütün arkadaşlarımız aynı. Eşinin başörtülü olması olmaması çok önemli değil. Önemli olan eşi değil kendisi."

ANKET BİZE DE GELECEK

AKP Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu: "Bizim bu anketten haberimiz yoktu. Ama Sayın Başbakan zaten bunu açıklamıştı. Her kesimin fikirlerini alacağız diye. Yakın zamanda bize de gelecek bu anket. Bizim için gösterilen adaylar arasında bir sorun yok. Önemli olan adayların eşleri değil, kendileri."

BASIN DEĞİL, PARTİ TARTIŞMALIYDI

AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır: "Bu anketten haberim yok. Ama böylesine önemli bir konunun basından önce parti içinde tartışılması gerekirdi. Parti içi çalışmanın dışarıya aksettirilmesi doğru değil."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber