Cumhurbaşkanı bile kandırılmış

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Mart 2007 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çankaya, sahte şehit için yapılan başvuruyu ciddiye aldı. Mezarın yerinin de Milli Savunma Bakanlığı tarafından tespit edildiği ortaya çıktı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin doğal gaz dağıtım şirketi İGDAŞ'ın 21 bin YTL'ye sponsor olduğu "sahte şehit mezarı" ile ilgili haberin Sabah'ta yayınlanmasının ardından dün de mezarın yaptırılması ile ilgili isteğin Cumhurbaşkanlığı'ndan geldiği belgeleriyle ortaya çıktı. Buna göre Kasımpaşa Zindanarkası Mezarlığı'nda mezarı bulunan dedesi İsmail Hakkı Bey'in Çanakkale Savaşı'nın kazanılmasında çok önemli rol oynayan Nusrat mayın gemisinin Süvarisi Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey olduğunu iddia eden Nedim Karamürsel, dedesinin mezarının onarılması için Cumhurbaşkanlığı'na e-posta ile başvurdu. Karamürsel'in başvurusunu değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği 8 Eylül 2005 tarihinde bu talebi Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) gönderdi.

MEZARI KASIMPAŞA'DA

Yazıyı alan Bakanlık ilk olarak mezarın iddia edildiği gibi Nusrat mayın gemisinin süvarisine ait olup olmadığını araştırdı. Araştırmanın ardından 29 Eylül 2005 tarihinde İnşaat Emlak ve NATO Enformasyın Daire BaşkanıTuğgeneral Ferit Güler imzalı bir yazıyla gerekli onarımın yapılması için konuyu Beyoğlu Belediyesi'ne aktardı. Üstelik Bakanlık yazısında "Yapılan inceleme sonucu anılan şehidin mezarının Beyoğlu Belediyesi Başkanlığı'na tahsisli Kasımpaşa Zindanarkası Mezarlığı'nda bulunduğu" kaydedildi. Oysa, Nusrat'ın komutanının gerçek adı İsmail değil İbrahim Hakkı'ydı. 1915'te ölmüştü ve mezarı da kayıptı.

İYİ NİYETİ SUİİSTİMAL

Anıt mezar skandalının ortaya çıkmasının ardından dün İGDAŞ, bir açıklama yaparak Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey'in mezar yeri ile ilgili araştırmacıların farklı görüşler sergilemesinin sebep olduğu karışıklıktan faydalanmak isteyen kişi ve kişilerce, İGDAŞ'ın ve diğer kamu kurumlarının iyi niyetinin suiistimal edildiğini söyledi. Açıklamada "İGDAŞ anıt mezarın açılışıyla ilgili düzenlenecek törenin sponsorluğunu üstlenmiş ve bu kapsamda afiş, davetiye ve broşür gibi tanıtım malzemelerinin bastırılmasına katkı sağlamıştır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber