Bakandan kanserden ölüm itirafı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Mart 2007 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Kocaeli'de sanayiye yakın yerleşim yerlerinde, kanserden dolayı ölüm oranının fazla olduğunu söyledi. Pepe, "Türkiye'de çevre, dünden bugün daha iyi." dedi.

Kocaeli Devlet Hastanesi'ne ek olarak yapılan Onkoloji Ünitesi'nin açılışı yapıldı. Açılışa Bakan Pepe ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de katıldı. Burada vatandaşlara seslenen Bakan Gönül, ek binayı göstererek, "Bu birçok kurumun ortak hareketi sonucu ortaya çıktı." dedi. Gönül şöyle konuştu: "Kurumlar bir araya gelerek, el ele vererek ortaya çıkartığı bir eser. Çevre ve Orman Bakanı arsayı, vilayet 4 trilyonu (4 milyon YTL), Nevzat Doğan, Sağlık Bakanlığı'nda gerekli malzemeleri alarak bu eseri ortaya çıkarttılar. Demek ki birlik olunca, heyacan olunca, devletin yapamadığı bir şeyi bir araya gelinerek kısa sürede yapılabiliyor."

Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Pepe, Türkiye'de çevre bilincinin yerleştiğini söyledi. Her geçen gün çevrenin daha iyi duruma geldiğini belirten Pepe, Kocaeli'deki çevre kirliliğinden dolayı meydana gelen ölümlere de değindi. Bakan Pepe şu açıklamayı yaptı: "Sanayileşme artıkça, trafik yoğunluğu artıkça, kansere bağlı ölüm oranları artıyor. Türkiye'nin en yoğun sanayi kentlerinden biri Kocaeli. Kocaeli Üniversitesi tarafından bize verilen bilgilere göre Kandıra'daki kansere bağlı ölüm oranı ile sanayiye yakın yerlerin oranı arasında baya fark var. Çevre kirliliği, su, alınan yiyeceklerdeki kirlilik oranı ve benzeri etkilerden dolayı kanser oranı artıyor. İnsanlarımızın daha sağlıklı bir havayı tenefüs etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bunun için kuralları, yaptırımları büyükşehir belediyesi ve valilikle sağlıyoruz. Tüm birimler bunun takibini yapıyor. Çünkü biliyoruz ki bir insanın hastalandıktan sonraki tedavi masrafları çok büyük rakamlara varıyor. İşin başında alınacak tedbirler, bu harcamalara gerek bırakmayacak. Dolayısı ile bu konuyu çok sıkı takip ediyoruz. Yaptığımız incelemeler sonunda İstanbul'da 7 ay içinde 15 trilyon (15 milyon YTL) çevre cezası yazmışız. Biz bu cezalarla övünmüyoruz, ama yanlış yapanlara da ceza kesmek gerekiyor. Türkiye çevre konusunda, dünden bugün daha iyi durumda."

Konuşmalardan sonra Pepe ve Gönül, ek binanın açılışını yaparak hizmete soktu. Bakanlar, hastaneyi gezerek, hastalarla sohbet etti. Onkoloji binası, 2 bin metrekare üzerinde kuruldu. Zemin ve 3 katan oluşuyor. 4 bin YTL'ye mal olan bina, 75 yatak kapasiteli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber