Avrupa Yatırım Bankası Türkiye'nin kredilerini 4'ten 1'e düşürdü

Bu yıl Türkiye'ye yapacağı kredi teşviklerini geçen 10 yılın ortalamasına göre 4'te 1'e düşüren Avrupa Yatırım Bankası, kredi miktarının 1,9 milyar eurodan 500 milyona indirdi. Açıklamalara göre, bu kısıtlamadan en çok etkilenecek olan projelerin başında TANAP'ın geleceği düşünülüyor

Haber Giriş : 01 Ağustos 2017 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avrupa Yatırım Bankası Türkiye'nin kredilerini 4'ten 1'e düşürdü

Avrupa Yatırım Bankası (EIB) 2017 yılında Türkiye'ye yapacağı kredi teşviklerini geçtiğimiz on yılın ortalamasına göre dörtte üç oranında azalttı. Türkiye'ye 2016 yılında 1,9 milyar euroluk kredi veren banka bu yıl rakamın 500 milyon euro olduğunu açıkladı. Frankfurter Allgemeine gazetesinde yer alan haberde kesin rakamın sene sonuna kadar değişebileceği belirtildi. EIB'in yaptığı kısıtlamalardan en çok etkilenen proje Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) olacak.

EIB, TANAP için öngörülen 600 milyon euroluk krediyi askıya aldı. EIB'nin bu kararına neden olarak projedeki risklerin yüksek olması ve AB'nin enerji konusunda Türkiye'ye bağımlı kalmamak istemesi gerekçe olarak gösterildi. TANAP Azerbaycan gazının Gürcistan ve Türkiye üzerinden Yunanistan ve Bulgaristan'a aktarmak için yapılması planlanan 2 bin kilometrelik boru hattı projesi. 8,5 milyar euroya mal olacak projenin önemli kısmını EIB karşılayacaktı. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye'ye yapılması öngörülen yaptırımlar hakkında, "EIB gibi Avrupa yatırım bankaların vereceği yatırım kredilerinde daha dikkatli davranılacak" demişti. EIB ise, "Türkiye'deki aktüel siyasi gelişmeleri büyük endişe ile izliyor. Bundan dolayı Türkiye'deki yeni projelerin test edilmesinde özel dikkat gösterecek. İnsan hakları sorunlarına da bakılıyor" denildi.

MERKEL: TÜRKİYE'YE MALİ YARDIMI KESELİM

Alman Hükümeti AB'ye, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinin korunmasını sağlamak gerekçesiyle Türkiye'ye yönelik ekonomik baskıyı artırmasını talep ettiği bir belge iletti. Merkel yönetiminin, Türkiye'ye üyelik müzakereleri çerçevesinde yapılan mali yardımın gerektiğinde tamamen kesilip kesilemeyeceğini araştırmasını da talep ettiği öğrenildi. Alman Hükümeti'nin AB'den talebinde "Yaptığımız yardımlar doğrudan sivil toplumun yararına olmalı" ifadesine yer verildiği belirtildi. Ayrıca Alman hükümetinin görüşüne göre AB, gümrük birliğinin modernizasyonuyla ilgili Türkiye ile görüşmeleri dondurmalı. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Temmuz ayı ortasında Türkiye ile ilişkilerde gösterilen sabrın sonuna gelindiğini belirterek Almanya'nın ilk etapta Türkiye'ye yönelik üç ayrı noktada farklı adımlar atacağını açıklamıştı.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber