Ahlak ilkelerini ihlal eden kamu görevlileri teşhir edilecek

Haber Giriş : 27 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Görevlileri Etik Kurulu oluşturulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM'de kabul edildi. Ahlak ilkelerini ihlal eden kamu görevlileri, artık Resmi Gazete'de teşhir edilecek. Ancak, teşhir edilen görevli, yargı kararıyla yine Resmi Gazete'de düzeltme yayımlatabilecek.

Önceki gün Meclis'ten geçen düzenlemeye göre, Başbakanlık bünyesinde Kamu Görevlileri Etik Kurulu oluşturulacak. Kurul 11 üyeden oluşacak ve 4 yıl boyunca görev yapacak. Üyelere, 110 milyon lira huzur hakkı ödenecek. Görevi kötüye kullanan ve yüz kızartıcı suçtan mahkum olan üye, görevden alınacak.

Kanunda, kamu görevlilerinin görevlerini yaparken uymaları gereken etik davranış ilkeleri belirtilmedi. Bunu, hazırlayacağı bir yönetmelikle kurul kendisi belirleyecek. Kurul, etik davranış ilkelerinin ihlal edildiği ileri sürülen en az genel müdür veya eşiti seviyesindeki kamu görevlileri hakkındaki başvuru ve ihbarlara bakacak. Kurul, başvuru olmadan da araştırma yapabilecek. Diğer kamu görevlileriyle ilgili işlemlere ise kurumlarının disiplin kurulları bakacak.

Kurul, etik kuralların ihlal edilip edilmediğine üç ay içinde karar verecek. Etik davranış ilkelerine aykırı davranış ve eylemi olduğu yönündeki karar kesinleşen kamu görevlileri, Resmi Gazete aracılığıyla kamuoyuna duyurulacak. Yargının, bu karara karşı vereceği iptal kararı da "mağduriyetin telafisi" çerçevesinde yine Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Bakanlıklar ve diğer kamu kuruluşları, Etik Kurul'un talep ettiği bilgi ve belgeleri vermek zorunda olacak. Kurul, gerektiğinde mal bildirimlerini inceleyebilecek. Bankalar ve özel finans kurumları dahil ilgili yerler, bu yöndeki talepleri 30 gün içinde yerine getirecek. Kurul, hediye alma yasağının kapsamını da belirleyecek. Yine, en az genel müdür seviyesindeki üst düzey kamu görevlilerinden aldıkları hediyelerin listesi gerektiğinde her takvim yılı sonunda istenebilecek.

Öte yandan, kamu idarelerinin yanı sıra, belediyeler ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Üst Kurulu (BDDK), Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) gibi üst kurullar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Cumhurbaşkanı, milletvekilleri, bakanlar, TSK, yargı mensupları ve üniversiteler, etik denetimin dışında kalacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber