Eğitim Bir Sen: Öğretmen sınavla rütbe verilmesini onur kırıcı

Haber Giriş : 27 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Bir Sen 2 Nolu Şube Koordinatör İl Başkanı Ünal Mamur, öğretmenlerin stajyer, uzman ve başöğretmen diye sınıflandırılmasına karşı olmadıklarını, ancak sınavla rütbe verilmesini onur kırıcı bulduklarını söyledi.

Eğitim-Bir-Sen 2 Nolu Şube Koordinatör İl Başkanı Ünal Mamur, öğretmenlerin uzman, stajyer ve başöğretmen diye sınıflara ayrılmasını öğretimde kaliteyi artırıcı bir unsur olarak görmelerine rağmen, öğretmenlerin seviyelerinin sınavla belirlenmesini onur kırıcı bulduklarını söyledi. Önümüzdeki hafta, Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülüp genel kurula gelecek olan ve Haziran'da çıkarılması hedeflenen yasa, 2005'de uygulanacak. Yasayla uzman öğretmenlere en yüksek devlet memuru aylığının % 20'sini, başöğretmenlere ise % 40'ını aşmayacak şekilde ilave eğitim-öğretim tazminatı verilmesi öngörülüyor.

Yeni ile tecrübeli farkı
Mesleğe yeni başlayan bir öğretmen ile 20 yıllık bir öğretmenin bilgi birikimi, anlayış ve algılayışının aynı olamayacağını vurgulayan Mamur, "Mesleğinde son yıllarını yaşayan bir öğretmeni sınava tabi tutarak, rütbe verilmesi öğretmenleri rencide edici bir uygulamadır" dedi. Mamur, fakülteden yeni mezun olmuş bir öğretmenin bilgi birikimi bakımından eski öğretmenden daha donanımlı olmasına rağmen, sahip olduğu bilgileri öğrencilere aktarma bakımından zorluk yaşayabileceğini kaydetti.

Öğretmenler arasında, kademe geçişlerinin düzenlenecek merkezi sınavla gerçekleştirileceğine kaydeden Mamur şunları söyledi: "Yasa'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte stajer öğretmenle başöğretmen arasında % 40'a varan bir maaş farkı olacak. Başöğretmenin 1.5 milyarı bulacak maaşına ulaşabilmek için stajer ve uzman öğretmenler daha fazla çalışacaklar. Bu durum eğitimin başarı hanesine artı olarak yazılacak."

Öğretmenler sınavdan sınava koşacak
Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan, öğretmenlerin stajyer, uzman ve başöğretmen diye sınıflandırılarak, kariyerlerine göre ücret almalarını doğru bulduklarını belirterek, "Ancak uygulamanın şekliyle ilgili bazı endişelerimiz var. Başöğretmenlik için yüzde 10, uzman öğretmen için ise yüzde 20 baraj konmasını doğru bulmuyoruz"dedi. Türk Eğitim- Sen olarak, görüşlerinin baş öğretmenlik sınırlamasını yüzde 10'dan 20'ye, uzman öğretmenlik sınırlamasının da yüzde 20'den 40'a çıkarılması yönünde olduğunu ifade eden Bostan, şöyle konuştu: "Stajerlikten uzmanlığa, uzmanlıktan baş öğretmenliğe geçiş için ayrı ayrı sınav yapılacağı için öğretmenler sınav maratonuna sokulacak. Bizce bu uygulamanın da tartışılması gerek."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber