Garanti sigorta da yabancılara satıldı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 22 Mart 2007 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hollandalı Eureko Garanti Sigorta'nın yüzde 80'ini 365 milyon euroya, Garanti Emeklilik'in ise yüzde 15'ini 100 milyon euroya satın aldı. Eureko, Türkiye'de yeni yatırım ve işbirlikleri gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Garanti Bankası, Garanti Sigorta'nın yüzde 80'ini, Garanti Emeklilik ve Hayat'ın da yüzde 15'ini, 14 milyar euroyu aşan prim üretimiyle Avrupa'nın önde gelen sigorta grupları arasında yer alan Eureko'ya sattı. Garanti Bankası ile Eureko arasında dün imzalanan anlaşmaya göre, Eureko, Garanti Sigorta'ya ait yüzde 80 oranındaki hisseyi 365 milyon euro, Garanti Emeklilik ve Hayat'a ait yüzde 15'lik hisseyi 100 milyon euro bedelle satın alacak. Hollanda merkezli şirket ayrıca, Garanti Emeklilik ve Hayat'ta yüzde 35 oranında yeni hisse alım hakkına sahip olacak. Anlaşmaya Eureko adına imza atan Yönetim Kurulu Üyesi Gerard Van Olphen, sonraki dönemlerde de Türkiye'de Garanti Bankası ile başka birtakım ortaklıklara ve işbirliklerine girmek istediklerini söyledi. Garanti Emeklilik ve Hayat'ın yüzde 15'ini aldıklarını yüzde 35 hissede de alım opsiyonu haklarının olduğunu hatırlatan Van Olphen, "3 yılın sonunda yüzde 35'lik opsiyon hakkımızı kullanacağız. Yani 3 yılın sonunda Garanti Emeklilik ve Hayat'ta yüzde 50-50 eşit ortaklığa ulaşmak istiyoruz" dedi.

Yeni Avrupa'da liderlik hedefi

Sigorta pazarının büyüklüğüne dikkat çeken Eureko Yönetim Kurulu Üyesi Gerard Van Olphen, sektördeki hızlı büyüme ve potansiyelin kendileri için çok cazip olduğunu söyledi. Türkiye pazarının büyümesiyle birlikte sigorta sektörünün de olgunlaşacağını belirten Van Olphen, olgunlaşmayla birlikte şirketlerin de daha kârlı iş yapmayı öğreneceğini vurguladı. Türk sigorta sektöründeki gerek yasal gerekse diğer problemlerin farkında olduklarını belirten Van Olphen, pazarın gelişmesiyle yasal altyapının da oturacağını ve bir istikrar sağlanacağını, bununla birlikte Türk insanının sigorta konusundaki endişelerinin de giderilebileceğini vurguladı. Van Olphen, son haftalarda sigorta sektöründeki yoğun alımların ise tesadüf olduğunun altını çizdi.

Eureko CEO'su Maarten Dijkshoorn ise, Garanti ile birlikte, Yeni Avrupa sigorta pazarının lideri olma hedeflerine biraz daha yakın olduklarını söyledi. Dijkshoorn, "Avrupa'da büyüme hedefimizi, 'birinci sınıf' bir şirket ve uzman bir kadroyla omuz omuza sürdürmemizi sağlayan anlaşma bizi çok heyecanlandırıyor. Garanti ile birlikte, Yeni Avrupa sigorta pazarının lideri olma hedefimize biraz daha yakınız" dedi.

Kalan yüzde 20 hisse satılabilir

Sigortacılığın daha çok dağıtım tarafında olmak istediklerini belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise, "Eureko ile uzun vadeli bir acentacılık anlaşmamız var. Dolayısıyla sadece bu anlaşma ile kalmak istemedik, bir hissedarlık yapısı da olsun istedik. Bunun için de yüzde 20'nin bizde kalmasını yeterli bulduk. Bu nedenle tamamını satmak yerine böyle bir anlaşma yaptık. Ancak ileride yüzde 20'yi de satmak için Euroka'ya alım opsiyon verdik" dedi. Sigorta sektörünün büyümesi gerektiğini belirten Özen, fiyatlama, ürün, hizmet kalitesi anlamında daha rekabetçi bir yapı için know-how'a ihtiyaç olduğunu söyledi.

Özen, "Sigorta sektöründe büyümenin yolu buradan geçiyor, bunun için de yabancı ortaklıklara ihtiyaç var. Baktığımız zaman reasürörlerden aldığımız fiyatlar hiç de rekabetçi değil, bunlar ölçek işi. Türkiye'de sigorta işinde bir türlü ölçek ortaya çıkarılıp konulamadı. Bizim zaten konsantre olduğumuz yer hep banka sigortacılığı oldu. Euroka'da bu konuda lider, biz de Türkiye'de lideriz. Bu anlamda iyi bir vizyon birlikteliği oldu. Bu nedenle sigortada yüzde 80 çoğunluğu verdik. Ancak 9 yönetim kurulu üyesinden 3'ü bizden olacak" dedi.

Yönetim değişmiyor

Garanti Bankası'ndan yapılan açıklamada, anlaşmayla, Garanti Sigorta ile Garanti Emeklilik ve Hayat'ın mevcut ve potansiyel işleriyle ilgili, dağıtım kanallarını da kapsayacak uzun dönemli bir işbirliğine imza attığının altı çizildi. Açıklamada, yatırım danışmanlığını Watson Wyatt Limited ve Deutsche Bank AG Londra Temsilciliği'nin üstlendiği anlaşmanın, Hazine Müsteşarlığı'nın ve Rekabet Kurumu'nun onayına bağlı olarak haziran sonunda tamamlanmasının beklendiği belirtildi. Sigortacılığı, yerel şartların hükmettiği evrensel bir iş olarak kabul eden Eureko, "yerel çözümler, ortak hedefler" sloganıyla ifade ettiği yaklaşımını Türkiye'de de hayata geçirecek. Açıklamaya göre, gerek Garanti Sigorta gerekse Garanti Emeklilik ve Hayat yöneticilerinin mevcut görevlerine devam edeceği belirtildi.

Para Garanti Bankası'nın büyümesinde kullanılacak

Garanti Sigorta ve Garanti Emeklilik şirketlerinin Garanti Bankası'na ait olduğunu belirten Ergun Özen, bu satıştan gelen paranın Garanti Bankası'nın kasasına gireceğini söyledi. Özen, satıştan aldıkları parayı organik büyümede kullanacaklarını vurguladı. Özen, "Banka olarak Romanya, Ukrayna pazarında büyümek istiyoruz. Ancak esas konsantre olduğumuz yer Türkiye. Bu para da Türkiye'deki organik büyüme için kullanılacak" dedi. Bankacılıkta yabancı payının sigorta sektöründeki kadar yüksek olmamasını "Bankacılık bizim bildiğimiz iş" diye tanımlayan Özen, sigortada rekabet etmek için dünya standartlarında bir ölçeğe sahip olmak gerektiğini vurguladı. Bireysel emekliliği ise "bildiğimiz iş" diye tanımlayan Özen şunları söyledi: "Çünkü sonuç olarak bireysel emeklilik bir fon yönetim işidir. O da bizim çok iyi yaptığımız bir iş. Bu nedenle Garanti Emeklilik'te yüzde 15 hisse sattık. Eşit ortaklığa varız ancak çoğunluğu vermeyiz."

7 milyon müşterisi var

Aktif Büyüklük: 84.7 milyar euro

Faaliyet Bölgesi: Belçika, Bulgaristan, Fransa, Hollanda, İrlanda, Kıbrıs, Lüksemburg, Polonya, Romanya, Slovenya, Yunanistan

Net kâr: 669 milyon euro

Özkaynak Kârlılığı: yüzde 17,7

Çalışan Sayısı: 20 bin

Müşteri Sayısı: 7 milyon

Sigorta sektörüne 1 haftada 1.1 milyar dolar giriş oldu

Türk bankacılık sektörünün ardından yabancıların ilgi odağı haline gelen sigortacılıkta önemli satın almalara imza atıldı. Geçen hafta Çukurova Grubu bünyesindeki Genel Sigorat'nın yüzde 80 hissesi 285 milyon euro bedelle Mapfre'ye satıldı. Doğan Holding, Ray Sigorta'nın yüzde 58,2 hissesini, 81.48 milyon dolara Avusturya'nın en büyük sigorta şirketi TBIH Financıal Services Group'a satmak için önceki gün anlaşma imzaladı. Doğuş Grubu'nun Garanti Sigorta ve Emeklilik'teki satışlarının eklenmesiyle birlikte sektörde son bir haftada 1.1 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi gerçekleşti. Ayrıca dün Ak Emeklilik ile Aviva Emeklilik'in birleşme kararı alındı. Sektörde geçen yıl da Başak Sigorta'nın yüzde 56,6'sı ve Başak Emeklilik'in yüzde 41'i 268 milyon dolara Groupama'ya satıldı. İhlas Sigorta, İsviçre Sigorta, Emek Hayat ve Şeker Sigorta da satışı tamamlanan şirketler oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber