Erdoğan için Köşk toto!: Çıkar diyenler çoğunlukta...

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Mart 2007 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'li belediye başkanları ve gazetecilerin çoğuna göre Erdoğan Köşk'e çıkar

23/03/2007 (11 kişi okudu)

RADİKAL - İSTANBUL - Cumhurbaşkanlığı adaylığı için sürecin başlayacağı 16 Nisan öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ilgili 'Köşk toto'ların cazibesi artıyor. Hürriyet gazetesinin internet sitesinde yapılan ve şu ana kadar verilen oy sayısı 1.5 milyonu aşan Köşk anketi de halkın genel eğilimini ortaya koyarken; belediye başkanlarıyla oda başkanları ve basının da nabzını tutuyor.

Anket, 'Erdoğan, cumhurbaşkanı olup Çankaya Köşkü'ne çıkacak mı?' diye soruyor. Yanıtlara göre, AKP'li belediye başkanlarının genel eğilimi Erdoğan'ın Köşk'e çıkacağı yönünde. Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan bu eğilimi paylaşanlardan. Futbol dünyasından Ümit Karan ise Erdoğan'ın aday olmayacağı görüşünde.

Bazı AKP'li belediye başkanları Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda getirdiği 'omerta'ya (sessizlik yasası) uyarken, pek çoğu eğilimini bildirdi. AKP'li belediye başkanlarının ezici çoğunluğu, Erdoğan'ın Köşk'e çıkacağına inanıyor. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yanıt vermekten kaçındı. Erdoğan'ın Köşk'e çıkacağına ilişkin yanıt veren belediye başkanları ise şunlar oldu:

İbrahim Öztürk (Adıyaman), Ekrem Aktaş (Ağrı), İsmet Özarslan (Amasya), İlhami Ortekin (Aydın), Selim Yağcı (Bilecik), Alaaddin Yılmaz (Bolu), Ahmet Aygün (Tekirdağ), Mehmet Buyruk (Erzincan), Ahmet Küçükler (Erzurum), Hurşit Yüksel (Giresun), Naif Alibeyoğlu (Kars), Mervan Gül (Siirt), Sami Aydın (Sivas), Halil Bakırcı (Rize).

Anket, diğer partilerin genel eğilimlerine ilişkin de fikir veriyor. DTP'li başkanların çoğu Erdoğan'ın Köşk'e çıkacağını düşünüyor. DYP ve MHP'liler de genellikle aynı düşüncede. CHP'lilerin büyük kısmı yorum yapmazken gönüllerinden geçen, 'Erdoğan Köşk'e çıkmaz' şıkkı. CHP'li Bursa Belediye Başkanı Ahmet Tufan, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ve birçok ilçe belediye başkanı ise 'Erdoğan aday olur' diyenlerden.

Ankete ilginç senaryolarla yanıt verenler de var. Çankırı'nın Kurşunlu ilçesinin MHP'li Belediye Başkanı İbrahim Doğu'ya göre Erdoğan Köşk'e aday olmayacak, partisinden birini seçtirecek. Seçimden sonra Meclis'te yeniden çoğunluğu elde ettikten sonra da o kişiyi istifa ettirip kendisi Köşk'e çıkacak.

* * * * *

Basın ne dedi?

Rifat Ababay (Posta), Serdar Turgut, Deniz Gökçe (Akşam), Tarhan Erdem, Haluk Şahin, Perihan Mağden, Hasan Celâl Güzel (Radikal), Bekir Coşkun, Yalçın Doğan, Yalçın Bayer, Şükrü Kızılot, Hadi Uluengin, Gila Benmayor ve Latif Demirci (Hürriyet), 'Erdoğan Cumhurbaşkanı olmaz' diyen gazeteciler arasında. Erdoğan'ın 11. Cumhurbaşkanı olacağını düşünen gazetecilerden bazıları ise şunlar: İsmet Berkan, Neşe Düzel (Radikal), Oktay Ekşi, Emin Çölaşan, Mehmet Yılmaz, Ahmet Hakan, Enis Berberoğlu, Cüneyt Ülsever, Tufan Türenç, Şükrü Küçükşahin, Erdal Sağlam, Saygı Öztürk ve Ege Cansen (Hürriyet), Mehmet Ali Birand (Posta), Cengiz Çandar, Eyüp Can (Referans), Rahmi Turan (Gözcü), Okay Gönensin, Bilal Çetin (Vatan).

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber