Sabıkalı ve özürlü çalıştırmaya yeni düzenleme geliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Mart 2007 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İş dünyasının şikayetçi olduğu istihdam üzerindeki yükleri masaya yatıran hükümetin hazırladığı paketin ayrıntıları belli olmaya devam ediyor.

Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Kızılcahamam'daki toplantının ardından düzenlenen gala yemeğinde, memleketi Erzincan yöresine ait türküler eşliğinde kardeşiyle halay çekti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, zorunlu hükümlü istihdamına yönelik hükmün kaldırılması, düşük prim ve 250 işçi şartı gibi üç öneri üzerinde çalıştıklarını açıkladı. İstihdam üzerindeki vergi ve prim indirimine ilişkin ise yüzde 40'lık indirimi öngören bir öneriyi Bakanlar Kurulu'na sunduklarını belirtti. İstihdam paketinde vergi ve prim indirimi ile birlikte işletmelerin Ar-Ge teşviklere öncelik vereceklerini sözlerine eklerken Çalışma Bakanlığı'nın istihdam paketi ile ilgili olarak iki haftalık ek süre de istediğini belirtti.

Kızılcahamam'daki Asya Termal Otel'de düzenlenen Akaryakıt, LPG, Piyasa Denetim İstişare Toplantısı'nın akşam verilen gala yemeğine katılan Bakan Coşkun, yemeğin ardından gazetecilerle sohbet etti. Odalar Birliği'nin istihdam önerisine karşı kendilerinin yeni bir teklif getirdiklerini anlatan Coşkun, "En az 10 işçi çalıştıran işletmeler, işe aldıkları her yeni çalışanın vergi ve primlerini yüzde 40 indirimli ödesin. O zaman hem SGK hem de Hazine hiç hesapta olmayan yüzde 60 gibi bir gelir sağlayacak. Örneğin bir işletme 100 yeni işçi alırsa halen çalıştırdığı 100 işçi üzerindeki vergi ve primlerine bu yüzde 40 indirimi uygulanacak. Böylelikle işletme hem yeni aldığı işçiler için hem de mevcut çalıştırdıkları için indirimli prim ödemesi yapacak. Hazine ise hiç alamadığı 100 yeni çalışana karşılık yüzde 60 prim alacak. Öte taraftan mevcutta olan 100 çalışanda ise yüzde 40 indirim yapacak. Böylelikle Hazine aradaki yüzde 20'yi gelir olarak kaydedecek. İşletmeler de mevcut çalıştırdıklarına indirim sağlamak için yeni istihdama gidecek. Bu önerimizi Bakanlar Kurulu'na sunduk." bilgisini verdi. Almanya'da Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası'nın başkan değişimi törenine katılan Coşkun, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki seçimleri dert etmediğini söyledi. Ocak ayında 6,1 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye geldiğini kaydeden Coşkun, 2007'de toplam tutarın 30 milyar doları geçeceğini tahmin ediyor. Enerji yatırımlarının ihmale gelmeyeceğini vurgularken, aksi takdirde 2 yıl sonra karanlıklar döneminin başlayacağını ifade ediyor. Önemli ticari düzenlemeler getiren Türk Ticaret Kanunu'nun Adalet Komisyonu'nda hâlâ görüşüldüğünü ve her madde üzerinde uzun görüşmeler yaşandığını belirtirken de, "Böyle tartışılırsa bu sene geçmeyeceği gibi gelecek sene de çıkmaz." ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin sorulara net cevap vermekten kaçınırken, bazı isimler üzerinde yapılan anket çalışması ile ilgili olarak ise, "Görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler." demekle yetindi. TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un, kesinleşmiş yargı kararı bulunduğu için Erdoğan'ın aday olamayacağı yönündeki yorumuna ise, "Ben hukukçu değilim. Öyle bir endişe bize intikal etmedi; ama 'Parti genel başkanı olamaz' dendi; oldu. 'Başbakan olamaz' dendi; oldu." diye karşı çıktı. İş dünyasının istikrar için Erdoğan'ın başbakan kalması gerektiği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Beni mindere çekiyorsunuz; ama düşmeyeceğim. Öyle diyen de var, başka türlü de. Ben iş dünyasından geliyorum. Ne maksatla söylediğini de iyi tahlil etmek lazım." şeklinde konuştu.

Coşkun, Akaryakıt, LPG ve Piyasa Denetimi İstişare toplantısında yaptığı konuşmada ise Türkiye'nin, Kafkaslar, Balkanlar ve Ortadoğu üçgeninde bir enerji terminali konumunda olduğuna işaret ederek, bu konumun iyi değerlendirilmesi ve kazanımların kaybedilmemesi gerektiğini vurguladı. Akaryakıta eskiden solvent, nafta gibi maddelerin katıldığını hatırlatan Coşkun, "O defterler kapandı." dedi. Akaryakıtla ilgili piyasa denetimlerinde laboratuvar, teçhizat gibi birçok eksikliklerin olabileceğini söyleyerek, bu konularda sektör temsilcilerinden yardım istedi ve, "Biz sizi korumak istiyoruz; ama önce siz kendinizi koruyacaksınız." uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber