'İnterneti sansürleyen Türkiye'ye baskı yapın'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Mart 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan bir yorum yazısında, Türkiye'nin Atatürk'ü aşağılayan bir video nedeniyle YouTube adlı internet sitesini bloke etmesi eleştirilerek, ABD'nin Türkiye gibi internete sansür uygulayan müttefikleri üzerindeki nüfuzunu kullanması istendi.

New York'taki Dış İlişkiler Konseyi adlı think tank'ın üyelerinden Steven Cook ve Michael Levi tarafından kaleme alınan yazıda, son haftalarda Türkiye ve Mısır gibi ABD müttefiklerinin internet özgürlüğüne 'ürpertici kısıtlamalar getirdiğine' dikkat çekildi.

'Google hedef gösterildi'

"ABD, bu konudaki dikkat ve öfkesini Çin'e çevirmişken, internet sansürcülüğü düşmanlarla olduğu kadar dostlarımızla da bir sorun haline dönüştü" diyen Cook ve Levi, ancak ABD'nin en çok dosta ihtiyacı bulunduğu bir sırada Çin'e uyguladığı yaklaşımı müttefiklerine uygulayamayacağını bildirdi.

Yazıda, pek çok kişinin internet özgürlüğünü savunma sorumluluğunu, internet hizmetini sağlayan şirketlerin sırtına yüklediğine, Türkiye'de de YouTube'un sahibi olan Google şirketinin hedef haline getirildiğine işaret edildi. Ancak Google'ın yerel kanunlarla sınırlandırıldığına işaret edilen yazıda, "Şirketlerin manevra gücü sınırlı olduğu zaman, hükümetler devreye girmeli. Şu ana kadar ABD'nin harcadığı çabalar yetersiz kaldı" denildi. Yazıya şöyle devam edildi:

"Washington, Amerikan şirketlerini Türkiye gibi ülkelerde faaliyet göstermelerini yasaklayacak kadar ileri gitmemeli; ama diplomatlarının, internetteki ifade özgürlüğünü kısıtlayan ülkelere ABD'den enformasyon teknolojisi yatırımı yapılmasını aktif biçimde kolaylaştırmayacağını da açıkça dile getirmeli. Enformasyon teknolojisine yatırım yapmayı iyi bir internet vatandaşlığı koşuluna bağlamak, Türkiye, Mısır ve Bahreyn gibi ülkelerde değişikliği teşvik edebilir. Her üç ülkenin lideri de, Silikon Vadisi'nin ekonomilerine yatırım yapmasına aç."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber