Yargıtay savaşları

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Mart 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kulislerde, Adalet Bakanı ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu karşı karşıya getiren seçim krizinin altında Yargıtay'ın geleceğine yön verme kavgasının yattığı konuşuluyor

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, Yargıtay ve Danıştay kökenli 5 üyesi ile doğal üyeleri Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve müsteşarı Fahri Kasırga'yı karşı karşıya getiren seçim krizinin perde arkasında, Yargıtay'ın geleceğine, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi şekil verme savaşı yatıyor.

HSYK'nın, Yargıtay'ın boş olan 23, Danıştay'ın 6 üyeliğine seçim yapmak üzere toplanamaması, HSYK'nın seçilmiş üyelerinin (Yargıtay ve Danıştay kökenli 5 üye) ilk kez, kurulun doğal üyesi müsteşar hakkında toplantıları engellediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunması krizi derinleştirdi.

Bir yıl önce başladı

Kulislere yansıyan iddialara göre aslında bir yıl önce başlayan krizin temelinde, sadece yaklaşan Yargıtay Başsavcılığı ve Yargıtay Başkanlığı seçimleri bulunmuyor. Kaynaklar, Yargıtay'ın geleceğine yön vereceği için, atanacak isimlerin büyük önem taşıdığını belirtiyor. Adalet Bakanı Çiçek, geçen yıl, nisan ayından eylüle kadar boş üyeliklere seçim yapılması için ısrarcı oldu.

Ancak Çiçek'in, HSYK Başkan Vekili Celal Altunkaynak ile HSYK üyesi Engin Selimoğlu'ndan destek alarak istediği isimleri seçtirebileceğini düşünen diğer üyeler, seçimi erteletti. Görev süreleri dolan bu iki ismin yerine Musa Tekin ile Kadir Özbek atandı.

HSYK'nın seçilmiş üyeleri, bunun üzerine seçim yapılmasını talep etti. Ancak kurulda azınlıkta kaldığını düşünen Çiçek, buna yanaşmadı. Çiçek, 1 Haziran'da Yargıtay'ın iş yükünü azaltacak bölge adliye mahkemelerinin (istinaf) kurulacak olmasını tavrına gerekçe gösterdi. İstinaf mahkemeleri nedeniyle Yargıtay'ın üye sayısını 250'den 150'ye indiren yasa tasarısının hazırlandığını belirten Çiçek, tasarının akıbeti belli olmadan seçim yapılmaması gerektiğini öne sürdü. Tasarıya göre, HSYK, üye sayısı 150'ye inene kadar Yargıtay'a üye seçemeyecek. Bu durumda 2011'e kadar yeni üye seçilemeyeceği için, mevcut HSYK da etkisini yitirecek. Yargıtay'a yeniden üye seçilebilecek dönemlerde ise kurulda yeni cumhurbaşkanının atayacağı isimler görev yapacak.

1 Haziran'a yetişmez

HSYK'nın seçilmiş üyeleri, Çiçek'in istinaf mahkemeleri ve tasarıyı koz olarak kullandığını savunuyor. Ayrıca temeli bile atılmayan istinaf mahkemelerinin 1 Haziran'da açılmasının mümkün olmadığını ifade ediyor.

Üye sayısı 150'ye inecek Yargıtay'da, şimdi seçilecek 23 üye çok etkili olacak. Yargıtay Başsavcılığı, Yargıtay Başkanlığı, Yüksek Seçim Kurulu, HSYK üyeliği, daire başkanlıkları, Yargıtay Genel Sekreterliği gibi seçimlerde, kritik tüm oylamalarda, içtihat kararlarında bu üyelerin rengi belirleyici olacak.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da Adalet Bakanlığı'nın mahkemelerin kuruluşunu ertelemesi, tasarıyı sonra gündeme alması gerektiğini belirterek "Ancak bakanlık, bunun yerine HSYK'nın Yargıtay'a üye seçmesini engelleyen tasarıyı TBMM'ye gönderiyor. Bakanlık samimi ise tasarıya, Yargıtay'a üye seçiminin 3 yıl sonra durdurulacağı hükmünü koyar. Amaçları istediği isimlerin seçilmesini sağlamak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber