Büyükelçi, ünlü arabeskçi, popçu, profesör... internette para kaptırmayan yok...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Mart 2007 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnternet bankacılığında hacker'lara para kaptıranların sayısı artıyor. Ünlü bir arabeskçinin bu yolla 150 bin YTL kaptırdığı, olay duyulmasın diye zararın hemen tazmin edildiği belirtiliyor

Türkiye'de internet bankacılığı giderek yaygınlaşırken sanal banka mağdurlarının sayısı da artıyor. Geçen yılın sonlarına doğru internette banka işlemi yaparken bilgisayar korsanlarına paralarını kaptıranlar, Sanal Banka Mağdurları Derneği çatısı altında örgütlenmişti.

Kendisi de mağdur olan dernek başkanı Cem Polatoğlu, kurulduklarından bu yana geçen 3 ay içinde derneğe 3 bin 500 kişinin başvurduğunu, internette dolandırılanlar arasında sanatçılar, profesörler, kamu kurumları ve büyükelçilerin de olduğunu söyledi.

Ünlü popçu da kaptırdı

Bankaların, internette yeterli güvenlik önlemi almamasına rağmen mağdur olanlara karşı ketum davrandığı öne süren Polatoğlu, mağdurun ünlü bir isim olması durumunda ise bankanın zararı karşılamak için adeta dört döndüğünü söyledi. Polatoğlu şunları söyledi:

"Çok çok meşhur iki sanatçımız internette dolandırıldı. İkisi de erkek şarkıcı. Birisi arabeskçi, öteki popçu. Panikle bize başvurdular. Bankalar ünlü birisinin başına bir şey gelince 'kolay duyulur' diye hemen parasını ödüyor. Ancak karşılığında bu olayı açıklamayacağına dair imza alıyorlar. Parasını kaptıranlar arasında sade vatandaşın yanı sıra çok sayıda profesör ve emekli büyükelçi de var. Ama bankalar sanatçıya öncelik veriyor. Arabeskçi beyin 150 milyarı gitmişti, pop sanatçısı 30 milyar kaptırmıştı. Geri ödendi. Kamu kuruluşlarının da internet bankalarında çok parası gitti. Bunu da duyuyoruz."

Korsanların gözü Türkiye'de

Asıl mesleği turizmcilik olan Cem Polatoğlu, 1.5 yıl önce internette bankacılık işlemi yaparken 74 bin YTL'sini korsanlara kaptırınca sanal banka mağdurlarının sözcülüğüne soyunmuş.

Polatoğlu, "Yurtdışında birçok banka internet kullanıcılarını uyararak ve eğiterek, teknik ve hukuksal düzenlemeleri yaparak önlemini aldı. Ülkemizde bu yapılmadı. Bu nedenle dünyadaki bütün soyguncular gözünü Türkiye'ye dikti" dedi.

İnternette para kaptıranların yalnızca yüzde 10'unun kendilerine başvurduğunu belirten Polatoğlu, "Son 3 ayda bize 3 bin 500 başvuru oldu, o yüzden en az 35 bin kişinin para kaptırdığını düşünüyoruz. Bu rakamın 100 bin olduğunu söyleyenler de var. Bir panel düzenleyeceğiz ve bu işin eğrisini doğrusunu konuşacağız" dedi.,

Davası 2 - 3 yıl sürüyor

İnternette para kaybedenlerin türlü zorluklarla karşılaştığını belirten Polatoğlu şunları söyledi:

"Olay akabinde önce bankaya gidiyorsunuz. İlk soru 'Şifrenizi kime verdiniz' oluyor. Bu işi sizin tezgâhlayıp tezgâhlamadığınızı soranlar çıkıyor. Savcıya, hâkime gidiyorsunuz.

İlk soruları 'Şifreyi kime verdiniz' oluyor. Sitemize bakarsanız mağdurların çoğu profesör, bilişimci ya da doktor. Mahkemeler 2 - 3 yıl sürüyor. Yüzde 99'u da tüketici aleyhine sonuçlanıyor. Bankalara dava açmanın bedeli masraflar, avukat ve bilirkişiler dahil asgari 2 - 3 bin YTL'yi buluyor. Bu durumda insanlar dava açmaktan çekiniyor. Bunu bilen hacker'lar özellikle daha küçük meblağlara yöneliyor."

İşte hacker'lardan korunma yolları

Bilgisayar korsanları, dolandırıcılık için en çok trojan adı verilen casus programlarını kullanıyor. Bu programlar bilgisayarda küçük bir fotoğrafın arkasına bile saklanabiliyor. Bu duruma düşmemek için bilgisayarlarda casus programlara karşı anti - virüs programların olması gerekiyor.

Korsanlar olta saldırısı (phishing) adı verilen bir yöntemle size bankanızdan gelmiş izlenimi veren bir e - posta yolluyor. E - posta'daki linki tıklayarak bankanıza ait olduğunu sandığınız, ona bire bir benzeyen taklit bir siteye yönlendiriliyorsunuz. Buna önlem olarak e - posta ile gelen linklere tıklayarak bankanızın sitesine girmemeniz gerekiyor.

Şifreye dikkat...

Bilgisayar korsanlarına karşı alınacak diğer önlemler ise şöyle sıralanıyor:

Şifreyi kimseye söylemeyin. Şifreyi yakınlarınızın doğum tarihlerinden seçmeyin.

Kablosuz internetten kaçının. Özellikle internet kafelerden işlem yapmayın.

Sitede SSL güvenlik anahtarı olup olmadığı kontrol edin.

Bankalar da önlem alıyor

Bu arada bankalar da hacker'lara karşı sitelerini daha güvenli hale getirmeye çalışıyor. Bankaların saldırılara karşı uygulamaya başladığı yöntemler arasında şunlar yer alıyor:

İşlem sırasında kullanılacak olan şifrenin ilgili kişinin cep telefonuna gönderilmesi. Bu şifre tek kullanımlık oluyor.

Kullanıcının her girişte yeni şifre belirlemesini sağlayan taşınabilir mini cihazlar.

Şifre, parola girişinden sonra kullanıcıya kişisel sorular sorularak kimlik tespiti yapılması.

Online işlemin ardından tüketicinin cep telefonuna bilgi mesajı gönderilmesi.

Sanal klavyeyle giriş yapılması.

Tüketicilerin internetten yapacakları işlemleri sınırlandırmasına izin verilmesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber