Planlı kriz

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Mart 2007 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HSYK'nın geçen yıl Çiçek'in çabalarına rağmen yapmadığı Yargıtay seçimi için aniden fikir değiştirdi. Telaşla ?seçim' krizi yaratıldı. Hükümet krizi aşmak için tasarıyı doğrudan Genel Kurul'a indirecek.

HÜKÜMET Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun boş bulunan 23 Yargıtay üyeliğine atama yapılması ısrarıyla başlattığı krizi sona erdirmek için Yargıtay üye sayısını 250'den 150'ye indiren yasa tasarısını doğrudan Genel Kurul'a indirme kararı aldı. Böylece HSYK'nın geçen yıl Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in ısrarına rağmen yapmaktan kaçındığı boş Yargıtay üyelikleri seçimi için aniden fikir değiştirip ?Yargıtay seçimi hemen yapılsın' diye başlattığı kriz sona erdirilecek. Yargıtay Tasarısı'nın yasalaşmasıyla 23 üyelik için atama yapılmasına gerek kalmayacak.

ATAMAYA GEREK YOK

AK Parti'nin hukukçu kurmayları, Yargıtay üyeliklerine atama yapılmasıyla ilgili tartışmaları sona erdirmek için harekete geçti. Değerlendirmeler sonunda, en uygun yolun, TBMM Adalet Komisyonu gündeminde bekleyen Yargıtay Kanun Tasarısı'nı yasalaştırmak olduğuna karar verildi. Adalet Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, Yargıtay Tasarısı'nın Komisyon'dan geçmesini engellemek için her madde için 100'den fazla önerge vermişti. Görüşmelerin tıkanması üzerine TBMM İçtüzüğü'ne göre tasarının doğrudan Genel Kurul'a getirilmesi kararlaştırıldı.

İÇTÜZÜK FORMÜLÜ

ADALET Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, star'a yaptığı değerlendirmede, CHP'lilerin 55 maddelik tasarı için toplam 2 bin önerge vererek engelleme yaptığını belirterek, ?Tartışmaların sona ermesi için tek çare, İçtüzük'ün 137. maddesinin işletilmesidir' dedi. Toptan tasarının yasalaşmasıyla boş olan Yargıtay üyeliklerine atama yapmaya gerek kalmayacağını kaydetti. Toptan ?Yürürlükteki kanuna göre 250 üyesi olan Yargıtay'da 23 üyelik boş durumda. Yeni kanun yürürlüğe girdiğinde 227 Yargıtay üyesinden 77'si boşa çıkacak' dedi. Yurtdışında olan Adalet Bakanı Çiçek, konuyu bugün Başbakan Erdoğan'a sunacak. Bakanlar Kurulu'nda ise tasarı için düğmeye basılacak.

TASARI NE GETİRİYOR

İki yıla kadar olan hapis cezalı dosyaların temyizini yapacak Bölge İdare Mahkemeleri'nin kurulmasıyla Yargıtay'da küçülmeye gidilecek. Yargıtay'a halen 227 olan üye sayısı 150'nin altına düşene kadar, yeni üye atanmayacak. Hukuk Dairesi sayısı 21'den 13'e, Ceza Dairesi sayısı 11'den 7'ye inecek.

Başsavcı ile Başkan seçimi mi

HSYK ile CHP'nin, tasarı yasalaşmadan boş üyeliklere atama yapılması ısrarının ise 21 Mayıs'ta boşalacak Yargıtay Başsavcılığı ve Aralık'ta yapılacak Yargıtay Başkanlığı için olduğu kaydediliyor. Başsavcı Nuri Ok'un görev süresinin dolmasının ardından HSYK'daki bazı çevrelerin, Cumhurbaşkanı Sezer'in yapacağı 23 atama ile dengeleri değiştirmeyi amaçladığı ifade ediliyor. Nuri Ok'un, 21 Mayıs'ta sona erecek görevi için 1 Mayıs'ta Yargıtay'da seçim yapılacak. Bazı çevrelerin, Başsavcı atamasının Cumhurbaşkanı Sezer'in görev süresi dolmadan yapılmasını sağlamak için hükümete baskı kurmaya çalıştığı kaydediliyor.

ARSLAN AYRILIYOR

DİĞer nedenin de Yargıtay Başkanlığı seçimleri olduğu ifade ediliyor. Nafile krizin başsavcı seçiminden daha çok Yargıtay Başkanlığı seçimi için olduğu kaydediliyor. Yargıtay Başkanlığı'na 4 yıllığına seçilen Osman Arslan'ın 21 Aralık günü yaş haddinden emekli olacağına dikkat çeken hukuk çevreleri, ?23 üye Yargıtay Başkanlığı seçimlerinde başkanın kim olacağını belirlemek için önemlidir' diyor.

Savcı Kanmaz reddi hakim istedi

Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın davasına ikinci savcı olarak giren ve 51 klasörü bir gecede okuyarak hazırladığı mütalaa ile beraat isteyen ?süper' savcı Sezgin Kanmaz, şimdi de reddi hakim talebinde bulundu. Kanmaz, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği reddi hakim talebinde, mahkemenin iddia makamını temsil eden savcıyı araştırması için müdahil vekiline süre verme yetkisinin olmadığını ifade edederek ?Bu kararla mahkeme heyetinin tarafsızlığını yitirmiş olduğu, ayrıca heyetin verilen mütalaadan farklı düşündüğü şüphesi oluşmuştur' dedi. Hukukçular Kanmaz'ın reddi hakim talebini ?hazsız' diye niteledi. Ceza hukukçuları ?Davaya başından beri bakan savcı mahkumiyet isterken, yeni katılan bir savcı beraat isterse mahkeme bunu Başsavcılığa sorar. Bu mahkemenin yetkisi dahilindedir ve doğrudur. Savcının bunu gerekçe gösterip reddi hakim talebinde bulunması yanlış ve yersizdir' değerlendirmesi yaptı.

Çiçek: Kasırga için işlem yapmayız

YARGITAY Başkanlar Kurulu, HSYK'nın Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga hakkında yaptığı suç duyurusu dosyasını gereğinin yapılması için Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek ?Yasaya aykırı hiçbir işlem yapmayız. İşlem de olmaz, merak etmeyin' dedi. Bugün İstanbul Bakırköy'de Adalet sarayı açılışında bu konuyu konuşacaklarını belirten Çiçek ?Eksik bilgiye dayalı olarak hemencecik hüküm veriliyor. Halbuki bu doğru değil. Bunları yarın (bugün) belli ölçüde açıklığa kavuştururuz' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber