Diplomatların trafik dokunulmazlığı kalktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Mart 2007 09:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, yargı mensupları, milletvekilleri ve diplomatik dokunulmazlığa sahip kişilere tanınan trafik dokunulmazlığında düzenlemeye gitti. Bakanlık, diplomatik dokunulmazlığı bulunanlarla yabancı misyonlara tanınan dokunulmazlığı kaldırdı. Sıranın yargı mensupları ile milletvekillerinin dokunulmazlığına geldiği ifade ediliyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından yaklaşık iki yıl önce çıkarılan genelgeyle yargı mensupları, diplomatlar ve milletvekillerinin trafik kural ihlallerinde, ceza makbuzu düzenlemesinin önüne geçilmişti. Polis, trafik kural ihlali yapıldığında tespit tutanağı düzenleyip söz konusu dokunulmazlığa sahip kişilerin kurumlarına göndermeye başladı. Milletvekillerinin ceza tespit tutanağı TBMM'ye, yargı mensuplarınınki bağlı bulundukları kuruma, diplomatik dokunulmazlığı bulunan kişilerin tutanaklarının da valilikler aracılığı ile Dışişleri Bakanlığı'na gönderilmesi istendi. İçişleri Bakanlığı trafik dokunulmazlığının kaldırılmasında ilk uygulamaya diplomatik dokunulmazlığı bulunanlardan başladı. Bu amaçla Protokol Genel Müdürlüğü'nden görüş alındı. Bakanlık, "Uzun yıllar plaka temel alınarak sürdürülen uygulamamızın, aracın sürücüsüne ve sahibine dayandırılmasının daha yararlı olacağı, uluslararası uygulama ile örtüşeceği ve yurtdışında görev yapan memurlarımız bakımından karşılıklılığın sağlanmasına yardımcı olacağı değerlendirilmektedir." dedi. Dışişleri'nin diplomatik dokunulmazlığa sahip kişilerle ilgili görüşü üzerine İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alim Barut imzası ile genelge hazırlandı. Genelgede, trafik ihlalinde bulunan aracın derhal durdurulması gerektiği ve diplomatik dokunmazlığa sahip kişinin statüsüne göre işleme tabi tutulacağı trafik birimlerine bildirildi. Diplomatik dokunulmazlığa sahip kişilerin kullandığı beyaz zemin üzerine yeşil renkle yazılmış CD ve CC ile mavi yazılmış MA-MZ misafir plakalı araçlar trafiği engellemeleri halinde derhal parka çekilecek. Ancak CD ve CC plakalı araçlardan çekme ve park parası alınmayacak.

Alim Barut genelgede en belirgin terör saldırısı hedeflerinden olan havaalanlarında, diplomatik ve konsüler plakalı araçların park yasağı bulunan ve güvenlik açısından tehlikeli olabilecek alanlara park etmelerine de açıklık getiriyor. Barut, "Bu gibi hallerde söz konusu araçların çekilmesinin, sadece bir trafik ihlalinden kaynaklanmadığı, aynı zamanda içine girilmesi ve aranması mümkün olmayan söz konusu araçların bu şekilde park etmesinin güvenlik riski oluşturduğu da yabancı misyon mensuplarına vurgulanmalıdır." dedi. Diplomatik misyonlara kesilecek tüm cezalar ilgiliye tebliğ edilmek üzere Dışişleri Bakanlığı'na da gönderilecek. Cezanın araç park halindeyken kesilmesi halinde de aracın ön camına iliştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber