Yalanı yaşam tarzı haline getirmişler

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı temsil eden Avukat Hüseyin Aydın: Sanıklar örgütsel tavırla, bilinçli olarak yalan söylüyor. Bu stratejiyle aklanmayı ümit ediyorlar. Bir kısım siyasi partiler ve birçok devlet de el altından bunları destekl

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Ağustos 2017 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yalanı yaşam tarzı haline getirmişler

İSA TATLICAN

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı temsil eden avukat Hüseyin Aydın ile FETÖ davalarının geleceğini ve sanık ifadelerini konuştuk. Ankara merkezli FETÖ davalarını başından beri takip eden Aydın "Sanıklar örgütsel tavırla, bilinçli olarak yalan söylüyor. Yalanı yaşam tarzı haline getirmişler. Ancak bu yalanlar onları kurtarmayacak" dedi. İşte özetle söyledikleri:

Sanıkların ilk duruşmadaki ifadelerini geri çekmelerinin sebebi ne?

Ceza soruşturmalarında sanıkların verdikleri ilk ifadeler daha samimi ve gerçeğe uygun. 16 Temmuz sabahı darbenin başarısız olduğu anlaşıldığında örgüt ve mensupları büyük bir şok ve panik yaşadı. Bu koşullarda bir kısım sanıkların ortaya çıkan manzaranın vehametinin de tesiriyle olayı aydınlatacak beyanlarda bulundukları anlaşılmakta. Ancak kısa bir süre örgüt yönlendirmesi ile organize bir şekilde hareket etmeye başladılar.

İfadelerde kendilerini değil örgütü ve Fetullah Gülen'i koruma eğilimleri örgütsel bir faaliyetin delili değil mi?

Kahir ekseriyeti örgüt üyeliğini inkar etmek suretiyle kendilerini doğrudan, örgütü de dolaylı olarak aklamaya çalışmakta. Örgütün savunma stratejisine harfiyen uyuluyor. Tüm bu hususlar, sanıkların örgüt görüntüsünü teyit eder mahiyettedir.

Hiç pişmanlık ifade eden var mı? FETÖ'cü darbeciler cezaevinden çıksa yineaynısını yapar mı?

Pişmanlık yok, intikam hayali kuruyorlar. İmkan bulabilirlerse söz konusu savunma stratejisi ışığında aklanmayı ümit etmekle birlikte akladıktan sonra karşıtlarını sanık sandalyesine oturtmayı hedeflemekteler. Bu proje içerde bir kısım siyasi partiler dışarda da birçok devlet tarafından el altından desteklenmekte.

Ağırlaştırılmış müebbet ile yargılanan bir sanığın mahkemede alaycı ifadeler kullanması size de garip gelmiyor mu? Bu kişilere çeşitli vaatler verilmiş olabilir mi?

Burada iki türlü vaad söz konusu. Birincisi ahirete yönelik bir vaadin varlığı. Bu vaatin bir kısmı rüyalar üzerinden oluşturulmakta. Ayrıca sanıklar, mensup oldukları örgütün kendilerini bir şekilde kurtaracağına ve tahliye edeceklerine inanmakta. Bu inancın oluşmasında örgütün ilettiği mesajlar temel faktör olmakla beraber, bir kısım siyasi partilerin doğrudan veya dolaylı olarak örgütün stratejisine müzahir gözükmesi de bu inancın pekişmesine yol açmaktadır.

RÜTBEYE GÖRE YALAN USTALIĞI

En profesyonel yalan söyleyen FETÖ sanığı kim?

Sosyal hayatta zaman zaman yalan söyleyen insanlarla hatta yalanı meslek haline getiren insanlarla karşılaşmaktayız. Ancak yargılamalarda gözlemlediğimiz sanık profili, yalanı yaşam tarzı haline getiren ve örgüt menfaatleri söz konusu olduğunda yalanda sınır tanımayan bir sanık profili. Yalan söyleme becerisi, sanıkların örgüt içindeki konumlarına göre paralellik arz etmekte. En çok ve en ustaca yalan söyleyenler, örgütteki pozisyonu en yüksek olanlar. Bu çerçevede başta sivil yöneticiler olmak üzere 15 Temmuz gecesi yönetici pozisyonundaki üst rütbeli askerlerin en çok ve ustaca yalan söyleyen sanıklar olduğunu söyleyebiliriz.

'ÇOK TEMKİNLİ OLUNMALI'

Samimi olarak pişmanlıkduyan bir FETÖ sanığına rastlamadınızmı?

Edindiğimiz tecrübeler, insana dair tüm ezberlerimizin ve ön kabullerimizin sarsılmasına yol açtı. Bu sözü "Hiçbir insan söylemez" dediğiniz şeylerin söylendiğine "İnsan olan yapmaz" dediğimiz eylemlerin de yapıldığına şahit olduk. Karşımızda rol yeteneği fevkalade yüksek bir örgüt liderliği ve mensupları söz konusu. Bu koşullarda neyin rol neyin gerçek olduğu karıştırma olasılığınız yüksek. Çok temkinli olunmalı. Sanıklar örgütsel tavırla, bilinçli olarak insanlık dışı yalanlar söylüyor. Ancak bu yalanlar onları kurtarmayacak.

Avukat Hüseyin Aydın

MİLLET, DAVALAR KISA SÜREDE BİTSİN İSTİYOR

FETÖ davaları ne zamansonuçlanır?

FETÖ konusunda darbe davalarıda olmak üzere Türkiye genelindeaçılmış birçok dava var.Bildiğim kadarıyla devam edensoruşturmalar da bulunuyor. İstinafve temyiz aşamaları da düşünüldüğündedavaların uzun süre dahakamuoyunun gündemini meşguledeceğini söylemek mümkün.

Özellikle darbe davalarının enkısa sürede sonuçlanması milletimizinyüksek bir beklentisi halinegelmiştir. Bu nedenle en azındanyerel mahkeme aşamalarının2018 yılı bitmeden sonuçlanmasıbu beklentiyi karşılayabilmek açısındanönemli.

FETÖ sanıklarının ifadelerindenAİHM'yi hedeflediklerianlaşılıyor. AİHM'den darbe davalarıile ilgili olarak FETÖ'cülerlehine bir karar çıkabileceğinidüşünüyor musunuz?

Bir kısmı cumhuriyet savcısıolmak üzere geride bıraktığım20 yılı aşkın uygulama tecrübesinedayalı olarak ifade edebilirim kidarbe yargılamaları, adil yargılamailkelerine ve cezayargılamasına dair ilkeve kurallara en çok riayetedilen davalar olaraktarihe geçecektir.

Buna rağmen sanıkların,gerçek dışı iddia veithamlara AİHM'ye olasıbaşvurular için bir zeminoluşturma gayreti içindeolduklarını gözlemlemekteyiz.Yargılamalar sonuçlandığındave AİHM'ye başvurularyapıldığında ne türbir karar çıkacağını şimdidenkestirmek mümkündeğil.

Şunu da unutmamak gerekirki, AİHM yargıçlarınınözellikle politik yönü olan vemensubu bulundukları ülkelerinsiyasi pozisyon belirlediklerikonularda sadece hukukugözetmedikleri hukuk dışındabaşka parametreleri dikkatealdıkları bir gerçek.

'KONTROLLÜ DARBE' ALGISI İÇİN ZEMİN ARIYORLAR

Sanıkların ortak savunmastratejisi, nasıl kurtulmayı planladıklarınadair ipucu veriyor mu?

Sanıklar, örgütün himaye görebileceğibir siyasi iklimin oluşmasıhalinde kurtulacaklarından emingözüküyor. Esasında savunmalarıylakontrollü darbe iddiasının hukukenalt yapısını oluşturmaya çalışıyorlar.O gece talimat veren konumundaolduklarına dair çok güçlü delillerolan sanıkların tamamı, kimliğini bilmedikleriyüzü kapalı kişilerce derdestedildiklerini ve suç teşkil edentalimatları silah zoruyla verdikleriniiddia ediyor. Bunu da MİT üzerindensivil iradeyle ilişkilendirmeyeçalışıyorlar. Bu hususlar örgütünyurt dışında firari olan unsurlarınınhazırladıkları raporlarda, akıl almazithamlarla dile getiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber