Beyne pil takılarak parkinson tedavi ediliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2007 18:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda uygulanan bir yöntemle parkinson hastalığının tedavisinde beynin içine pil takılarak, hastalığın ilerlemesi durduruluyor.

Parkinson hastalığının beyindeki kontrol dışına çıkmış merkezlerden kaynaklandığını açıklayan EÜ Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sertaç İşlekel, "Uygulanan yöntemle ince bir iğne yardımıyla kontrol dışına çıkan merkeze girerek, radyofrekans enerjisiyle o bölgeyi tahrip ederek, tedavi edebiliyoruz. Ancak bu yönteme alternatif olarak aynı tedaviyi beyin içine yerleştirdiğimiz pil aracılığıyla da yapabiliyoruz" dedi.

Bu teknikte beynin içine elektrotlar yerleştirilerek, köprücük kemiğinin altına cilt altında kalacak şekilde cihazın yerleştirildiğini kaydeden Prof. Dr. İşlekel, "Pil ayarlanarak, pankreas tedavisi gerçekleştiriliyor. Bu şekilde bozuk olan merkezi kontrol altına alıyoruz. Eğer rahatsızlık beyindeki hassas bir bölgedeyse burayı yakmak mümkün olmuyor. Ancak pil taktığımızda hassas bölgeleri de uyarabiliyoruz" diye konuştu.

Bu yöntemde parkinson hastalığının ilerlemesinin durdurulduğunu ve ilaç bağımlılığının ortadan kalktığını belirten Prof. Dr. İşlekel, "Ancak dünyada bu pili üreten tek bir firma var. Türkiye bu cihazı pahalı satın alıyor ve satıyor. Bu hastalar için büyük handikap. Sorunun çözülmesi gerekiyor" dedi.

Söz konusu cihazı şimdiye kadar 25 hastaya taktığını açıklayan Prof. Dr. İşlekel, sonuçların çok olumlu olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber