Bakan Koç: Bu mı yıkıcılık?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2007 23:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Koç: Ne kadar meraklılarmış sanat yapmaya, diziden fırsat bulup yapmıyorlar

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, İstanbul'daki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkılması tartışmalarıyla ilgili olarak, "110 bin metre karelik kapalı alanlı bir dev AKM kuralım diyoruz. Bu mu yıkıcılık?" dedi.

Ankara Yenileme Alanı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun faaliyete geçmesi dolayısıyla düzenlenen toplantıda gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Koç, her alanda iş yapmaya geldiklerini ve kültür-sanat alanında da işi büyütmeye çalıştıklarını ifade etti.

"Üslup meselesinde tenkit edebilirsiniz. Ama her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Siz siz olun yiğitlerin yoğurt yiyişine karışmayın. Ama yoğurtlara da yiğit yedirmeyin. Ben bu işin yiğidiyim" diyen Koç, "Ben bir laf söyledim, ne dedim? 'Bankamatik sanatçılar var' dedim. Yalan mıydı?" diye sordu. Bunu suçlamak için değil, tespit için söylediğini ifade eden Koç, "Ama o lafın neticesinde de ben bir şey aldım. Eskiden sanatçılarımızın 800'ünden 300'ü dizilerde, şurada burada çalışıp sahne almıyorlardı. Bu rakam şimdi 20'lere düştü, o da makuldür, hastalık var, sağlık var" dedi.

"BU MU YIKICILIK?

AKM'nin 1949'da temelinin atıldığını belirten Koç, "Ancak maalesef o günün anarşist komünistleri, bunu da söylüyorum, sanatın dostu kim, sanatın içine tüküren kim, sanatı yakan kim, sanatı yapan kim bilsinler diye. Burada burjuvalar eğleniyor diye sabote ettiler ve yaktılar" diye konuştu.

Koç, merkez yakıldıktan sonra tamirinin 1978'e kadar devam ettiğini belirterek, sonrasında tekrar açılan AKM'nin şimdi 50 bin metrekare alanda hizmet verdiğini kaydetti. Merkezin sahne düzeninin dışındaki bütün alanlarının verimsiz olduğunu ifade eden Koç, AKM'nin altıncı katında da "denize nazır bir boyahanenin" bulunduğunu söyledi.

AKM'nin kışın ısıtılamadığı, yazın soğutulamadığı tespitinde de bulunan Koç, şöyle konuştu:

"İncelemelerini yaptırdık, tamirine 120 trilyon para gerekiyor. O zaman dedik ki 1996 yılında orada cami yapılacak, mami yapılacak şeylerini önlemek maksadıyla, aslında tescilli varlık olmasına gerek yok, ama bizim bakanlıkta benim seleflerimden biri müracaat etmiş ve tescil kararı almış. Şimdi yaptığımız iş o, tescil kararını kaldıralım, bu 50 bin metre kare kapalı alanı olan, yanında bizim arazimiz var ve belediye de kullanıyor o araziyi. Hep beraber onu da işin içine dahil edip 110 bin metre karelik kapalı alanlı bir dev AKM kuralım diyoruz.

Bu mu yıkıcılık? Evet, bu mu yıkıcılık?

Ben çok açık söyleyeyim, kendi beceriksizlik ve başarısızlıklarını ve siyasi oluşumları bizim sırtımızdan oynamaya kimse kalkmasın. Ben efeyim, iyi zeybek oynarım. Bunun ötesinde çıktılar efendim buraya cami yapacaklar. Ben küçüklüğümden beri dindar bir adamım, orada bir sürü cami var, cami eksikliği yok ki cami yapayım. Sonra o Taksim meydanında orada niye cami yapayım? Zamanında bazılarının aklından geçmiştir, olur mu olur, ama benim geçmedi. Böyle bir şeyim yok." "Ben AKM yapacağım ve bütün bunları yaparken de kendi mimarlarımızla, ama dünyaya da açılarak, yalnız Avrupa'ya değil" diyen Koç, bunun yanında İstanbul'a layık, büyük bir kütüphane yapmak için hazırlıklarının bulunduğunu söyledi.

"İFTİRA ETMİŞ OLURLAR"

AKM'nin yerine kongre merkezi yapılacağı yönündeki tartışmaları da hatırlatan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'da kongre merkezine ihtiyacımız var mı? Var. Ama ben AKM'yi dünya çapında bir merkez yapmak istiyorum. Bu da ortadan kalkınca paran nerede? Parayı da özel bütçeden sağlayacağım. Bunlar da yetmiyor. Efendim biz bu 2 sene içinde ne yapacağız, sanat yapmayacak mıyız? Valla bu mazeretleri benim çok hoşuma gitti. Ne kadar da düşkünlermiş sanat yapmaya, onun için diziden vakit bulup da yapmıyorlar ya. Arkadaşlar kimse siyasi hadiselerden dolayı hizmet edenlerin üzerine gelmesin. Gelirlerse gelsinler, ben Türkiye'nin her tarafında varım." "Ankara'da da, İstanbul'da da, Türkiye'nin her tarafında da yüzümüz açık" diyen Koç, "Herkes bir şeyler söyleyebilir. Ama benim hakkımda tiyatro üzerine tiyatroyu sevmiyor, tiyatroyu mahvedecek diyemez. Ederlerse iftira etmiş olurlar.

Ben bu iftiracıların iftiralarından dolayı zaten bu kadar başarılı oluyorum" şeklinde konuştu.

Koç, bir başka gazetecinin, Akdamar adasındaki Ermeni kilisesinin 29 Marttaki açılışı ile ilgili sorusu üzerine de, "Ben jest yapmıyorum. Ben, Türkiye Cumhuriyeti'nin kültür bakanıyım. Bunların hepsi bana emanettir, Türkiye Cumhuriyeti'nin kültür bakanı olarak gereğini yapıyorum" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber