İnternetten Atatürk'e hakaret suç değil!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Mart 2007 13:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

İnternetten Atatürk'e hakaret suç değil!

İnternet ortamında işlenen suçlarla mücadeleyi öngören kanun tasarısının Meclis Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri gerginlikle sonuçlandı. Atatürk aleyhine işlenen suçlar ile Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne karşı işlenmiş suçların kapsam dışı bırakılmasına CHP, görüşmelerden çekilerek tepki gösterdi

Meclis Adalet Alt Komisyonu, ?Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesine" yönelik çalışmalarını tartışmalı bir ortamda tamamladı. İkinci kez oluşturulan Adalet alt komisyonda fazla bir değişikliğe gidilmezken, işlenen suçlara yönelik cezalar yeniden düzenlendi. Buna göre; kumar oynatılması, çocuk pornosu gibi suçlarda, erişimin engellenmesi kararının yerine getirilmemesi halinde, 2 yıla kadar hapis geliyor. Önergeler doğrultusunda yapılan değişikliklerle, tasarının kapsamı da genişletildi. Buna göre, içerik, yer ve erişim sağlayıcıları, tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında güncel olarak bulundurmakla yükümlü olacaklar; aksi halde 10 bin YTL'ye kadar para cezası verilecek.

İçerik sağlayıcıları, internet ortamında yayınladıkları her türlü yayından sorumlu olacaklar. Erişimi engellenecek suçlara ilişkin katalogta ise değişiklik yapılmama kararı alındı. Böylece önergelerde yer alan suçu ve suçluyu övme suçu kataloga girmedi. Katalog metninde, çocukların cinsel istismarı, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, intihara yönlendirme, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçları yeraldı.

Ayrıca tasarıya CHP'nin istediği devrim ilkelerine saldırı, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne karşı işlenmiş suçlar da girmedi. Bunun üzerine CHP çalışmalardan çekildi, muhalefet şerhi hazırladı.

CEVAP HAKKI GETİRİLİYOR

İnternette kişilik haklarına saldırıda bulunulması halinde cevap hakkını da içeren tasarıda, erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilecek. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da erişim engellenmesi kararı verilebilecek. İçerik veya yer sağlayıcısının yurtdışında bulunması halinde, erişimin engellenmesi kararı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber