Subay ve astsubay yönetmeliklerinde değişiklik yapıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Mart 2007 09:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu yedek subay adaylarının seçimine ilişkin şekil ve esaslar ile celp usulleri hakkında yönetmelikte değişiklik yaptı.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca her celp döneminde test ve mülakat merkezleri açılacak.

Test ve mülakata katılan yükümlülerden er olmak isteyenlerden dilekçe alınacak.

Test ve mülakata katılan yükümlüler Milli Savunma Bakanlığı celp emri esaslarına uygun olarak, neticelere göre bilgisayarca yükümlü miktarı yedek subay ihtiyacı kadar veya daha az ise yükümlülerin tamamı yedek subay adayı olarak ayrılacak.

Yükümlü miktarı sınıf kontenjanları, meslek ve vasıfları itibariyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin yedek subay ihtiyacından fazla ise istekliler ere ayrılacak. Kalan miktar yine ihtiyaçtan fazla ise fazla miktar da ere ayrılacak.

Yükümlülerin miktarı, sınıf kontenjanları, meslek ve vasıfları itibariyle yedek subay ihtiyacından fazla ise, istekliler ayrıldıktan sonra kalan miktar ihtiyacı karşılamazsa, istekli er olmak isteyenler arasından yedek subay adayı ihtiyacı karşılanacak.

Yedek subay adayı ve ere ayrılan yükümlülerin, mensubu olacağı kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile sınıfları ve branşları ayrı ayrı belirlenecek. Piyade sınıfının branşları, sınıflandırma işlemi sonunda komando olarak ayrılanlardan komando niteliği olmadığı tespit edilenlerin belirlenmesini müteakip Kara Kuvvetleri Sınıflandırma ve Sınıflandırma Kurulları Yönergesinde belirlenen esaslara göre tespit edilecek.



AŞAĞIDAKİ MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ 30/03/2007 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANMIŞTIR

SUBAY SINIFLANDIRMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 23/5/1968 tarihli ve 12906 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Subay Sınıflandırma Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

"d. Sınıf: Kuvvet Komutanlıklarının teklifi ve Genelkurmay Başkanının onayı ile değiştirilen, kaldırılan veya yeni ihdas edilen ve bu Yönetmelikte belirtilen gruplardan biridir.

(1) Kara Kuvvetlerinde:

(a) Muharip Sınıflar: Piyade, süvari, tank, topçu, hava savunma, kara havacılık, istihkâm, muhabere, istihbarat, jandarma,

(b) Yardımcı Sınıflar: Ulaştırma, ikmal, levazım, harita, bakım, ordudonatım, personel, tabip, eczacı, diş tabibi, kimyager, veteriner, mühendis, askerî hâkim, maliye, öğretmen, bando, teknisyen, sağlık, din işleri.

(2) Deniz Kuvvetlerinde:

(a) Muharip Sınıflar: Deniz, deniz piyade, deniz istihkâm, istihbarat, güverte, makine, sahil güvenlik.

(b) Yardımcı Sınıflar: İkmal, tabip, eczacı, diş tabibi, mühendis, askerî hâkim, öğretmen, bando, sağlık, din işleri.

(3) Hava Kuvvetlerinde:

(a) Muharip Sınıflar: Pilot, seyrüsefer, silah sistem, kontrol ihbar, hava trafik, istihbarat, uçak bakım, mühimmat ve mühimmat tahrip, piyade, istihkâm, muhabere, hava savunma.

(b) Yardımcı Sınıflar: Ulaştırma, levazım, ikmal, personel, tabip, eczacı, diş tabibi, veteriner, mühendis, askeri hâkim, maliye, öğretmen, bando, sağlık, din işleri,

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde jandarma, levazım, ordudonatım, teknisyen, Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde ise; sahil güvenlik sınıfı hariç olmak üzere bu komutanlıklara bağlı diğer subaylar, yetiştirildikleri kuvvet komutanlıklarının sınıflarına mensupturlar."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b. Yedek subay adaylarının; mensubu olacağı kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının belirlenmesi, sınıflandırılması, branşlarının tespit edilmesi, celp emirlerinde belirtilen zamanlarda, kayıt, kabul ve sınıflandırma merkezlerinde yapılır."

MADDE 3 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma ve İçişleri Bakanları yürütür.


ASTSUBAY SINIFLANDIRMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 23/5/1968 tarihli ve 12906 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Astsubay Sınıflandırma Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

"d. Sınıf: Kuvvet komutanlıklarının teklifi ve Genelkurmay Başkanının onayı ile değiştirilen, kaldırılan veya yeni ihdas edilen ve bu Yönetmelikte belirtilen gruplardan biridir.

(1) Kara Kuvvetlerinde:

(a) Muharip sınıflar: Piyade, süvari, tank, topçu, hava savunma, kara havacılık, uçak ve helikopter teknisyeni, istihkâm, istihkâm teknisyeni, muhabere, muhabere teknisyeni, istihbarat, jandarma.

(b) Yardımcı sınıflar: Ulaştırma, ikmal, levazım, bakım, ordudonatım, personel, veteriner, maliye, bando, levazım teknisyeni, harita teknisyeni, ordudonatım teknisyeni, sağlık, sıhhiye teknisyeni.

(2) Deniz Kuvvetlerinde:

(a) Muharip sınıflar: Topçu, güdümlü mermi, uçak bakım, torpidocu, mayın, seyir, porsun, denizaltı savunma aletleri (DSA), radar, telsiz, çarkçı, kazancı, motorcu, elektrikçi, yara savunma, elektronik, deniz piyade, deniz istihkâm, istihbarat, silah.

(b) Yardımcı sınıflar: İkmal, bando, teknisyen, sağlık, sıhhiye teknisyeni, idari.

(3) Hava Kuvvetlerinde:

(a) Muharip sınıflar: Piyade, istihkâm, muhabere, hava savunma, uçak bakım, silah-mühimmat, radar, hava trafik, istihbarat.

(b) Yardımcı sınıflar: Ulaştırma, levazım, ikmal, personel, maliye, bando, teknisyen, sağlık.

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde; istihkâm teknisyeni, muhabere teknisyeni, jandarma, levazım, ordudonatım, levazım teknisyeni, ordudonatım teknisyeni, sıhhiye teknisyeni, Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde ise; silah sınıfı hariç olmak üzere bu komutanlıklara bağlı diğer astsubaylar, yetiştirildikleri kuvvet komutanlıklarının sınıflarına mensupturlar.

Bu sınıfların hangi branş ve ihtisaslardan teşekkül edeceği, bu Yönetmeliğin esaslarına göre hazırlanacak olan sınıflandırma ve astsubay ihtisasları yönergelerinde belirtilir."

MADDE 2 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma ve İçişleri Bakanları yürütür.


SUBAY VE ASTSUBAY ATAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 18/12/2005 tarihli ve 26027 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Subay ve Astsubay Atama Yönetmeliğinin 39 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yedek subay adaylarının okullarını bitirişlerinde ilk atamaları, sınıf, branş, meslek ve ihtisaslarına göre; branşları belirlenmiş olanların branş içinde birlikte derecelendirilmeleri yapılarak, mensubu oldukları komutanlıkların kendi branşı içerisinde yer alan atama yerleri içinden, branşları belirlenmemiş olanların ise mensubu oldukları komutanlıkların kura listesinde belirtilen görev yerleri içinden kura ile yapılır. Kura çekmek suretiyle yapılacak atamalarda, branşları belirlenmiş olanların branş durumuna göre, branşları belirlenmemiş olanların ise sınıf durumu itibarı ile başarı düzeyine göre birinciden başlamak üzere mevcudun yüzde beşine tekabül eden kısmı kuradan muaf tutulur. Bu şekilde hesaplanan kontenjan değeri virgülden sonra 5 ve daha yüksek bir değeri içermesi durumunda bir üste tamamlanır. Mevcudun 30 dan az olması durumunda sadece birinciler kuradan muaf tutulur. Kuradan muaf tutulanlar, derecelendirme sırasına göre kura listesinde belirtilen mensubu oldukları komutanlıkların kadro görev yerlerinden istedikleri görev yerlerine atandırılırlar."

MADDE 2 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma ve İçişleri Bakanları yürütür.


TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİN İHTİYAÇ DUYDUĞU YEDEK SUBAY

ADAYLARININ SEÇİMİNE İLİŞKİN ŞEKİL VE ESASLAR İLE CELP

USULLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 3/10/1984 tarihli ve 18534 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Silahlı Kuvvetlerinin İhtiyaç Duyduğu Yedek Subay Adaylarının Seçimine İlişkin Şekil ve Esaslar ile Celp Usulleri Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"j) Test ve mülakat: Yükümlülerin mensubu olacağı kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının belirlenmesi, sınıf ve branşlarının tespiti ile yedek subay veya er olarak ayrılmaları için başvurulacak yöntemdir."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 5 ? Test ve mülakat yönteminin amacı; yükümlülerin mensubu olacağı kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının belirlenmesi, sınıf ve branşlarının tespiti ile yedek subay olma aşamasında, isteklilerin Türk Silahlı Kuvvetlerinin yedek subay ihtiyacına miktar, meslek ve vasıfları itibariyle uygun olmaması halinde, meslek ve vasıflarına göre miktar, istek durumu, test başarı durumu gibi esaslara dayalı bir seçimle, Silahlı Kuvvetlerin yedek subay ihtiyacına ayırmaktır."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"3) Kara Kuvvetleri Komutanlığınca;

A - Her celp döneminde test ve mülakat merkezleri açılır.

B - Test ve mülakata katılan yükümlülerden er olmak isteyenlerden dilekçe alınır.

C - Test ve mülakata katılan yükümlüler Millî Savunma Bakanlığı celp emri esaslarına uygun olarak, test ve mülakat neticelerine göre bilgisayarca;

(a) Yükümlü miktarı yedek subay ihtiyacı kadar veya daha az ise, yükümlülerin tamamı yedek subay adayı olarak ayrılır.

(b) Yükümlü miktarı sınıf kontenjanları, meslek ve vasıfları itibariyle Türk Silâhlı Kuvvetlerinin yedek subay ihtiyacından fazla ise istekliler ere ayrılır. Kalan miktar yine ihtiyaçtan fazla ise fazla miktar da ere ayrılır.

(c) Yükümlülerin miktarı, sınıf kontenjanları, meslek ve vasıfları itibariyle yedek subay ihtiyacından fazla ise, istekliler ayrıldıktan sonra kalan miktar ihtiyacı karşılamazsa, istekli er olmak isteyenler arasından yedek subay adayı ihtiyacı karşılanır.

(d) Yedek subay adayı ve ere ayrılan yükümlülerin; mensubu olacağı kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile sınıfları ve branşları ayrı ayrı belirlenir. Piyade sınıfının branşları, sınıflandırma işlemi sonunda komando olarak ayrılanlardan komando niteliği olmadığı tespit edilenlerin belirlenmesini müteakip, Kara Kuvvetleri Sınıflandırma ve Sınıflandırma Kurulları Yönergesinde belirlenen esaslara göre tespit edilir.

(e) Yedek subay adayları ile istekle veya seçim neticesi ere ayrılanların isimleri iki ayrı liste halinde dörder nüsha olarak Kara Kuvvetleri Komutanınca onaylanır.

Onaylanan listelerin birer nüshası Millî Savunma Bakanlığına ve ilgili Kuvvet Komutanlıklarına gönderilir.

(f) Yedek subay adaylığına ayrılmış yükümlüler, ayrılmış oldukları sınıfın sınıf okuluna, er statüsüne ayrılanlar ise Kuvvet Komutanlıklarınca önceden belirlenmiş bulunan eğitim birliklerine sevk edilirler."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yüksek öğrenim kurumu mezunu yükümlülerin; mensubu olacağı kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının belirlenmesi, ilk sınıflandırılmaları ve branşlarının tespiti Türk Silahlı Kuvvetleri Sınıflandırma Yönetmeliği ve özel yönergelere göre, Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı dikkate alınarak Kara Kuvvetleri Komutanlığınca yapılır."

MADDE 5 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber