'Tahkimatların yapılması çok daha büyük faciaları önledi'

Bakan Bak: Tahkimatların yapılması çok daha büyük faciaları önledi. Tahkimatların ortaya koyduğu direnci görüyoruz. Su, tahkimatların bir kısmını da alıp götürmüş

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2017 19:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Tahkimatların yapılması çok daha büyük faciaları önledi'

Gençlik ve Spor Bakanı Bak ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, Rize'de heyelan yaşanan bölgede inceleme yaptı

- Bak:

- "Tahkimatların yapılması çok daha büyük faciaları önledi. Tahkimatların ortaya koyduğu direnci görüyoruz. Su, tahkimatların bir kısmını da alıp götürmüş"

- Yazıcı:

- "Hasarları hükümetimiz kısa zamanda gündemine alıp giderecektir"

RİZE (AA) - Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Rize'de heyelan yaşanan bölgede incelemelerde bulundu.

Bak, beraberinde Yazıcı ve ilgililerle birlikte Hemşin ilçesine gelerek selin zarar verdiği Hemşin Deresinde incelemelerinin ardından yetkililerden bilgi aldı.

Bak, incelemeleri sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize'nin büyük bir afet ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

İlk olarak Hemşin ilçesinde durumu tespit için geldiklerini ifade eden Bak, Rize'nin son iki yılda da afet yaşadığını, bu yıl ise mevsim normalleri dışında yoğun yağışlar yaşandığını kaydetti.

Hemşin'de metrekareye 150 kilogram yağış düştüğünün altını çizen Bak, "Gerçekten büyük bir faciayı atlattığımızı görüyoruz. DSİ ile dört gün önce Rize'deydik. 16 islah açılışını birlikte yapmıştık. Tahkimatların yapılması çok daha büyük faciaları önledi. Tahkimatların ortaya koyduğu direnci görüyoruz. Tahkimatlara rağmen su tahkimatların bir kısmını da alıp götürmüş.

Selin ardından bir can kaybının olduğunu hatırlatan Bak, şöyle devam etti:

"Bizi çok üzdü. Bazı evlerimizde hasarlar var. Kaptanpaşa ve Gürpınar'da. Oraya ulaşmaya çalışıyoruz ve yolun birinci engeli aşıldı. İkinci engeli aşmak için ekipler yoğun çalışıyor. Bu gece tamamlamaya çalışıyorlar. Sayın cumhurbaşkanmıza bilgi verdik. Sel sonrası durumları değerlendiriyoruz. Rizemizde DSİ'nin yaptığı yatırımların çok daha hızlı bir şekilde vücut bulması gerekiyor. Kaynaktan itibaren bunların tamamlanması gerekiyor."

Vatandaşara uyarılarda bulunan Bak, "Tüm hemşerilerimizin dikkat etmesi gereken bir husus da dere yataklarına ev yapmamaları. Yamaçlara ve toprağın kayacağı noktalara ev yapmaması. Çünkü, alınan yaış neticesinde toprak doyuyor ve kayıyor. Tüm vatandaşlarımızın çok dikkatli olması gerekiyor." şeklinde konuştu.

AFAD'dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile görüştüğünü kaydeden Bak, "Gerekli yardımlar gelecek ve çalışmalar hızla devam edecek." dedi.

- Hayati Yazıcı'nın açıklamaları

AK Parti GEnel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise Rize'nin çok büyük bir afet ile karşılaştığını ve bir can kaybının yaşandığını vurguladı.

Hasarın büyük olduğunun altını çizen Yazıcı, "Hasar büyük. Bu biraz da bölgenin yapısal özelliğinden kaynaklanan ama her ne olursa olsun dere yataklarını ıslah ediyoruz. Bunun yanında hemşerilerimizin dere yatkları etrafında faaliyette bulunacak durumlarda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Vatandaşların kullanımından kaynaklı bir afet olduğunu elbette ifade etmiyorum. Bunu kestirmek mümkün değil." diye konuştu.

Hasar tespitlerinin başladığına değinen Yazıcı, "Yaraları ve hasarları hükümetimiz kısa zamanda gündemine alıp giderecektir. İnşallah onarıma geçeceğiz. Üzüntümüz bir tane can kaybının oluşu. Karayolu ile ulaşım olmayınca helikopter yardımı ile yaralımızı aldık." diye konuştu.

Yazıcı, karayolu ile Kaptanpaşa vadisine ulaşmak mümkün olmadığı için yarın bölgede incelemelerine devam edeceklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber