İmam hatiplilerin polis olamayacaklarına ilişkin düzenleme Anayasa Mahkemesince onaylandı

Haber Giriş : 03 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı meslek lisesi mezunlarının polis meslek yüksekokulları ile polis akademisine girmesini engelleyen düzenleme, Anayasa Mahkemesi`nden de onay aldı. Böylece İHL mezunları artık polis de olamayacak!

İmam hatip lisesi mezunlarının polis olmalarını engellemek için, bu okullarla birlikte bazı meslek lisesi mezunlarını da dışta bırakan ve Sadettin Tantan`ın İçişleri Bakanığı döneminde başlatılan uygulama, Anayasa Mahkemesi`nden de onay aldı.

Anayasa Mahkemesi, polis meslek yüksekokulları ile polis akademisine endüstri, kimya, yapı, iletişim, spor, mahalli idareler, imam hatip ve meteoroloji gibi meslek eğitimi veren lise mezunlarını dışta bırakarak, yalnızca ``genel lise, erkek ve kız teknik öğretim, ticaret ve turizm öğretimine bağlı okul mezunları arasından`` öğrenci alınmasını eşitliğe aykırı bulmadı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin başta olmak üzere, karara karşı çıkan Yüksek Mahkeme`nin üç üyesi ise, hem kanuni düzenlemenin, hem de Anayasa Mahkemesi`nin çoğunluk kararırın, eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi, diğer hukuki kriterler açısından da savunulamayacağını vurguladılar.

Kişiye göre kural

Kapatılan FP`nin, sözkonusu uygulamanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davanın, 12 Şubat 2004`te oyçokluğu verilen red gerekçesi dün yayımlandı. Anayasa Mahkemesi üyelerinin 3`ü hariç, çoğunluğu, gerekçede yer alan şu ifadelerin altına imza attı: ``Yasa önünde eşitlik, herkesin her yönden aynı kurallara bağlı tutulacağı anlamına gelmez. Durum ve konumlarındaki özellikler, kimi kişiler ya da topluluklar için değişik kuralları gerekli kılabilir.``

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber