Bilinçli ve ödüllü muhtar

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen 10. Geleneksel Tüketici Ödülleri sahiplerini buldu.

Kapıdan satış yöntemiyle köyüne yüksek fiyata tencere satan firmaya karşı verdiği hukuk mücadelesini kazanan köy muhtarı Süleyman Eren, köylüsünü büyük bir maddi zarardan kurtararak, 'Yılın Bilnçli Tüketici' ödülüne layık görüldü.

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'nce bu yıl 10'uncusu düzenlenen Tüketici Ödülleri, Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen törenle verildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un da katıldığı törende 6 dalda 21 kişi ve kurum ödüle layık görüldü.

Törende konuşan Bakan Coşkun, Bakanlık bünyesinde yaptıkları çalışmalarla ve çıkardıkları 4077 sayılı yasa ile tüketici haklarına ağırlık verdiklerini söyledi. İlgili taraflarla yapacakları toplantılar sonrasında tüketici haklarını gelecek yıl daha da güçlendireceklerini ifade eden Coşkun, tüketicinin korunmasının aynı zamanda piyasada haksız rekabeti de engellediğini kaydetti. Coşkun, vatandaşların yeterlilik derecesine bakmadan bir malı sırf 'ucuz' diye almamaları konusunda uyararak, ucuz kavramının yeterli kaliteyle birlikte düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Kapalı ekonomilerde fiyatları üreticilerin, serbest piyasya sahip ekonomilerde ise fiyatları alıcıların belirlediğini belirten Coşkun, günümüz tüketicisinin artık bir buzdolabı alırken, ürünün sadece fiyatına değil, enerji tasarrufu dahil bir çok konuya dikkat ettiğine dikkat çekti. Coşkun, tüketicileri korumada yasaların tek başına yeterli olmayacaklarını, bu konuda yasalarla birlikte sivil toplum örgütlerine de iş düştüğünün altını çizdi.

Tüketiciyi aldatıcı reklamlara da dikkat çeken Coşkun, özellikle ilaç ve alternatif tıp ürünlerinin aldatıcı reklamlarına karşı tüketicilerin uyanık olmasını isteyerek, Reklam Kurulu'nun bu konudaki çalışmalarını hatırlattı.

Konuşması ardından Bakan Coşkun, 10. Tüketici Ödüllerinde 'Radyo-Tv Programı Ödülü' dalında ödüle layık görünen TRT 2'deki 'Alan Razı, Satan Razı' programı nedeniyle TRT Genel Müdürü Vekili Ali Güney'e, Kampüs Tv'deki 'Tüketici Rehberi' programı nedeniyle Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Şükrü Doğan'a ve Ege Tv'deki 'Tüketici Dostu' programı nedeniyle Ege Tv İcra Kurulu Başkanı Erol Yaraş'a ödüllerini verdi.

Törende diğer dallarda ödüle layık görülen kişi ve kurumlar şöyle sıralandı: "Yazılı Ban Tüketici Köşesi Dalında: Zonguldak Alaplı'daki Ufuk Gazetesi 'Tüketici Köşesi' yazarları Halit Tekin ve Kayber Avcı.

Tüketici Kanunu'nun Uygulamasında Başarılı Kuruluş Dalında: Kayseri Ticaret Odası ve Malatya Belediyesi Yerel Gündem 21 Tüketici Hakları Çalışma Grubu.

Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Dalında: Özdilek Alışveriş Merkezleri, Kütahya Porselen, Ersoy Turistik Servisleri, Procter&Gambel A.Ş ve İpek Kağıt A.Ş.

Bilimsel Çalışma Dalında: 'Tüketicinin Korunması Hukuku Açısından Ayıplı Hizmetten Doğan Sorumluluk' doktora teziyle Betül Tiryaki, 'Farklı Eğitim Düzeyindeki Kadın Tüketicilerin Giyim Eşyası Satın Alma Davranışları' yüksek lisans teziyle Nursen Akyüz Kaya, 'İnternet ve Tüketici Eğilimleri' doktora teziyle Aybala Demirci ve 'Lise Öğretmenlerinin Genetiği Değiştirilmiş Gıdalara İlişkin Bilgi Düzeyleri, Görüşleri ve Bilgilendirilme İhtiyaçlarının Belirlenmesi' yüksek lisans teziyle Fatma Aksoy.

Hizmet Ödülü Dalında: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zabıta Daire Başkanlığı, Zabıta Destek Hizmeteleri Müdürlüğü Zabıta Tüketici Bürosu Amirliği ve 'Türk Reklam Mevuzuatı' isimli kitap çalışmaları nedeniyle Muhammet Tatar ve Duygu Ağpoyraz"

YILIN BİLİNÇLİ TÜKETİCİSİ MUHTAR, KÖYÜNÜ DE KURTARDI

Törende Bilinçili Tüketici Dalında ödüle layık görülenler arasında yer alan Siirt Merkeze bağlı Ekmekçiler Köyü Muhtarı Süleyman Eren'in, köyünde satış yapan tencere satıcılarına karşı verdiği mücadele sonucunda ödüle layık görülmesi törende büyük ilgi çekti.

Olayı kameralara anlatan Eren, İstanbul merkezli bir tencere firmasının köylerine gelerek, kendisiyle görüştüklerini, köylülere sağlıklı pişirme sağladığı gerekçesiyle kendisi de dahil 10 köylüye 400 YTL'den tencere sattıklarını belirterek, "Tencerelerin paralarını 50 milyonu peşin 350 milyonu senet yaptılar. Tencereleri aldıktan sonra ben Siirt'te bazı satış yapan yerlere telefon ettim. Aldığımz tencereleri onlar 60 milyon liraya satıtıklarını söyledi. Bunun üzerine Siirt Hakem Heyetine gittim. Onlara durumu anlattım. Davayı kazanınca satan firma temsilcileri köyümüze geldiler senetlerimizi ve paramızı aldık tencerelerini verdik. Ben onlara yemek yedirdim 'bir daha da buralara gelmeyin' dedim" diye konuştu.

Törende ayrıca, aynı dalda, ayıplı çıkan halısını uzun uğraşlar sonra değiştiren Kemal Ergün, satın aldığı arabasının tamiri için istenen 40 YTL'lik tamir ücreti sonrası arabada gizli ayıbın olduğunu ortaya çıkarılmasıyla otomobilin satış ücreti olan 25 bin 700 YTL ve 40 YTL'yi faizi ile birlikte alan Hayriye Dilek Kuloğlu ve ayıplı hizmet veren kargo şirketiyle girdiği hukuk savaşını kazanan Nurettin Uzuner ödüle layık görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber