Şapka Kanunu komik değilmiş

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Nisan 2007 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'li Özyolcu, Şapka Kanunu'na "komik" dedi, CHP'liler tepki gösterdi

TBMM Adalet Komisyonunda, AK Parti Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu'nun, "Devrim kanunlarından biri de Şapka Kanunu.

Masanın etrafında oturanlar şapka takmamış. Komik bir şey, kimse uygulamıyor" sözlerine, CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan başkanlığında toplanan Adalet Komisyonunda, internet ortamında işlenen suçların engellenmesini öngören tasarı ele alındı.

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, ülkenin rejimine, laikliğe ve ülkenin bütünlüğüne yönelik risklerin bulunduğunu belirtti.

Kılıç, internet ortamında yapılan yayınlardan çocuk, genç ve ailelerin korunmasına yönelik düzenlemelere;, Anayasanın vazgeçilmez maddelerine; ülkenin bütünlüğüne ve Atatürk'e her türlü hakarete yönelik internet ortamında yapılan yayınların da engellenmesine yönelik düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

Kılıç, "Atatürk'e yönelik saldırıları görmezden gelirsek, burada var olma sebebimiz ortadan kalkar" dedi.

CHP Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu, Türkiye'nin toprak bütünlüğüne yönelik internet ortamında yayınlanan haritalarda, bazı bölgelerin başka sınırlarda; hatta Diyarbakır'ın "Kürdistan'ın başkenti" olarak gösterildiğini bildirdi.

Bu tür suçların işlenmesinin önlenmesini isteyen Ayvazoğlu, Anayasanın 174.

maddesindeki inkılap kanunlarının da internet ortamında korunmasının mümkün olacağını söyledi.

KILIK KIYAFET...

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ise tasarının, sadece çocukların zararlı yayınlardan korunmasını sağladığını belirtti.

CHP'li milletvekillerine yönelik olarak, "Atatürk'e siz ne kadar sahip çıkıyorsanız biz de en az sizin kadar sahip çıkarız, değer veririz" diyen Köylü, Atatürk'ün aleyhinde işlenen suçların tasarı kapsamına alınmasının mümkün olduğunu söyledi.

İnternet yoluyla bölücülük suçunun işlenmesinin mümkün olmadığını savunan Köylü, "Bölücülük, büyük bir örgütlenme gerektiriyor. Vatan bütünlüğü, topla, tüfekle bölünür. Devrim kanunlarına yönelik suçlar da internet ortamında işlenmez. Mesela kılık kıyafete ilişkin düzenleme, internette nasıl ihlal edilebilir? Kapsamı ne kadar genişletirsek o kadar işi içinden çıkılmaz hale getiririz" diye konuştu.

"ZAMANIN VE ZEMİNİN HASSASİYETİ..."

CHP'li Kılıç, amaçlarının Türkiye'nin laik sisteminin, Atatürk devrimlerine yönelik saldırıların internet ortamında yapılmasının engellenmesi olduğunu belirtti.

Kılıç, ülkenin birlik, beraberliğine yönelik internet yayınlarıyla yapılan saldırıların önlenmesi gerektiğini ifade etti.

AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek, internet ortamında yayınlanan Atatürk'e yönelik hakaret içeren yayınların engellenmesine ilişkin önerge verdi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, bütün suçların internet ortamında engellenmesi yoluna gidilmesini "sansürcü bir iş" olarak değerlendirdi.

AK Parti'li İpek'in önergesini eleştiren Kutlu, "Zamanın ve zeminin hassasiyetinden dolayı kanuna bir şey eklenmesine gerek yok" dedi.

ŞAPKA KANUNU TARTIŞMASI...

AK Parti Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu'nun, "Devrim kanunlarından biri de Şapka Kanunu. Masanın etrafında oturanlar şapka takmamış; komik bir şey, kimse uygulamıyor" sözleri üzerine, Komisyonda tartışma çıktı.

CHP'li Kılıç, "Devrim kanunlarına 'komik' diyemezsin" diyerek Özyolcu'ya tepki gösterdi.

CHP'li Eraslan'ın, "Anayasaya bağlılığa yemin etmişsin, haddini bileceksin" sözü üzerine Özyolcu, "Düşüncemi ortaya koyuyorum" diye cevap verdi.

CHP'lilerin "komik" sözünün geri alınması yönündeki tepkileri üzerine Komisyon Başkanı Toptan, görüşmelerin kayıt altına alınmaması talimatını verdi.

"TEPKİNİZ, İÇİNİZİN BOŞALTILMASIDIR"

Toptan'ın talimatıyla tutanak kayıtlarının kapatılması üzerine, toplantıya sohbet edilerek devam edildi.

AK Parti'li Özyolcu, konuşmasında "kimsenin Şapka Kanununu uygulamadığını" söylediğini belirtti.

Özyolcu, "Milletvekilleri ve halk da dahil olmak üzere kimse Şapka Kanununa uymuyor. TCK'da yer alması mümkün ama internet ortamında engellenmesini komik görüyorum. Şapka Kanunundan bahsettim, şapka var mı, yok. Yanlış anlaşılmasının gereği yok" diye konuştu.

CHP'li Orhan Eraslan, Özyolcu'nun "Şapka Kanunu komik bir kanun" dediğini ileri sürerek, "Burada, devrim kanunlarına ekleme veya çıkarma yapmıyoruz.

Üzerine yemin ettik. Sizi yadırgıyorum, milletvekiline yakışmaz. Tepkiniz, içinizin boşaltılmasıdır" dedi.

Komisyon Başkanı Toptan, "Hiçbir arkadaşımızın, Atatürk'ün kanunlarına aykırı fikri olamaz. Birbirimizin iyi niyetli olduğumuzu anlarsak, sorunları aşarız" dedi.

Özyolcu, "Şapka Kanununun, uygulamada olmadığı için internet ortamında engellenmesi komik oluyor" dediğini, ancak CHP'li milletvekillerinin sözünü yanlış anladığını söyledi.

Tartışmaların ardından internet ortamında işlenen suçların engellenmesini öngören tasarının görüşülmesine devam edildi.

YANDAŞ AVUKAT TARTIŞMASI

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel'in Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ile Telekomünikasyon Kurumunun, hukuki iş ve işlemlerini serbest avukatlar aracılığıyla yürütmesine olanak sağlayan önerge vermesi, tartışmalara yol açtı.

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, kamu kurumlarında serbest avukat çalıştırılmasını eleştirdi. Bu yolla, kamu kurumlarında "yandaş avukatlara" sınırsız olanaklar sağlandığını öne süren Eraslan, bu uygulamanın, "devleti soydurma yolu" olarak kullanıldığını savundu.

KIZILAYIN AVUKATINA AYLIK 50 BİN YTL MAAŞ

Kızılayın avukatının ayda 50 bin YTL maaş aldığını ileri süren Eraslan, "Bu, bir suistimaldir. Bu ülkede 50 bin YTL aylık olur mu" dedi.

AK Parti'li Özel'in, İş Bankasının avukatının, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile CHP'nin de avukatı olup olmadığını sormasına, CHP'li Eraslan sert tepki gösterdi.

Eraslan, Baykal'ın avukatının PM üyesi olduğunu, İş Bankasıyla ilgisinin bulunmadığını ifade etti. Özel'e, "İddianı ispatlayamazsan müfterisin, haysiyetsizsin" diyen Eraslan, namuslu iki insanın karalandığını söyledi.

Başkan Toptan, Eraslan'dan sözleri dolayısıyla özür dilemesini istedi.

Özel'in iddiasını ispatlaması durumunda özür dileyeceğini ifade eden Eraslan, kendi sözlerinin suç oluşturması durumunda yasal sonuçlarına katlanacağını ve Özel'e yönelik sözlerinden geri adım atmayacağını söyledi.

Eraslan'ın geri adım atmaması üzerine Toptan, bu sözlerin komisyonda söylenmemesi gerektiğini ifade ederek, "Ben özür diliyorum Sayın Özel'den" diyerek tartışmayı bitirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber