Emekliliğe hazırlanan Yargıtay Başkanı Ok da Köşk için konuştu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Nisan 2007 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mayıs ayında emekliye ayrılacak olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, cumhurbaşkanlığı seçimi için ''Türkiye Cumhuriyetini ve Türk ulusunu temsil eden bu yüce ve saygın makama layık, işlevine ve temsil görevine uygun, Anayasa'da yer verilen yeminde öngörülen niteliklere sahip ismin, geniş alanda saydamlık içinde, uzlaşı sağlanarak seçilmesinin demokratik tavrın sınavı olacağı bilinmelidir'' dedi.

Ok, Mersin Barosunca ''Avukatlar Haftası'' etkinlikleri kapsamında Baro Hizmet Biriminde düzenlenen ''Ceza Hukuku'' konulu panelin açılış konuşmasında, demokrasi kültürü ve felsefesinde hoşgörü ve uzlaşının önemli yer tuttuğunu söyledi.

Özellikle sayısal çoğunluğa sahip kesimin bu erdemlere sahip olmasının demokrasinin işlerliği, gerilim ve çatışmalara meydan verilmemesi için gerekli olduğunu ifade eden Ok, ''Dayatmaya, demokraside yer yoktur. Uzlaşı kültürü gelişmemişse, demokratik olgunluk kazanılmamış demektir'' diye konuştu.

Demokratik sistemde sayısal çoğunluğun her şey olmadığını vurgulayan Ok, şöyle devam etti:

''Aksine anlayışın demokratik olmayacağı, demokrasinin içinin mutlaka evrensel değerlerle, ilkelerle, hukukla ve özgürlüklerle doldurulması gerekeceği, bunlar olmadığı takdirde demokrasinin sözde kalacağı artık herkesçe bilinmektedir.

Demokrasilerde halkın eğilim ve tercihi kadar devlet kurumları, muhalefet, sivil toplum örgütü ve basının görüşlerine açık olmak, onlardan esinlenmek, uzlaşı kültürünün sonucudur. Aksi tavır, dayatma işaretidir. Sıkıntıların ve gerginliklerin kaynağı bu tavırdır.''

Cumhurbaşkanlığı seçimine çok kısa süre sonra başlanacağını hatırlatan Ok, şunları kaydetti:

''Türkiye Cumhuriyetini ve Türk ulusunu temsil eden, bu yüce ve saygın makama layık, işlevine ve temsil görevine uygun, anayasada yer verilen yemininde öngörülen niteliklere sahip ismin, geniş alanda, saydamlık içinde, uzlaşı sağlanarak seçilmesinin demokratik tavrın sınavı olacağı bilinmelidir.

Sınavdan başarısız çıkılması, zaten parlamenter sistemle bağdaşmayan çok fazla yetkilerle donatılmış cumhurbaşkanını sürekli tartışmalı kılar ki hem halkımızı, hem cumhurbaşkanını ve hem de demokratik anlayışı rahatsız edecektir. Bu yüce makamın saygınlığının korunmasının birinci planda tutulacağı umudu, herkesin ve her kesimin beklentisidir.

Sayısal çoğunluğun bu sınavdan başarı ile çıkması, bir anlamda demokratlığın, demokrasiye inancın bir göstergesi olacaktır.''

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, 20 Mayıs'ta görev süresi dolarak emekliye ayrılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber