Kardeşlik komedisi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 08 Nisan 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL - Bir arada yaşama kültürünü geliştirmek amacıyla ÖDP'li Artvin Hopa Belediyesi ile DTP'li Diyarbakır Kayapınar Belediyesi arasında gerçekleştirilmek istenen ve her iki belediye meclisinde de kabul edilen 'Diyarbakır-Hopa Kardeşlik Köprüsü' projesi, kaymakamın açıkça karşı çıkmasının ardından yeni bir kararla rafa kaldırıldı. Avrupa Birliği tarafından da maddi olarak desteklenen proje, Hopalı ve Kayapınarlı mahalli sanatçıların karşılıklı konserler vermesini ve bir dizi karşılıklı tanıtım etkinliğini kapsıyordu. Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu, belediye meclis üyelerinin baskı altına alındığını o nedenle projenin reddedildiğini savundu.

Yeniden toplantı

Projeyi 12 Aralık 2006'da CHP'li iki üyenin ret oyuna karşılık dokuz üyenin onayıyla kabul eden Hopa Belediye Meclisi, önceki günkü toplantıda konuyu yeniden gündemine aldı. Hopa Belediye Meclisi'nde ÖDP'li üç üye ile Belediye Baş-kanı Yılmaz Topaloğlu, projenin devamı yönünde oy kullanırken, AKP'li üç ve CHP'li üç üyenin toplam altı oyu, Hopa- Kayapınar kardeşliğinin askıya alınmasına neden oldu.

Projeye karşı olan sadece belediye meclis üyeleri değildi. Hopa Kaymakamı Şahin Aslan da Kayapınar Belediyesi ile hazırlanan ortak projenin Hopa Belediye Meclisi'nde kabulunün ardından Öğretmenevi'nde toplantı düzenlemişti.

'Hopa Kürdistan'ın parçası mı?'

İlçedeki muhtarlar, emniyet müdürü, jandarma komutanı, belediye başkanı ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Muhtarlar Derneği Başkanı Coşkun Bekar projeye karşı çıkmış, bunun üzerine Kaymakam Aslan da, "Etkinlik için Kayapınar Belediyesi'nin seçilmesi uygun değildir" demişti. Aslan projeye karşı çıkışını, "Amerika'da yayımlanan haritalarda da Hopa'nın Kürdistan'ın parçası gösterilmesi gibi hadiseler vatandaşı rahatsız ediyor. Bu gerginliğe gebe bir konu" diyerek gerekçelendiriyordu.

Proje kapsamında 17 Mart'ta Kayapınar'da, 5 Nisan'da ise Hopa'da tanıtım toplantıları gerçekleştirilmişti. Ancak tepkiler üzerine Hopa Belediye Meclisi, önceki günkü olağan toplantısında konuyu yeniden gündemine alarak tartıştı. Projenin devamını savunan üyeler, ortaya konulan itirazları ve kaygıları gidermek amacıyla, "Etkinlikler Hopa'da değil, sadece Kayapınar'da yapılacak" dediler. Ancak bu değişiklik bile, projenin reddedilmesini engellemedi.

'Karadeniz için iyi olmadı'

Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu, alınan iptal kararını değerlendirirken şöyle dedi: "Meclis üyeleri baskı altına alındı ve geçmişte verdikleri desteği geri aldılar. Amacımız çok kültürlü, çok kimlikli olmanın halklar açısından sorun olmadığını göstermekti. Milliyetçiliğin kışkırtıldığı Doğu Karadeniz açısından bu karar iyi olmamıştır."

'Şovenizmi besliyorlar'

Diyarbakır Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin de, "Karadeniz'de bazı çevreler şovenizm ve gerginlikten besleniyor. Biz ise Karadeniz ile Güneydoğu'nun birbirini tanımasını istiyoruz. Başkan Topaloğlu, idari engellere karşı büyük çaba gösterdi ama bu şoven dalgayı aşamadı. Biz, bu ülkede barış, kardeşlik ve farklı kültürlerin bir arada yaşaması için çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber