Milli Eğitim, yargı kararını unutmuş!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay'ın merkezi sınavlara başörtülü girilemeyeceği kararını, aradan sekiz ay geçtiği halde ilgili birimlere bildirmedi. Bazı yerlerde başörtülü adayların Danıştay kararına rağmen sınavlara girmesine yol açan bu tutumu, Eğitim-İş ortaya çıkardı.

Bakanlığın Mayıs 2006'da yaptığı değişiklikle, Merkezi Sistem Sınav Yönergesi'nden 'başı açık' ifadesi çıkarılmıştı. Bu değişikliğin ilk ve ortaöğretimde başörtülü olarak sınava girilmesine vize anlamına geldiği savunularak Danıştay'a dava açılmıştı. Danıştay 8. Dairesi de 3 Ağustos 2006'da yürürlüğü durdurma kararı vermişti. Durdurma kararına yapılan itiraz da reddedilmişti. Bu kararın üzerinden sekiz ay geçmesine rağmen, bakanlığın bunu taşradaki bazı illere uygulamadığı, dolayısıyla bu yerlerde başörtülü kimi öğrencilerin sınava girdiği belirlendi. Bu tespiti yapan ise Eğitim-İş Sendikası oldu. Buna göre Manisa'da 3-4 Mart 2007 tarihlerinde yapılan açık öğretim lisesi birinci dönem sınavlarına başörtülü öğrenciler girdi. Eğitim-İş Sendikası bunun üzerine Manisa Valiliği'ne başvurdu. Valilik durumu bir yazıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne aktardı. İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şerafettin Yel imzasıyla valiliğe gönderilen yanıtta, "Bahsedilen hususlarda bakanlığımızdan yazılı bir talimat gelmemesi nedeniyle uygulamalarda Merkezi Sistem Sınav Yönergesi doğrultusunda devam edilmektedir. Konuyla ilgili bakanlığa görüş sorulmamıştır" denildi. Valilik, sendikaya bu yanıtı iletti.

Yanıttan ikna olmayan sendika, bakanlığa şu uyarıcı yazıyı gönderdi: "Danıştay'ın kararının infazına yönelik olarak bakanlığınıza bağlı birimlere yazılı bilgilendirme yapılıp yapılmadığını, yapılmadıysa sebeplerini Bilgi Edinme Yasası uyarınca tarafımıza ivedilikle bildirilmesini talep ediyoruz. Yargı kararının gereğini yerine getirmeme fiilinin sürdürülmesi halinde, görevini suiistimal eden kamu görevlileri aleyhine yasal süreç başlatılacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber