Ya mitinge katıl ya paraları sökül!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 09:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD)'nin Ankara'da yapacağı mitinge, Cumhuriyet Üniversitesi'nin de otobüs kaldırarak destek vereceği bildirildi. Öğretim üyelerine mitinge katılmaları yönünde psikolojik baskı yapıldığı belirtiliyor.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Bakır, mitinge kimseyi zorla götürmeyeceklerini iddia etti.

Mitinge gitmek istemeyen akademisyenlerden 30 YTL para talep edilerek, yerlerine öğrenci götürüleceği ilan edildi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir öğretim üyesi, bazı fakültelerde özellikle öğretim görevlisi ve asistanların mecbur bırakıldığını ileri sürdü.

14 Nisan Cumartesi günü Ankara'da düzenlenecek 'Cumhuriyet Mitingi'nin kalabalık olabilmesi için bazı üniversiteler büyük çaba harcıyor. Bu sebeple sınav erteleyen Malatya İnönü Üniversitesi'nin ardından Çukurova, Yıldız Teknik, Bursa Uludağ, Zonguldak Karaelmas, son olarak da Sivas Cumhuriyet Üniversitesi mitinge destek verme kararı aldı.

Fakültelerin idari kadrolarında görevli bazı hocalar bu iş için görevlendirilerek kendilerine tahsis edilen otobüsleri doldurmaları talep edildi. Mitinge gitmek istemeyenlerden 30 YTL para talep edilerek yerlerine öğrenci götürüleceği ilan edildi. Dersliklerde, öğrencilere duyuru yapılarak liste oluşturulması istendi. Üniversiteden toplam 4 otobüsün Ankara'ya götürüleceği ifade edildi. Katılımcılardan, otobüsle 60 YTL olan Ankara-Sivas gidiş-dönüş bileti karşılığı olarak 30 YTL alınacak. Yol parasının kalan kısmının kim tarafından karşılanacağı konusunda bilgi verilmiyor. Ayrıca mitinge katılanların Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi yurtlarında bir gece ücretsiz olarak misafir edileceği iddia ediliyor. Bir öğretim görevlisi, mitinge gidilmesi için bazı fakültelerde idareciler tarafından psikolojik baskı uygulandığını ifade ediyor. Aynı öğretim görevlisi, mitingin ADD'nin organizasyonu olmaktan çıktığını ve bu görevin üniversitelere geçtiğini savunuyor.

İddialara cevap veren Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bakır, mitinge katılmanın demokratik bir hak olduğunu söylüyor. Rektör Bakır, üniversiteden zorlayarak kimseyi götürmenin mümkün olmayacağını ileri sürerek, diğer üniversiteler gibi Cumhuriyet Üniversitesi'nden de mitinge katılım olacağını ifade ediyor. Prof. Dr. Bakır, "Eğitim kurumu olarak nasıl bir cumhurbaşkanı istediğimizi Rektörler Komitesi'nde ortaya koyduk. Bu çerçevede Ankara'da yapılacak olan bu yasal mitinge de üniversitemizden katılanlar olacaktır. Fakat hiç kimseyi zorlayarak oraya götüremezsiniz. Eskiden olsaydı bu belki mümkün olurdu." diye konuşuyor.

Öğretim üyesi ve asistanlara zorlama yapılacağı yönündeki iddianın sorulması üzerine Prof. Bakır, bu konuda kendisine gelen bir şikayetin olmadığını, olursa gerekeni yapacaklarını söylüyor. Prof. Dr. Bakır, demokratik hakkını kullanarak kendisinin de bu mitinge gideceğini sözlerine ekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber