Partilerin 2019 'ittifak'ı

MHP lideri Bahçeli'nin 2019 seçimleri sürecinde AK Parti ile yanyana duracaklarını açıklaması Başkent'te 'ittifak' tartışmalarını gündeme taşıdı. Partiler ittifak yapmaya açık kapı bıraktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2017 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Partilerin 2019 'ittifak'ı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni öngören 16 Nisan referandumunda AK Parti ile birlikte 'evet' kampanyası yürüten, son dönemde terörle mücadele başta olmak üzere birçok konuda iktidara destek veren MHP'nin 'ittifak' çıkışı, 2019 seçimleri öncesi siyasetin gündemi haline geldi. 14 Kasım'daki grup toplantısında "2019'da AK Parti'yle yan yanayız" diyen MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "İttifak partilerinin adı pusulada yazsın" sözlerinin ardından bunun için yasal zemini işaret etmesiyle ilgili AK Parti'den olumlu sinyaller geldi. Diğer partiler de kendi açılarından 'ittifak' yorumları yaptı:

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: Yasalarda şu anda seçim ittifakının engelleyen bir düzenleme yok. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi seçim ittifakını bir nevi zorunlu hale getirdi. Bir yasal düzenlemeyle bu ittifakın çerçevesi çizilebilir. Buna engel yok.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Bireyler dolambaçlı prosedürlerden hoşlanmaz. Bir formülasyon öneriyor sayın genel başkan. Fazla prosedür içermeyen bir şekilde kullanmak ister seçmen. Bunlar oturulur konuşulur. Bu düzenlemeler olabilir ama seçmenin kafa karışıklığına yol açacak, seçme hakkını zorlaştıracak prosedürlerden uzak durmak gerekir. Siyasi partiler seçimlerde aldıkları oy oranları ile hazine yardımı alıyorlar. Bu da konuşulur.

CHP Milletvekili Gürsel Tekin: (Kılıçdaroğlu'nun 'hayır' dediği İYİ Parti-CHP ittifakı) CHP yüzde 55-60'la ittifak kuran bir siyasi partidir. Onun için şu parti, bu partiden ziyade bütün bu süreçte 'evet kardeşim ben kendime demokrasiyi, özgürlüğümü, geleceğimi dert edindim, bu sürecin bir parçasıyım' diyen herkesle biz beraber yol yürüyeceğiz. Tıpkı referandumda olduğu gibi.

İYİ Parti Milletvekili İsmail Ok: İYİ Parti'nin a, b, c formülleriyle, barajlarla, ittifaklarla kaybedecek zamanı yoktur. Biz iktidara yürüyoruz.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım: Partimizin herhangi bir ittifaka veya kendisi için bir barajın indirilmesine ihtiyacı yok. Demokratik katılım, temsilde adalet için barajın ortadan kaldırılmasını kendimiz için değil birçok parti için mesela MHP için istiyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber