'Kuleli'de FETÖ bağlantılı öğrenci sayısı 5 yılda giderek artmış'

İddianameden: 15 Temmuz 2016 itibarıyla 9. sınıfların okula 2015 yılında yeni giris yaptıkları nazara alındıgında, listenin 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında giris yapan öğrencileri kapsadığı, hakkında FETO/PDY ile iltisakı oldugu gerekcesiyle guvenlik sorusturmaları olumsuz gelen öğrenci sayılarının giderek arttığı görülmektedir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2017 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kuleli'de FETÖ bağlantılı öğrenci sayısı 5 yılda giderek artmış'

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Çengelköy'de yaşananlara ilişkin hazırlanan iddianamede, şüphelilerden eski Albay Mehmet Karabekmez'in kapatılan Kuleli Askeri Lisesi'ndeki çalışma odasından ele geçirilen bir belgede, babaları FETÖ bağlantısı nedeniyle ihraç edilen bazı öğrencilerin isimlerinin karşına olumlu not yazıldığı ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından darbe girişimi sırasında, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz bölgelerinde yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgal edilmesi ile burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamenin detayları belli oldu.

İddianamede, şuphelilerden tutuklu eski Albay Mehmet Karabekmez'in Kuleli Askeri Lisesi Komutanlıgı'ndaki calısma odasında ele geçirilen belgelere yer verildi.

Çalışma odasında 1'den 35'e kadar numaralandırılmıs, her sayfası paraflanmıs doküman bulunduğu anlatılan iddianamede, "2" numaralı dokumanda, "Meslek Grupları Cizelgesi" baslıgı altında alt baslık olarak ogrencinin ismi, baba meslegi ve acıklamalara yer verildiği aktarıldı.

İddianamede, farklı sınıflarda okuyan bazı öğrencilerden oluşan iki ayrı listenin hazırlandıgı anlatılarak, "baba meslegi" başlığı altındaki bölümde, bu öğrencilerin tamamının babalarının emniyet teskilatında farklı rütbelerde görev yaptıkları vurgulandı.

Belirtilen listede karsısında olumlu not yazanların bircogunun, 15 Temmuz 2016'dan sonra cıkarılan kanun hükmünde kararname ile FETO/ PDY ile iltisakı bulunmasına istinaden ihrac oldukları, bir kısmının ise valilik oluru ile gorevden uzaklastırıldıklarının tespit edildiği kaydedildi.

- "Babası askeri personel olan ögrenci isim listesi"

Şupheli Karabekmez'in çalışma odasında ele geçirilen başka bir belgede de "babası askeri personel olan ögrenci isim listesi" baslıgı altında alt baslık olarak ogrencinin ismi, sınıfı, baba adı, babasının rutbesi ve gorev yerine yer verildigine dikkati çekilen iddianamede, 9, 10, 11. ve 12. sınıflardan olusan 68 kisilik bir listenin hazırlandıgı anlatıldı.

İddianamede, listede, Kuleli Askeri Lisesi'nin 54 ogrencisi ve 1. derece aileleri hakkında MIT tarafından yapılan guvenlik sorusturması ile ilgili bilgilerin oldugu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Gelen bilgilere gore 54 askeri ogrencinin birinci derece yakınlarının FETÖ/PDY teror orgutu ile iltisakının oldugu belirtilmis, askeri ogrenciler icerisinde darbe kalkısması kapsamında haklarında adli islem yapılan iki ogrencilerin babalarının FETO/ PDY ile iltisakı bulundugu yonunde bilgiler bulundugu gorulmustur."

- "Oğlum ve birçok öğrenci, FETÖ tarafından hazırlandı"

Söz konusu belgeler arasında 2014 yılı Temmuz ayında Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olduktan sonra devam etmek istemeyerek askeriyeden ayrılan bir ogrenci babasının tazminat odenmesi ile ilgili BİMER'e yaptığı muracaatın bulundugu aktarılan iddianamede, basvuranın bu muracaatta, "oglunun ve bircok cocugun cemaat tarafından hazırlanıp okula sokuldugunu, oglunun cemaat baskısı nedeniyle okulu bıraktıgını, tazminat odemek durumunda kaldıklarını beyan ettigi ve ortaya cıkan tazminata iliskin karsılastıgı sorunların cozulmesini talep ettigi, Kuleli Askeri Lisesi'nde kendilerini dolandırmaya calısan bir sivil memur hakkında gerekli sorusturmanın yapılmasını istedigi" kaydedildi.

İddianamede, araştırma neticesinde hazırlanan ve öğrenci babasının iddiasıyla ilgili herhangi bir somut kanıtın olmadıgı hususlarına yer verilen raporun dönemin okul komutanı tarafından onaylandığı anlatıldı.

- "FETÖ iltisaklı öğrencilerin sayıları arttı"

İddianamede, "Kuleli Askeri Lisesi 2015-2016 doneminde ayrılan ögrenci durumu" baslıklı tabur, sınıf, ogrenci ismi, memleket, ayrılıs tarihi ve ayrılıs nedeni isimli alt baslıklarda toplam 31 askeri ogrenci ile ilgili donelere yer verildigi ifade edilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Ayrılıs tarihlerinin 22 Ekim 2015 ve 11 Temmuz 2016 tarih aralıgını kapsadıgı, okuldan ayrılan ogrencilerin genel itibarıyla veli veya kendi istekleri ile ayrıldıkları tespit edilmistir. Dokumanlarla ilgili genel bir degerlendirme yapıldıgında, belgelerde sınıf bazında ogrenci mevcutlarına yer verildigi, sınıf bazında MIT veya Valilik tarafından yapılan guvenlik sorusturmalarının muspet ve menfi olarak sayısal olarak gosterildigi, 15 Temmuz 2016 itibarıyla 9. sınıfların okula 2015 yılında yeni giris yaptıkları nazara alındıgında listenin 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında giris yapan ogrencileri kapsadıgı, hakkında FETO/PDY ile iltisakı oldugu gerekcesi ile guvenlik sorusturmaları olumsuz gelen ogrenci sayılarının giderek arttıgı gorulmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber